2. Economisirea memoriei. Profita de calendare, carnetele, harti si liste de cumparaturi pentru a-ti pastra informatiile necesare zilnic la indemana. Stabileste un loc pentru ochelari, chei si alte lucruri pe care le folosesti frecvent.
3. Organizeaza-ti gandurile. Incearca sa asociezi noile informatii cu unele vechi si astfel devin mai usor de memorat.
4. Foloseste toate simturile. Cu cat folosesti mai multe simturi in a retine o informatie, cu atat creierul "se va implica" mai mult in procesul de memorare. De exemplu, mirosurile sunt faimoase pentru puterea de a face o persoana sa retraiasca anumite momente din trecut, in special scene foarte importante din punct de vedere emotional.
5. Dezvolta-ti creierul. Este mai usor de retinut si de inteles o informatie daca ii creezi o imagine.
6. Repeta. Cand ai auzit ceva ce te intereseaza sau vrei sa nu uiti un gand, repeta cu voce tare.
7. Pauze lungi. In loc sa repeti o informatie de mai multe ori intr-o perioada scurta de timp ( cum ai invata pentru un examen), fa aceste repetitii dupa o pauza mai mare de timp (o ora, cateva ore si apoi in fiecare zi). Aceste pauze te ajuta atunci cand trebuie sa retii informatii foarte complicate.
8. Provoaca-te. Implicandu-te in activitati care necesita atentie, vei reusi sa-ti pastrezi o buna memorie. Discuta despre ultimele carti citite, rezolva puzzle-uri, calatoreste si acorda mai mult din timpul tau unor hobby-uri interesante.
9. Urmeaza un curs de imbunatatire a memoriei.
10. Un somn bun ajuta la pastrarea unei memorii bune. Somnul este esential pentru consolidarea memoriei si pentru sanatatea ta generala. Cercetarile au stabilit ca un somn de 6 - 8 ore pe noapte este suficient pentru majoritatea persoanelor. Calitatea somnului este, probabil, mai importanta decat cantitatea. Pentru un somn bun poti incerca:
- Stabileste si pastreaza un program de somn, pe care sa-l respecti zilnic. Mergi la culcare si trezeste-te la acelasi timp, in fiecare zi;
- Planifica-ti programul de exercii in timpul zilei, cu mult timp inaintea orei de culcare. Exercitiile fizice efectuate inainte de a te baga in pat, pot afecta calitatea somnului;
- Evita cafeaua si alte surse de cafeina seara;
- Nu apela la somnifere decat in cazul in care nimic altceva nu functioneaza si cazul recomandarii doctorului.
Comentarii (15)
curs de imbn memoriei si analize pt o dieta de slabire
nu ma pot sa ma concentrez si sa invat, am examene multe si nushtiu cum sa fac sa retin atatea informatii, va rog ajutati-ma o sugestie ceva, va multumesc!
De ce nu pot sa ma concentrez, nu mai tin minte prea multe, ma refer atunci cand invat... si acuma am de dat un examen si nu pot sa retin, ajutati-ma va rog!!
pai e greu sa ne dati niste ex de memorie?
Un sfat: citeste zilnic 5 pagini si invata cateo poezie in fiecare zi.
Imi place articolol. Toti ar trebui sa il urmam deoarece chiar ne poate ajuta .
Este laudabila o asemenea grija pentru memoria care ne joaca feste la orice varsta; sansa imbunatatirii ei este o dorinta, un vis...
as fii mai mult decat incantata sa aflu unde se tine un astfel de curs!!!este un sfat fffff bun .merita incercat!!!!
pentru o memorie buna ,sfatul meu este "nu lasa creierul sa devina lenes .pune l in fiecare zi la treaba .
o memorie buna, la femei{trecute de 50 ani} uite ;200euro costa un SOFTWARE numit MINDIFT autoarea SUSAN GREENFIELD ,universitatea OXFORD
mesele regulate sunt foarte importante
este bine ca inaionte de culcare sa faceti o bae calda cu arome si uleiuri etirice.Are efect pozitiv
Pentru perfectionarea memoriei se poate incerca in timpul liber integrame ,sudoku,desene dupa natura sau mici peisaje vazute ce te-au impresionat.Succes si satisfactii.
10 sfaturi utile dar a-ti putea adauga si al 11 sfat. Alimentatie pentru pastrarea normala a functiei creierului. Multumesc
Mi-ar placea sa fac un astfel de curs.Unde se face asa ceva? Dadria
Posteaza comentariu