4. Amâni la nesfârșit
Agresivitatea pasivă se manifestă și prin activități - sau absența lor - care îi rănesc pe ceilalți. Cum ar fi amânarea îndeplinirii unor sarcini de lucru sau a unor rugăminți din partea unor amici. În acest fel, tu îți exerciți controlul asupra lor și te "răzbuni" pentru felul în care te fac să te simți.
Dacă "simptomele" de mai sus se regăsesc în comportamentul tău, iată și câteva strategii care să te ajute să elimini agresivitatea pasivă și să îți construiești relații sănătoase, bazate pe comunicare autentică:
Descoperă cauza agresivității tale pasive
Există trei posibile cauze pentru comportamentul tău: teama de eșec, teama de respingere sau teama de conflict.
Spre exemplu, consideri că orice critică adusă muncii tale este un semn că activitatea ta nu este apreciată? În realitate, ai putea descoperi că respectivele discuții au scop constructiv, iar criticile sunt formulate doar pentru că munca ta este atât de importantă, încât merită atenția celor din jur.
Ieși din zona ta de confort
Va fi greu, dar nu este imposibil: pentru a elimina agresivitatea pasivă, este esențial să începi să îți asumi responsabilitatea pentru ceea ce simți și ceea ce ești și să îți comunici opiniile fără ocolișuri. Încet, dar sigur vei constata că teama de conflict/eșec/respingere este, în majoritatea cazurilor, complet nejustificată.
Cere ajutorul celor din jur
Tocmai fiindcă nu este ușor să renunți la agresivitatea pasivă practicată ani de zile, cere feedback-ul celor apropiați. Aceștia îți vor putea atrage atenția când cazi din nou în capcana comportamentului pasiv-agresiv și te pot, totodată, încuraja, astfel încât să poți scăpa definitiv de el în cel mai scurt timp posibil.
Posteaza comentariu