In fiecare an, in sezonul rece, ne confruntam cu "pericolul" afectiunilor respiratorii, incepand cu banalele raceli si terminand cu probleme potential periculoase - gripa, pneumonia, bronhopneumonia. Frigul, umezeala, curentul, vremea schimbatoare, grefate pe o stare de suprasolicitare fizica sau intelectuala, ne fac mai susceptibili in aceasta perioada la actiunea agentilor patogeni.
Sigur, cel mai eficient este sa prevenim astfel de probleme. Vorbeam intr-unul din articolele trecute despre Echinaceea (in diferite forme de prezentare), propolis, suplimentul de vitamina C. Pe langa acestea, exista multe alte preparate naturale care contribuie la fortificarea sistemului imunitar. Nu in ultimul rand, tratamentul homeopatic constitutional ajuta la formarea si mentinerea unei imunitati puternice, facand corpul nostru mai rezistent, capabil sa lupte singur impotriva bolilor. De asemenea, o alimentatie sanatoasa, din care nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele proaspete si un program (cat de cat) regulat de activitate in aer liber, sunt absolut necesare.
Ce facem insa daca totusi ne imbolnavim?
In primul rand, sa nu uitam ca multe dintre afectiunile respiratorii usoare trec de la sine in cateva zile, daca nu survin la un organism slabit (care nu are puterea sa lupte cu boala). De asemenea, nu trebuie sa recurgem de prima data la antibiotice decat daca este absolut necesar si numai la sfatul medicului! Multe dintre aceste infectii sunt virale si antibioticele nu sunt justificate. Daca simptomele nu sunt foarte suparatoare, este bine sa ne limitam la mijloace mai nespecifice: ceaiuri calde cu lamaie si miere, propolis, sare incalzita pe gat si pe piept, Imunorezistan (preparat natural care contine extract de Echinaceea, ginseng si Eupatorium)... cateva zile de odihna, daca programul ne permite acest lucru.
Remediile homeopatice ne vin in ajutor si in astfel de situatii. Daca sunteti deja in tratament, este posibil ca acest episod acut sa poata beneficia de remediul constitutional pe care l-ati mai luat, acest lucru fiind oricum hotarat de medicul dumneavoastra homeopat, cu care este bine sa va sfatuiti imediat. Uneori insa, in functie de simptomele care apar, se impune folosirea unui remediu specific pentru afectiunea acuta. Intrucat administrarea remediului este individualizata, chiar daca simptomele par sa semene cu ale altui pacient, este necesar sa apelati la medicul dumneavoastra homeopat. Remediile prezentate sunt doar orientative, nu indicatii de auto-tratament.
Daca raceala are debut rapid dupa expunere la vant rece (si uscat), simptomele sunt intense si apar in timpul noptii (la cateva ore dupa expunere), remediul poate fiAconitum. Febra este mare, fata imbujorata, uneori cu un obraz rosu si celalalt palid (Chamomilla), extremitatile calde (spre deosebire de Belladonna, unde extremitatile sunt reci in febra), gatul inflamat, arzator, de culoarea rosie inchisa, cu dureri intepatoare, uneori cu spasm glotic si sufocare, daca este prins si laringele (este unul dintre principalele remedii pentru crup). In aceasta faza (acuta), coriza este de obicei apoasa, clara, fierbinte, iar tusea uscata, aspra, zgomotoasa. Simptomele sunt insotite de sete mare pentru lichide reci, anxietate si neliniste marcata, chiar palpitatii si teama de moarte.
Daca ceea ce predomina este coriza cu o secretie apoasa abundenta, "ca de la robinet", excorianta (irita nasul si buza superioara), remediul poate fiAllium cepa. Este util in astfel de situatii acute de natura alergica sau infectioasa, in care coexista si o secretie lacrimala abundenta, insa neiritanta, si durere de cap agravata in camere calde si ameliorata in aerul liber, deschis.
La Euphrasia, coriza este, de asemenea, abundenta insa neiritanta, mai abundenta noaptea, iar secretia lacrimala - iritanta (exact opusul fata de Allium cepa). Ochii sunt in mod deosebit afectati in acest caz de dureri arzatoare, fotofobie si clipit frecvent. Tusea este insotita de lacrimare abundenta.
Daca ceea ce predomina este curbatura musculara si, in special, durerile de oase, "ca si cum ar fi rupte", remediul esteEupatorium perfoliatum. Febra apare mai ales intre 7 si 9 dimineata, capul este greu, trebuie sa-l ridice cu mainile, setea este mare pentru lichide reci, mai ales in timpul frisonului.
Debutul brusc al simptomelor si febra mare sugereaza si remediulBelladonna. In febra, capul este foarte congestionat si fierbinte, iar extremitatile reci. Durerea de cap este pulsatila, exploziva, agravata la caldura, lumina, trepidatii si zgomote. Faringele este rosu aprins, inflamat mai ales pe dreapta, laringele este uscat, iar amigdala dreapta este de obicei afectata de dureri accentuate la deglutitie.
Debutul insidios al simptomelor, pe parcursul a 2-3 zile, cu alterarea progresiva a starii generale, este caracteristic pentru alte remedii.Bryonia devine, pe parcursul acestor zile, tot mai iritabil si nu doreste decat sa fie lasat in pace; refuza sa raspunda si iti intoarce spatele daca il intrebi ceva. Durerile sunt accentuate si agravate la cea mai mica miscare; cel mai des, sunt dureri intepatoare, junghiuri. Durerea de cap este pe stanga, agravata chiar de miscarea ochilor. Setea este mare si doreste sa bea mult o data (spre deosebire de Arsenicum, care prefera sa bea putin si des).
Bryonia poate fi util chiar in forme mai grave; inflamatia se extinde cu usurinta la plamani, mai ales pe dreapta. In pneumonie, tusea este urmata de dureri mari in cap sau piept, asa ca isi tine pieptul cu mainile cand tuseste, sputa este ruginie sau chiar cu striuri de sange. Durerile de piept foarte accentuate in pleurezie sunt ameliorate daca se intinde pe partea dureroasa (ceea ce limiteaza miscarile cutiei toracice).
Gelsemium este un alt remediu cu debut insidios al simptomelor. O stare de oboseala extrema se instaleaza treptat, insotita de somnolenta si greutate a capului si a pleoapelor, incat de-abia isi poate tine ochii deschisi. Simte frisoane ca niste fiori in sus si-n jos, de-a lungul spatelui. Corpul este acoperit de o transpiratie lipicioasa. Extremitatile au tendinta sa tremure. Gura si buzele sunt foarte uscate, dar fara senzatie de sete. Durerea de cap este aproape nelipsita; incepe la spate si se extinde catre frunte; este ameliorata daca urineaza. Durerile musculare difuze, dar accentuate completeaza tabloul unei stari torpide, lipsite de energie.
O stare de torpoare chiar mai accentuata se intalneste laBaptisia. Pacientul este confuz, cu mintea greoaie si uneori delireaza. In gripa, durerile musculare sunt atat de accentuate, incat, practic, nu gaseste nici o pozitie confortabila, oricum ar sta, simte patul prea tare (Arnica, Pyrogenum). Mirosul pacientului este puternic respingator: respiratia, transpiratia, scaunele sunt o dovada a unui proces toxic avansat. Gatul si amigdalele sunt rosii intunecate, dar, in ciuda inflamatiei evidente, nedureroase. Poate inghiti numai lichide.
Acestea sunt doar cateva dintre remediile indicate in afectiuni respiratorii mai usoare sau mai avansate, dar nu sunt singurele. Alegerea remediului se face, dupa cum am vazut, in functie de simptomele prezente, asa incat orice caz, chiar aparent simplu, necesita o investigatie atenta.
© Copyright:
Posteaza comentariu