Probioticele reduc nevoia de antibiotice, conform unui nou studiu

Probioticele sunt un anumit tip de bacterii bune, care oferă diferite beneficii pentru sănătate. Unii oameni iau probiotice ca suplimente, cu scopul de a înmulți microorganismele benefice din intestin. Cu toate acestea, datele dintr-un nou studiu au determinat că probioticele ar putea fi utilizate pentru a reduce nevoia de antibiotice la sugari și copii.

Probioticele ar putea reduce nevoia de antibiotice pentru a trata afecțiunile


Studiul, care a fost publicat în European Journal of Public Health, a implicat cercetători din Marea Britanie, Olanda și Statele Unite, care au analizat date din multe studii privind beneficiile pentru sănătate ale probioticelor. Odată ce au colectat datele din 12 studii, oamenii de știință au constatat că șansele de a prescrie antibiotice pentru copii și sugari au scăzut cu 29% atunci când aceștia au primit probiotice ca un supliment în fiecare zi. Atunci când analiza a fost repetată folosind doar studiile de cea mai înaltă calitate, rezultatele au arătat că procentul a crescut la 53%.

Această descoperire implică faptul că un consum regulat de probiotice ar putea ajuta la reducerea consumul de antibiotice. Au început să existe din ce în ce mai multe cazuri de infecții rezistente la antibiotice, care provoacă decese.
Experții consideră că rezistența la antibiotice poate fi prevenită prin limitarea utilizării antibioticelor. Datele existente demonstrează deja cum consumul de probiotice poate reduce la minim incidența, durata și severitatea anumitor tipuri de infecții acute respiratorii și gastro-intestinale. Întrebarea este dacă această scădere este strâns legată de reducerea consumului de antibiotice, iar oamenii de știință au început să vadă o asociere.

Sunt necesare studii suplimentare, care să includă persoane de toate vârstele, în special persoane în vârstă.
Cercetările continue pot ajuta oamenii de știință să determine dacă utilizarea regulată a probioticelor este asociată cu o reducere globală a prescripțiilor de antibiotice. Dovedirea acestei legături poate afecta în mod semnificativ utilizarea probioticelor în medicina generală.

Rămâne de văzut cum ajută mai exact probioticele la combatarea infecțiilor, în special a celor din căile respiratorii și tractul digestiv inferior. Există mai multe mecanisme potențiale, cum ar fi producția probiotică a inhibitorilor patogeni și reglarea imunității.
Experții încă nu au identificat toate mecanismele pe care le pot influența probioticele, dar cea mai mare parte a sistemului imunitar uman se regăsește în tractul gastro-intestinal. Acest lucru înseamnă că ingerarea bacteriilor sănătoase poate exclude agenții patogeni bacterieni corelați cu infecțiile intestinale și poate declanșa activarea sistemului imunitar.

Probioticele se regăsesc sub formă de suplimente și alimente preparate din fermentarea bacteriană. Câteva exemple de alimente probiotice includ kefirul, kimchi, varza murată și iaurtul. Probioticele sunt diferite de prebiotice.
Acestea din urmă sunt fibre dietetice care ajută la hrănirea bacteriilor bune care deja trăiesc în intestin. Există cel puțin zeci de bacterii probiotice diferite cu beneficii pentru sănătate. 
iulia-mirica