Unii vor sa ne faca sa credem ca solutia controlarii greutatii corporale se gaseste in bauturile cu un continut ridicat de proteine.
Altii afirma ca solutia poate fi gasita in cele mai recente carti ce trateaza problema supraponderalitatii.
Ar trebui sa consumam mai multi sau mai putini carbohidrati? Sa mancam numai peste sau nici sa nu ne atingem de el?
Exista numeroase exemple de alimente despre care am crezut ca sunt benefice si s-au dovedit a fi nocive. Probabil ca diferenta cea mai mare care exista intre modul de abordare a regimului alimentar practicat de dieticienii moderni si perspectiva ayurvedica este aceea ca medicina occidentala pune accentul pe analizarea calitatilor materiale ale alimentatiei.
Totusi, o abordare biochimica a alimentatiei omite cateva chestiuni specific umane:
- cum ramane cu sentimentul de satisfactie?
- ce se poate spune despre placerea de a manca?
- ce se intampla cu beneficiile emotionale si chiar spirituale care pot decurge din faptul ca ne bucuram de hrana pe care o consumam?
Insasi ideea de a tine o cura de slabire sugereaza ca aceste aspecte nu sunt deloc importante, ca de fapt corpul are numai de profitat atunci cand este supus unei pedepse prin restrictionarea severa a cantitatii de alimente pe care o primeste.
Trupul uman raspunde represiunii la care este supus printr-o reactie de revolta - exprimata prin senzatii coplesitoare de foame, incetinirea metabolismului si chiar anumite boli.
Curele de slabire care exercita presiuni asupra organismului provoaca aceasta revolta ce are loc la nivelul fiecarei celule din trup.
Ayurveda se opune total curelor de slabire care ignora nevoile intregului sistem minte-trup. In schimb, Ayurveda ne sfatuieste sa ne intoarcem la principiul echilibrului.
Ayurveda nu recunoaste doar valorile materiale ale mancarii, ci tine cont in primul rand de influenta fundamentala pe care o exercita absolut toate alimentele pe care le consumam.
Influenta hranei se exercita la nivelul conexiunii dintre minte si trup, pe care o numim inteligenta.
Atragandu-ne atentia asupra acestui nivel fundamental al inteligentei, Ayurveda dezvaluie faptul ca problema supraponderalitatii depinde de modul in care organismul nostru prelucreaza hrana.
Daca vom manca intr-un mod care va produce energie, nu grasime, calcularea numarului de calorii nu mai are nici o importanta.
Alimente ce restabilesc echilibrul organismului
Oamenii supraponderali au aproape intotdeauna un dezechilibru Kapha - Kapha guverneaza functiile corpului asociate cu structura si echilibrul lichidelor. Sistemul alimentar concret propus de Ayurveda analizeaza fiecare factor al mediului inconjurator, inclusiv orice aliment, in termenii influentei exercitate asupra doshelor Vata, Pitta sau Kapha.
Alimente care ajuta la reducerea influentei Kapha in organism
Anumite alimente au proprietatea de a reduce influenta Kapha din organism. Consumarea acestor alimente va ajuta practic sa va modificati metabolismul, astfel incat sa produceti energie in loc de grasime.
Recomandari speciale:
- Lactate. Este preferabil laptele degresat. Cel mai bine este sa va fierbeti laptele inainte de a-l bea; astfel devine mai usor digerabil. Lasati-l sa se raceasca putin, dar consumati-l cat inca este cald. Nu beti lapte cand mancati alimente sarate sau acre, caci va fi greu de digerat.
- Fructe. Cele mai bune sunt fructele usoare, de exemplu merele si perele. Rodiile, afinele si curmalele sunt de asemenea bune.
- Indulcitori. Mierea este excelenta pentru a reduce Kapha.
- Legumele cu pastai (fasole, mazare, soia). Toate legumele de acest fel sunt bune.
- Cereale. Orzul, porumbul, meiul, hrisca si secara sunt cele mai bune deoarece sunt usoare.
- Condimente. Toate condimentele sunt bune, mai putin sarea, care favorizeaza Kapha.
- Legume. Toate legumele sunt bune. Urmatoarele legume sunt deosebit de eficiente in reducerea influentei Kapha: ridichi, sparanghel, vinete, sfecla, broccoli, cartofi, varza, morcov, conopida, dovleac, salata verde, telina, varza de Bruxelles.
- Carne si peste. Cea mai buna este carnea alba de pui sau de curcan. Pestele este de asemenea bun.
Informatiile au fost preluate din cartea "Greutatea ideala" - Deepak Chopra - tradusa de Rocsana Nita, Editura Curtea vechea, Bucuresti: 2003, www.curteaveche.ro
Comentarii (11)
cum sa fac sa slabesc
am 10 ani si am 40 kg nu stiu daca e normal, da incerc sa slabesc.nici mama nu e de acord cu cura.voi ce spuneti?
eu m-am hotarat sa tin o cura de slabire...in prima sapt sa mananc doar porumb si masline...a doua saptamana de fructe si lapte...a treia sapt. diverse salate si pe urma sa o iau de la capat pana ajung la kg dorite....cel putin 47-48....deoareca acum am 60 kg si 1,60 m....astept raspunsuri
Este stiu din cele mai vechi timpuri ca "exercitiul" este mama "succesului".Repetitia te face maestru:ai invatat sa vorbesti prin repetare, ai invatat sa mergi prin repetare si tot ce ai vrut sa desavirsesti ai facut-o repetind si iar repetind.
eu am slabit in urma unui regim drastic si tare mi-e frica sa nu ma ingras iar nici nu stiu cum sa fac.ce m-ati sfatui?nu vreau sa mai fiu grasa.am avut 90kg iar acum am62 in doar 6 luni.a fost groaznic nu mai vreau saa trec prin asa ceva.
Eu am urmat un tratament cu SLEMOL si TINCTURA DE FRUCTE DE SOC trei luni si am slabit 15 kg. ( am mancat normal) .
Parerea mea este ca trebuie sa mananci de toate: legume, lactate, carne, fructe, mai putine fainoase, paine mai deloc. Painea ingrasa.
geanina c regim ai urmat ? trimitemi-l si mie p mirxurica@yahoo.com plsssss
Pentru A Slabi Sanatos, Fi Cumpatat In Toate,gandeste Pozitiv,si Bucurate De Viata. Hai Ca Poti Si Tu.
o multitudine de pareri,cred ca a fi gras sau slab depinde nu de tine ca individ decat pentru un timp limitat,de aceia curele de slabire nu dau rezultate pe termen lung.suntem ceea ce suntem programati sa fim.
Cumpatare,acesta este cuvantul care ar trebui sa-l avem in minte de fiecare data cand avem mese imbelsugate.Suntem ceea ce vrem sa fim,asta doar daca suntem destul de ambitiosi si vrem sa aratam bine dar sa fim si sanatosi.
Posteaza comentariu