Mancati pentru a va transforma

Ati incercat in zadar foarte multe retete si programe de slabit. Nu disperati! Iata alte cateva sugestii pentru regimul dumneavoastra alimentar. Daca le veti urma, va veti putea transforma organismul dintr-un mecanism ce produce grasime de fiecare data cand mancati intr-un producator de energie si de vitalitate.
  • Alegeti carnea de pui si de peste in loc de carnea rosie si incercati sa nu mancati deloc carne cateva zile pe saptamana. Carnea rosie stimuleaza influenta Kapha din organism si produce o cantitate mai mare de ama decat alte alimente.

  • Incercati retete care folosesc mai multe legume proaspat gatite si mai multe seminte. Puteti cauta noi retete care sa va inspire sa folositi mai des astfel de elemente nutritive. Legumele si fructele proaspete sunt mai bune decat cele congelate, iar alimentele congelate sunt preferabile celor conservate.

  • La fiecare masa alegeti mai degraba mancaruri calde, decat hrana rece. Consumati un pranz cald, si nu un sandvis. Alegeti placinta calda de mere in loc de inghetata, preferati pestele la gratar in locul salatei de ton.

  • Ghimbirul, un condiment deosebit de eficient pentru a reduce Kapha, ajuta la stimularea digestiei si la eliminarea de ama din organism. Incercati sa folositi ghimbir proaspat sau macinat atunci cand gatiti. Puteti consuma anumite alimente preparate cu ghimbir la inceputul mesei pentru a intensifica digestia, hrana fiind astfel mai bine asimilata.
  1. Salata de ghimbir. Radeti o cantitate mica de radacina praspata de ghimbir.
    Adaugati putin suc de lamaie si un praf de sare. Consumati o lingurita sau doua de salata de ghimbir cu cateva minute inainte de masa.
  2. Suc de ghimbir. Curatati o bucatica de aproximativ doi centrimetri de ghimbir proaspat. Amestecati ghimbirul cu un sfert de ceasca de apa pentru a obtine un suc. Indulciti-l cu miere si consumati o cantitate mica (dupa cum doriti) cu cateva minute inainte de masa.
  3. Ceai de ghimbir. Daca nu aveti ghimbir proaspat, incercati urmatoarea metoda. Puneti 250 ml de apa intr-un ibric. Adaugati un praf de ghimbir si puneti la fiert. Lasati ceaiul sa se raceasca incet si luati cateva inghitituri inainte de masa. Puteti creste treptat cantitatea de ghimbir, pana la maximum o optime de lingurita.

  • Datorita condimetelor, hrana poate deveni mai usor de digerat si poate produce cantitati mai mici de ama. Condimentele deosebit de eficiente sunt: chimionul, sofranul de India, nucsoara, scortisoara, cuisoarele, semintele de mustar si piper negru. Intrucat aceste condimente reduc influenta Kapha, ele imbunatatesc ritmul metabolismului si ajuta la transformarea hranei in energie, si nu in grasime.

  • Foarte multi indivizi la care predomina dosha Kapha considera ca este foarte greu sa reduca dulciurile din alimentatie, insa veti descoperi ca o saptamana experimentala de regim bazat pe consumul de alimente cu un continut redus de zahar sau care nu contin deloc zahar va va da mai multa energie.
    Gustul dulce nu provine numai din zahar, ci si din alte alimente cum ar fi painea sau pastele fainoase. Mierea este singurul aliment dulce care reduce Kapha.

  • Alimentele prajite, de orice fel, vor agrava dezechilibrul Kapha, prin urmare este de preferat sa nu le consumati. Totusi nu este nevoie sa eliminati orice grasimi. Uleiurile de migdale, de porumb si de floarea-soarelui pot fi incluse in alimentatie, iar uleiul de masline este de asemenea recomandat.

  • La restaurant, indivizii Kapha trebuie sa-si aleaga cu grija mancarea. In general, este greu sa slabesti daca de obicei mananci la restaurant. Mancarea este mult prea uleioasa, sarata sau dulce - cele trei gusturi care maresc influenta Kapha in organism. Desi recent s-a atras atentia asupra continutului ridicat de grasimi al mancarurilor orientale, restaurantele cu specific oriental raman totusi o alegere preferabila, daca veti consuma in special legume, si nu carne.

  • In general, Ayurveda recomanda consumarea mancarurilor gatite, deoarece sunt mai usor de digerat si de asimilat. Totusi o cantitate mica de legume si salate va pot ajuta la tonifierea tubului digestiv. Consumati-le pur si simplu dupa dorinta si gustul dumneavoastra.
    Desigur, si fructele proaspete sunt la fel de bune.

  • Bauturile racoritoare, in special cele cu un continut redus de calorii, constituie o mare parte a regimului alimentar al celor care tin cure de slabire. Cu toate acestea, acidul perturba procesul de digestie. Produce ama si modifica senzatia fireasca de foame, provocand aparitia unor semnale neregulate si false. Pe cat posibil, eliminati din alimentatia dumneavoastra bauturile carbogazoase. La inceput s-ar putea sa le simtiti lipsa, dar dupa cateva saptamani va va fi mult mai bine fara ele. Incercati sa le inlocuiti cu apa sau sucuri proaspete de fructe.

  • In masura in care este posibil, evitati sa consumati produsele conservate. Mesele compuse din mancaruri proaspat gatite sunt vii, alimentele conservate sau ambalate sunt vechi si fara viata. Admirati ambalajul galben al unei banane sau ambalajul stralucitor al unei portocale si ganditi-va ca inauntru descoperiti calitatile unice si delicioase ale inteligentei naturii. Acestea reprezinta cele mai bune alimente amabalate pe care sa le includeti in regimul dumneavoastra alimentar.

  • Incercati sa evitati stimulentii puternici, cum ar fi cafeina sau alcoolul.
    Cei mai multi oameni le consuma incercand sa compenseze oboseala cronica si dezechilibrul, insa cafeina si alcoolul nu au efecte benefice. In timp, ele exacerbeaza simptomele pe care se presupune ca le combat.

  • In cazul multor oameni, pragul satietatii - sau nivelul la care se va simtit satisfacut de cantitatea de hrana consumata - poate fi modificat daca masa incepe cu un aliment dulce. Asadar, daca incepeti o masa cu desertul, veti descoperi ca acest gust dulce, prin natura lui, va modifica nivelul de satisfactie. Bineinteles, daca ati mancat desertul la inceputul mesei, nu mai consumati inca o portie si la sfarsitul mesei!


Informatiile au fost preluate din cartea "Greutatea ideala" - Deepak Chopra - tradusa de Rocsana Nita, Editura Curtea vechea, Bucuresti: 2003, www.curteaveche.ro