Migrena este o durere de cap provocata de probleme neurologice, apare relativ brusc si poate fi precedata de senzatii particulare - tulburari de vedere (zigzaguri luminoase, verzi sau galbene) si ameteli. Boala apare din cauza unor modificari ale peretilor arterelor de la nivelul creierului, care au ca efect final vasodilatatia arterelor ce alimenteaza cu sange pielea capului. Pentru fiecare persoana care sufera de migrena factorii care favorizeaza aparitia sunt diferiti. Totusi, iata o lista cu cei mai intalniti dintre acestia:
1. Unele alimente
Consumul anumitor alimente favorizeaza aparitia migrenelor. Este foarte important sa stii la care dintre ele esti sensibila. De multe ori poate fi vorba si de anumite ingrediente din alimente, de aceea este bine sa citesti intotdeauna etichetele produselor pe care le cumperi.
Ai grija la: nitritii din carne si alimentele procesate, sulfitii din anumite produse, drojdia din gogosi, paine sau alte alimente care o pot contine, zaharina, aspartam, dar si branzeturi si unele lactate (cascaval, smantana), produse fermentate si condimentate, sos de soia, papaya, alune si unt de arahide, ciocolata, vin rosu, bere, lichior etc. Nu trebuie sa excluzi din alimentatie toate acestea, trebuie doar sa ai un regim echilibrat, fara excese culinare.
2. Cofeina
Alimentele si bauturile care contin cofeina pot atrage dupa sine si aparitia migrenei. Nu este suficient sa renunti doar la cafea. Aminteste-ti ca se poate gasi cofeina si in alte produse: ciocolata, ceaiuri si chiar in suplimentele alimentare, mai ales in cele pentru pierderea in greutate.
3. Unele medicamente
Medicamentele pentru dilatarea vaselor de sange pot declansa o migrena. Alte medicamente care pot avea o astfel de actiune includ: cimetidina, fenfluramina, indometacinul, nitroglicerina, nifedipina, teofilina, medicamentele care contin estrogen si cele de substitutie hormonala sau anticonceptionalele.
Daca iei astfel de medicamente si crezi ca iti provoaca migrene, discuta cu medicul tau. Eventual acesta iti va prescrie o alta medicatie care sa te ajute sa-ti tratezi afectiunea de care suferi si care nu are ca efect advers aparitia migrenelor.
4. Stresul emotional
Furia, conflictele, depresia, lipsa timpului liber pot favoriza aparitia migrenelor. Din pacate, chiar si unele evenimente placute din viata iti pot da dureri de cap: apropierea casatoriei, a nasterii unui copil sau mutarea intr-o casa noua. Incearca sa iti faci timp si pentru tine si sa gasesti solutii pentru problemele pe care le ai. De asemenea, invata sa gestionezi situatiile stresante si sa vezi si partea plina a paharului. De multe ori, problemele nu sunt chiar atat de mari precum le consideri si rezolvarea lor este foarte usoara. In fiecare zi gaseste-ti cateva clipe pentru relaxare, meditatie si sport. Acestea te vor ajuta sa-ti eliberezi mintea si sa te linistesti.
5. Unele parfumuri sau mirosuri neplacute
Migrenele pot fi declansate de unele parfumuri, fum de tigara, miros de amoniac sau mirosuri de la unele mancaruri. Lumina prea puternica a soarelui, de la farurile masinii sau de la tren poate de asemenea sa favorizeze migrenele.
6. Problemele cu somnul
Prea mult sau prea putin somn declanseaza migrene, de aceea este necesar sa scapi de aceste probleme. Daca esti proaspata mamica si nu poti dormi pentru ca bebelusul tau te trezeste noaptea, imparte responsabilitatile cu partenerul tau. Daca in general suferi de insomnie, incearca remediile ayurvedice pentru tratarea acesteia. Ai grija ca in camera in care dormi sa fie intuneric, aer curat si liniste. Pentru a te odihni in fiecare noapte, nu dormi cu televizorul sau radioul deschis. De asemenea, exercitiile fizice, yoga, baile relaxante sau meditatiile te pot scapa de insomnii.
7. Schimbarile de temperatura
Schimbarile bruste de temperatura, modificarea presiunii atmosferice sau a umiditatii pot fi factori declansatori ai migrenei. De asemenea, altitudinea inalta poate favoriza aparitia durerilor de cap. Persoanele care merg mult pe munte sau care schiaza pot avea astfel de neplaceri. La unele persoane, mersul cu avionul are acest efect. Daca si tie ti se intampla, solutia este sa discuti cu medicul tau si sa stabiliti impreuna care este cea mai buna metoda pentru a minimaliza efectul pe care schimbarile vremii sau ale altitudinii le au asupra ta.
8. Factorii fizici
Ridicarea unor obiecte grele sau orice fel de efort fizic in exces poate cauza o migrena. Constipatia este un alt factor care ii favorizeaza aparitia. De aceea, este important sa duci o viata sanatoasa si echilibrata. Nu exagera cu caratul greutatilor. Daca este nevoie sa depui efort, cere ajutorul cuiva. Consuma suficiente fibre si hidrateaza-te pentru a scapa de constipatie. Nu sari niciodata peste mese si mananca pe cat posibil la ore fixe. Daca te-ai hotarat sa te lasi de fumat, ar fi bine sa ceri sfatul unui specialist care sa te consilieze pentru ca renuntarea la tutun dupa o perioada lunga in care ai fumat poate, de asemenea, sa cauzeze migrene.
9. Schimbarile hormonale
Durerile de cap pe care le resimt femeile in perioada ciclului menstrual si denumite "migrene menstruale" pot disparea odata cu instalarea menopauzei cand nivelul estrogenului incepe sa scada. Sarcina si nasterea poate sa reduca migrenele la unele femei, dar pentru altele acestea pot sa le amplifice. In general, daca suferi de migrene, administrarea contraceptivelor trebuie sa fie determinata in functie de acestea. Astfel, se recomanda folosirea unor pilule care sa aiba o doza foarte mica de estrogen. Pilule contraceptive, impreuna cu hipertensiunea si tutunul cresc riscul de atac cerebral la femeile care au migrene.
10. Deficientele de vitamine
Senzatia de foame poate sa atraga dupa sine si migrena, de aceea nu este deloc recomandat sa sari peste mese mai ales daca suferi frecvent de dureri de cap. Atunci cand mananci, nu te grabi. Mesteca bine alimentele si nu te lasa distrasa de alte activitati in timpul mesei. Consuma alimente bogate in calciu care te ajuta si sa previi osteoporoza. De asemenea, te mai pot ajuta suplimentele cu magneziu.
Remedii naturiste impotriva migrenelor
Daca suferi frecvent de migrene, poti incerca si cateva remedii naturiste. Iata trei sugestii:
- Merele te pot ajuta in alungarea migrenelor de orice fel. Dupa curatarea de coaja si de miezul tare ce contine samburii, este recomandat sa se consume in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cu putina sare. Acest tratament trebuie sa dureze o saptamana.
- Scortisoara ajuta la tratarea migrenelor provocate de expunerea la aer rece. O pasta formata din scortisoara si apa se aplica pe tample si frunte.
- Rozmarinul iti alina durerile de cap provocate de raceala. O mana din aceasta planta trebuie fiarta intr-un litru de apa. Lichidul obtinut se pune intr-un vas. Trebuie sa-ti apleci capul asupra vasului si sa-l acoperi cu un prosop. Inhaleaza aburul atat cat poti rezista. Procesul se repeta pana cand durerile dispar.