1. Ai incredere in tine! Persoanele in varsta reactioneaza mai bine daca le sunt prezentate exemple de pastrare a memoriei la varste inaintate, decat exemple negative.
2. Economisirea memoriei. Profita de calendare, carnetele, harti si liste de cumparaturi pentru a-ti pastra informatiile necesare zilnic la indemana. Stabileste un loc pentru ochelari, chei si alte lucruri pe care le folosesti frecvent.
3. Organizeaza-ti gandurile. Incearca sa asociezi noile informatii cu unele vechi si astfel devin mai usor de memorat.
4. Foloseste toate simturile. Cu cat folosesti mai multe simturi in a retine o informatie, cu atat creierul "se va implica" mai mult in procesul de memorare.
5. Dezvolta-ti creierul. Este mai usor de retinut si de inteles o informatie daca ii creezi o imagine.
6. Repeta. Cand ai auzit ceva ce te intereseaza sau vrei sa nu uiti un gand, repeta cu voce tare.
7. Pauze lungi. In loc sa repeti o informatie de mai multe ori intr-o perioada scurta de timp ( cum ai invata pentru un examen), fa aceste repetitii dupa o pauza mai mare de timp (o ora, cateva ore si apoi in fiecare zi). Aceste pauze te ajuta atunci cand trebuie sa retii informatii foarte complicate.
8. Provoaca-te. Implicandu-te in activitati care necesita atentie, vei reusi sa-ti pastrezi o buna memorie. Discuta despre ultimele carti citite, rezolva puzzle-uri, calatoreste si acorda mai mult din timpul tau unor hobby-uri interesante.
9. Urmeaza un curs de imbunatatire a memoriei.
10. Un somn bun ajuta la pastrarea unei memorii bune. Somnul este esential pentru consolidarea memoriei si pentru sanatatea ta generala. Cercetarile au stabilit ca un somn de 6 - 8 ore pe noapte este suficient pentru majoritatea persoanelor. Calitatea somnului este, probabil, mai importanta decat cantitatea. Pentru un somn bun poti incerca:
- Stabileste si pastreaza un program de somn, pe care sa-l respecti zilnic. Mergi la culcare si trezeste-te la acelasi timp, in fiecare zi;
- Planifica-ti programul de exercii in timpul zilei, cu mult timp inaintea orei de culcare. Exercitiile fizice efectuate inainte de a te baga in pat, pot afecta calitatea somnului;
- Evita cafeaua si alte surse de cafeina seara;
- Nu apela la somnifere decat in cazul in care nimic altceva nu functioneaza si cazul recomandarii doctorului.