Potrivit Federației Internaționale de Diabet până la 70% dintre cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite sau instalarea afecțiunii, întârziată, prin adoptarea un stil de viață sănătos. Este foarte important să îți faci cu regularitate analizele de rutină, deoarece prin depistarea precoce a diabetului zaharat se reduce riscul unor complicații.
De asemenea, dacă ai constatat că ai simptome specifice diabetului este important să mergi imediat la medic pentru un control. Cele 7 semne care ar trebui să te trimită la medic sunt: sete puternică, urinări frecvente, oboseală accentuată, lipsa energiei, senzație de foame continuă, vedere încețoșată și scădere bruscă în greutate.
În plus, trebuie să ai mare grijă la ceea ce mănânci, deoarece unele alimente au un impact foarte puternic asupra glicemiei.
10 alimente pe care diabeticii trebuie să le evite
1. Sucurile din fructe
Chiar dacă le consideri o alternativă sănătoasă pentru băuturile acidulate, trebuie să știi că aceste sucuri (chiar și proaspăt stoarse acasă) au o cantitate mare de zaharuri și nu sunt recomandate dacă ai diabet. În loc să consumi aceste sucuri este recomandat să consumi un pahar cu apă și o felie de lămâie.
2. Carnea foarte grasă
Este indicat să optezi pentru bucățile de carne care nu au multă grăsime. Aceste grăsimi saturate care măresc colesterolul rău și favorizează apariția inflamațiilor în corp nu sunt recomandate nici persoanelor care suferă de diabet.
În schimb, alege carne de pui, pește sau vită.3. Alimentele procesate
Toate dulciurile și alimentele procesate din magazin trebuie evitate, deoarece acestea conțin o cantitate mare de zahăr, aditivi, grăsimi trans, arome și conservați care afectează nivelul glicemiei.
4. Fructele uscate
În cantități mici, fructele uscate sunt considerate a fi sănătoase, însă nu și în cazul persoanelor care suferă de diabet. Aceste fructe cauzează o creștere bruscă a glicemiei. În schimb este de preferat să optezi pentru un fruct proaspăt pe zi, cum ar fi grepfrutul, căpșunile, pepenele galben sau piersicile.
5. Paste/pâine din făină albă și orez
Pastele și pâinea din făină albă, precum și orezul alb nu sunt deloc recomandate persoanelor diabetice, deoarece generează o creștere bruscă a glicemiei și favorizează creșterea în greutate. Ele sunt sărace în fibre care sunt importante pentru că încetinesc absorbția zahărului direct în sânge.
6. Prăjelile
Toate prăjelile au un conținut ridicat de uleiuri hidrogenate care conțin grăsimi trans. Aceste grăsimi cresc colesterolul rău, măresc riscul de a face boli de inimă, favorizează creșterea în greutate și dezechilibrează grav nivelul glicemiei.
7. Legumele cu mult amidon
Trebuie să consumi mai rar cartofi, morcovi, cartofi dulci sau napi, deoarece aceste legume conțin mult amidon care generează o creștere bruscă a glicemiei. În schimb, optează pentru legumele crucifere (broccoli, varză) și include multe verdețuri proaspete în meniul tău zilnic.
8. Cafeaua cu arome
Consumă cafeaua simplă și fără zahăr, încercând să eviți sortimentele cu arome, lapte și frișcă.
9. Lactatele integrale
Potrivit specialiștilor, lactatele integrale au un conținut mare de grăsimi saturate și trebuie consumate cu moderație sau să optezi pentru sortimente de lactate cu un conținut mai mic de grăsime.
10. Sucurile acidulate
Acestea nu au ce să caute în meniul unei persoane care suferă de diabet, indiferent că vorbim despre cele obișnuite sau cele dietetice. Renunță definitiv la aceste băuturi carbogazoase și bea mai multă apă sau ceaiuri din plante medicinale.
Comentarii (2)
carnea grasa nu creste colesterolu, carbohidratii sunt cei care ne creeaza probleme pe toate planurile nu grasimile...mai documentati-va putin si din alte puncte de vedere
Mai bine ati pune 10 alimente pe care diabeticii le pot consuma fara a creste glicemia sau colesterolul rau . . . medicul specialist nu are timp niciodata ptr. "amanunte", te cheama la cabinetul particular . . .
Posteaza comentariu