Oboseala ochilor: prea mult timp in fata computerului?

Cum computerul a devenit necesar si inevitabil in viata de zi cu zi, mai ales daca lucrezi cate 8 ore in fata unui monitor, mai devreme sau mai tarziu apar o serie

Cum computerul a devenit necesar si inevitabil in viata de zi cu zi, mai ales daca lucrezi cate 8 ore in fata unui monitor, mai devreme sau mai tarziu apar o serie de simptome precum dureri de cap acute, oboseala, tulburari de vedere, ochi uscati ori lacrimare excesiva, dureri ascutite de ochi, senzatie de presiune intracraniana, stare de ameteala sau de greata. Consecinta? Nu te mai poti concentra la ceea ce ai de facut, devii irascibil si situatia te frustreaza. In plus, apare si riscul mai multor afectiuni oculare, intre care glaucomul.

Cititul pe monitor pune probleme mai mari decat cititul unei hartii obisnuite. O pagina tiparita are semne bine delimitate de tus negru pe hartie alba, pe care ochiul sanatos le percepe foarte precis, cu usurinta. Pe de alta parte, in cazul calculatorului, este vorba de pixeli al caror contrast nu e la fel de bun. Literele sunt mai stralucitoare in centru si isi pierd din intensitate spre margini. Acest lucru face ca ochii sa se concentreze mult mai greu asupra literelor si imaginilor; au tendinta de a "fugi" intr-o anumita masura, imperceptibila constient.

Necesitatea unei ajustari continue oboseste mult mai mult ochii, ceea ce creeaza senzatia de oboseala sau de arsura pe care o simti dupa mai multe ore in fata calculatorului.

Ce faci in acest caz? Te sfatuim in primul rand sa protejezi cat mai mult ochii. Un echipament adecvat ii poate ajuta mult; prin urmare, capacitatea de munca este mai mare si esti mai productiva. E bine sa ai un monitor LCD (cu ecran plat), ce reduce mult presiunea pusa asupra ochilor, cat si reflexia excesiva a luminii. Pentru monitoarele CRT (cu tub catodic) se folosesc ecrane de protectie, care ar trebui sa aiba acelasi efect.

Lentilele antireflex sunt foarte utile indiferent ce fel ce monitor ai. Fie ca deja porti ochelari, fie ca nu, proprietatea aceasta ajuta foarte mult ochii sa se concentreze mai bine asupra imaginii din fata lor. De regula, ochelarii obisnuiti pentru citit nu sunt la fel de eficienti si pentru monitor, pentru ca problema nu este ochiul in sine, ci situatia total diferita la care trebuie sa se adapteze. Este ca si cum ai spune ca ochelarii pentru vedere la distanta te ajuta sa vezi mai bine si in imediata apropiere.
Este vorba de alta proprietate.

Unele persoane cred ca ochelarii pentru calculator, chiar fara dioptrii, inrautatesc vederea. Este o conceptie gresita. Ochelarii antireflex impiedica avansarea eventualei afectiuni deja produse de monitor. Iti poti comanda ochelari doar antireflex sau ochelari cu dioptria prescrisa de medic si cu aceasta trasatura in plus.

De obicei, ochelarii sunt cei mai indicati ca masura de protectie pentru monitor. Exista si lentile de contact concepute in acest scop, dar sunt mai putin recomandate deoarece ele tind sa usuce ochii.

Aceasta este, de fapt, alta dintre problemele provocate de munca indelungata cu un computer: ochii incep sa se usuce. In general, cand privim un monitor clipim in medie de 5 ori mai putin decat in mod normal. Particulele de praf adera la suprafata expusa a ochiului, lipindu-se si iritandu-l, deoarece pelicula de lichid care il protejeaza si il curata nu este acolo. E bine sa clipesti din cand in cand, de mai multe ori consecutiv, si eventual sa folosesti lacrimi artificiale, care se gasesc in farmacii.
Sunt usor de folosit si concepute asa incat sa suplimenteze hidratarea ochiului daca nu se mai face eficient in mod natural.

Avand in vedere faptul ca petreci ore in sir in fata calculatorului, este recomandabil ca, o data la o ora (preferabil chiar la 30 de minute) sa faci o pauza si sa te indepartezi de monitor, sau cel putin sa-ti concentrezi privirea asupra unor obiecte indepartate, chiar si pentru scurt timp; asa adaptezi ochiul si ajuti cristalinul (muschiul elastic al ochiului care ajusteaza vederea la distanta sau aproape) sa focalizeze si sa nu devina rigid (concentrarea prea intensa si prea indelungata pe imagini apropiate face cristalinul sa ramana bombat, ceea ce duce la miopie).

Evita lumina prea puternica sau prea slaba in incapere; ar trebui ca aceasta sa vina dintr-o parte, si nu din fata sau din spate, ca sa eviti reflexii suplimentare. Apoi, e bine sa pastrezi o distanta corespunzatoare fata de monitor (50-60 cm).



bea ceai negru; contine tanin si reduce umflaturile din jurul ochilor
stai seara intinsa pe pat, pe spate, cu picioarele putin mai ridicate decat restul trupului, pentru a stimula irigarea creierului, mai ales daca ai dureri de cap puternice
ia suplimente de vitamina A si complexul de vitamine B sau mananca mai multe fructe pentru o mai buna absorbtie de vitamine
mananca morcovi si afine, foarte indicate pentru ochi
dormi suficient - fara odihna corespunzatoare, celulele nu se pot regenera si ochii slabesc

Chiar daca nu ai nici una dintre aceste simptome (dureri si alte tulburari), tot este indicat sa urmezi aceste sfaturi (un monitor LTD, ochelari antireflex, odihna, alimentatie).


Pot aparea si tulburari mai grave daca petreci prea mult timp in fata monitorului, de exemplu dureri de cap mari in timpul sesiunii de lucru sau dupa aceea, vedere ca prin ceata persistenta, ochi uscati excesiv, dificultati de focalizare la distanta sau in timpul cititului dupa folosirea computerului etc. In aceste cazuri, daca simptomele persista, trebuie consultat un medic specialist.