Cum influențează hidratarea vindecarea rănilor?
Lipsa umidității de la suprafața rănilor va opri migrația celulară, va reduce oxigenarea sângelui și va întârzia mult procesul de vindecare a rănilor. Există câteva motive pentru care hidratarea este o parte atât de importantă a îngrijirii rănilor.
Atunci când corpul tău nu primește cantitatea de lichide de care are nevoie, pot apărea mai multe anomalii care au impact asupra leziunii. Acestea pot include un nivel scăzut al oxigenului, împiedicarea transmiterii substanțelor nutritive esențiale la suprafața rănii și ineficiența drenajului.
Apa reprezintă modalitatea principală prin care oxigenul și substanțele nutritive sunt trimise direct la rană, iar deshidratarea este unul dintre cele mai comune motive pentru care funcția celulară este perturbată. În esență, lipsa de fluide duce la întârzieri ale oricărui aspect al vindecării rănilor. Dacă o rană nu poate menține hidratarea corespunzătoare, celulele epiteliale care lucrează pentru a migra peste țesutul afectat nu vor putea acoperi rana într-un ritm normal, făcând-o mai susceptibilă la infecții.Cum să te hidratezi corect?
În mod obișnuit, apa fluctuează în corp, reprezentând între 60% și 70% din greutatea sa totală. Acest lucru înseamnă că menținerea unui nivel pozitiv de hidratare va necesita un consum de 2 litri de apă în fiecare zi, ceea ce reprezintă practic echivalentul a opt pahare.
Reține că acesta este minimul, iar persoanele care încearcă să vindece o rană vor trebui să bea și mai multă apă pentru a ajuta la procesul celulelor care se deplasează de la locul rănii, pentru a furniza oxigen și substanțe nutritive. Cel mai simplu mod de a-ți da seama dacă nu consumi suficientă apă este să îți analizezi urina, care ar trebui să fie relativ transparentă și inodoră dacă te hidratezi în mod corespunzător. Corpul tău pierde în mod constant apă dintr-o varietate de motive, așa că este important de reținut că nu există o cantitate maximă de apă atunci când vine vorba de îngrijirea cu succes a rănilor.
Clasificarea deshidratării
Definiția deshidratării presupune pierderea bruscă a 3% sau mai mult din greutatea corporală care este asociată cu apa, fie din cauza unei deficiențe de sodiu sau de apă. Există trei tipuri de dishidratare:
- deshidratare izotonă
- deshidratare hipotonă
- deshidratare hipertonă
Deshidratarea izotonă este o diminuare echilibrată a apei și a sodiului, care apare atunci când o persoană are simptome cum ar fi diareea sau vărsăturile.
Deshidratarea hipertonă are loc atunci când organismul reduce treptat greutatea totală din cauza scăderii aportului de apă, a lichidului patologic sau a ambelor, în timp ce deshidratarea hipotonă apare atunci când apa și sodiul sunt epuizate, dar sodiul este pierdut la o rată mai rapidă, determinând pierderea fluidului extracelular.
Posteaza comentariu