Trusa homeopatica de vacanta...

Intotdeauna vacanta este mult asteptata si binemeritata dar, inevitabil, mici probleme de sanatate pot surveni oricand. Ar fi pacat ca febra celui mic, durerea de urechi sau o indispozitie de natura digestiva sa ne strice o parte din zilele de odihna, mai ales daca suntem departe de casa. De aceea este bine sa fim pregatiti pentru astfel de situatii, iar in trusa de medicamente sa avem grija sa fie si niste remedii homeopatice.

Din pacate, remediile nu sunt specifice pentru o anumita situatie decat cu foarte putine exceptii, un remediu putand fi util pentru afectiuni foarte variate... Asa ca ideal ar fi sa stim cateva simptome importante si, la nevoie, sa contactam medicul homeopat care sa ne ajute sa diferentiem intre cateva remedii.

La munte, in mod special, mici se pot intampla oricand. Este bine sa avem la indemana Arnica, Hypericum, Calendula, Bellis perennis (vezi articolul "Tratamente homeopate pentru o sanatate excelenta"). Nu uitati ca tinctura de Calendula (galbenele) este foarte buna ca antiseptic si cicatrizant si grabeste foarte mult vindecarea leziunilor cutanate (zgarieturi etc.). In cazul unor traumatisme mai serioase, cu fracturi, pe langa Arnica si Hypericum, pot fi necesare si Bryonia alba, Calcarea phosphorica, Symphitum (vezi articolul "Experimentele in homeopatie").



In cazul in care suntem foarte pasionati de munte si avem ocazia sa ajungem la altitudini mari, ne putem confrunta cu . Inaltimea la care se poate manifesta variaza foarte mult de la individ la individ si depinde, bineinteles, de gradul de aclimatizare. Se pot folosi Arsenicum album daca exista sete de aer, anxietate marcata, agitatie psiho-motorie, frica de moarte, dorinta imperioasa de a fi alaturi de cineva si nevoia de a fi asigurat ca totul va fi bine... sau Coca (un remediu aproape specific pentru raul de inaltime) pentru accese de lesin, respiratie accelerata, dureri de cap, zgomote in urechi, palpitatii, furnicaturi/parestezii cutanate. Se pot administra cateva doze repetate in potenta 30/200 CH, dar, esentiala, este coborarea la o altitudine mai mica.

Pentru , este posibil sa avem nevoie de Calendula, Urtica urens, Cantharis,Kali muriaticum, Causticum (vezi articolul "Principiile homeopatiei - principiul similaritatii"). Tinctura de Calendula si de Urtica urens aplicate local (diluate in proportie de 1:10 cu apa) cu un bandaj steril calmeaza durerile si ajuta la vindecare.

Pentru , cel mai bun tratament este prevenirea lor prin expunerea treptata la soare si/sau folosirea cremelor protectoare.
Nu uitati ca cei mici au o piele mai sensibila si ei trebuie in mod special protejati. Daca raul s-a produs deja, se pot folosi comprese locale cu tinctura de Calendula sau Urtica urens (ca mai sus) sau, si mai bine (in functie de gradul arsurii), unguente similare.

O situatie mai neplacuta si mai grava este , in care durerea puternica de cap este insotita de o stare generala proasta, chiar lesin, greturi, varsaturi. In primul rand, adapostirea la umbra si o cantitate mare de lichide racoritoare sunt prioritare. Primele remedii la care trebuie sa ne gandim sunt Natrum carbonicum si Glonoinum. Intr-o astfel de situatie acuta se poate repeta oricare dintre ele chiar din 5 in 5 minute, pana cand pacientul isi revine. Daca dupa 4-5-6 doze nu apare nici un efect, se incearca celalalt remediu.

Glonoinum are o congestie marcata la nivelul capului, cefalee pulsatila accentuata, cu senzatia de creier care se umfla si nu mai are loc in cutia craniana, ochii injectati, uneori sangerare din nas, fata foarte rosie, carotidele cu pulsatii vizibile, greata si varsaturi, confuzie mentala, nu stie unde se afla si ce se intampla cu el... un tablou perfect de insolatie.

Natrum carbonicum nu are un tablou atat de definit, dar este, in general, foarte sensibil la soare si la caldura, cu o slabiciune marcata intr-un mediu cald, vertij de la soare, sensibil la schimbarile atmosferice, mai ales inainte sau in timpul unei furtuni.


Bineinteles ca si alte remedii congestive care au oarecare tropism pentru extremitatea cefalica pot fi utile intr-o astfel de situatie, in primul rand, Belladonna, Lachesis, Amyl nitrosum.

poate fi combatut cu ajutorul remediilor homeopatice. Cel mai bine este ca problema sa fie tratata cu remediul constitutional care, in timp, amelioreaza manifestarile neplacute, greata, varsaturi, dureri de cap, sufocare, stare generala de rau. Ca o alternativa la clasicele metoclopramid, emetiral sau torecan, putem folosi la nevoie unul dintre remediile urmatoare:

Cocculus se simte rau cand se misca sau cand priveste la un obiect care se misca sau la obiectele in afara masinii; acuza durere de cap, ameteala agravata de miscarea ochilor, transpiratie, salivatie, epuizare; simptomele se amelioreaza daca se intinde.

Tabacum este rece ca gheata si transpirat, palid, are o greata foarte accentuata, senzatie de lesin sau de gol la nivelul stomacului; simptomele sunt ameliorata de aerul proaspat si daca-si desface hainele de pe abdomen.

Ipeca are o senzatie accentuata de greata neameliorata de varsaturi, limba curata in ciuda acestei senzatii de greata, dorinta de aer proaspat, deschis.

Nux vomica este foarte sensibil la cea mai mica miscare sau zgomot, are greata constanta, zgomote in urechi (bazait, zumzait), durere de cap (cu senzatia de cap spintecat, despicat) si este, in general, foarte friguros si sensibil la curent.


Alte remedii care pot fi incercate, preventiv sau curativ, sunt Sepia si Petrolem. Cateva doze in potenta 30 CH ar trebui sa amelioreze simptomele sau sa le faca suportabile pana cand ajungeti la destinatie.

Nu uitati insa ca, desi aparent inofensive, nu trebuie sa abuzati de remedii. Este bine sa le aveti la indemana, dar sa le luati doar dupa ce va sfatuiti in prealabil cu medicul dumneavoastra homeopat, care va poate recomanda unul dintre cele prezentate sau un cu totul alt remediu, in functie de datele pe care le cunoaste despre cazul dumneavoastra.