Pe langa binefacerile psihologigice cunoscute deja a aparut o noua stiinta, guelotologia - vindecarea prin ras. Publicatia electronica Divine.ca face un inventar al efectelor pozitive pe care le are rasul asupra starii noastre de bine.
Reduce senziatia de durere
Un grup de cercetatori a descoperit ca dupa zece minute de ras intens, senzatia de durere este semnificativ diminuata. Te intrebi de ce? Raspunsul este cat se poate de simplu. Deoarece atunci cand razi, sunt transmisi in sange hormonii numiti endorfina, care determina o incetinire a inflamatiei care provoaca durerea.
Intareste sistemul imunitar
Numeroase experimente au dovedit ca o "burta" de ras provoaca importante schimbari neurologice. Printre acestea se numara multiplicarea celulelor "ucigase" naturale, limfocite, care actioneaza ca adevarati aparatori imunitari ai organismului. Ele elimina toate celulele straine, vinovate de instalarea unei infectii virale. Un ras de calitate mareste si cantitatea de anticorpi imunoglobulini A.
Imbogateste functiile cognitive
Desi nu este inca sigur, se pare ca rasul ne sporeste performantele intelectuale si capacitatea de a retine informatiile. In orice caz, ai ceva de pierdut daca incerci?
Previne maladiile cardio-vasculare
O portie zdravana de ras in fiecare zi poate avea asupra sistemului vascular efecte comparabile cu cele ale exercitiilor fizice. Rasul activeaza circulatia sanguina, fapt ce reduce riscul problemelor cardiovasculare, in mod special crizele cardiace. Explicatia ar fi aceea ca in timpul rasului au loc contractii la nivelul diafragmei care actioneaza si asupra inimii si a plamanilor. Ursuzii si posacii prezinta un risc de trei ori mai mare de a suferi un infarct decat cei care au simtul umorului.
Mareste capacitatea pulmonara
Rasul, prin miscarile organelor abdominale pe care le antreneaza, sporeste elasticitatea plamanilor nostri, ducand la o oxigenare mai buna a organismului. Atunci cand radem, aerul este expulzat din plamani cu viteza de peste 100 km pe ora. Si aceasta circulatie a aerului provoaca o buna oxigenare a celulelor intregului corp.
Inlatura stresul si oboseala
Cum am mai spus, rasul provoaca producerea endorfinei, analgezic care reduce stresul. Totodata el reduce nivelul cortizonului, hormon care are rolul de a gestiona stresul. In timpul rasului, creierul produce dopamine care ne fac sa simtim o senzatie de placere si de deconectare, reducand stresul si anxietatea. Din acest motiv rasul ne ajuta sa dormim mai bine.
Imbunatateste relatiile interpersonale
Unele studii au demonstrat ca radem in medie mai putin de sase minute pe zi. Regretabil deoarece este inutil sa insistam asupra efectelor pozitive ale rasului in cazul relatiilor tale cu ceilalti. Poti face un test: intr-o zi fii posomorata, iar in alta razi cu pofta la glumele colegilor. Vei remarca imediat o diferenta in atitudinea celor din jur.
Comentarii (3)
sunt deacord cu zicala.eu sunt o fire vesela si ma simteam foarte bine cand raoeam cu pofta.in urma unei probleme delicate petrecute in familia mea am schimbat rasul cu plansul.pot sa va zic ca ma simt foarte rau.ma doare tot.asa ca ...radeti cat de mult puteti,face bine.
Ziua in care n-ai ras,e o zi pierduta!
Nu sa razi oricum, ci exista o anumita tehnica. Asta ar fi interesant de stiut! Cum?! tehnica aceasta e veche de mii de ani!
Posteaza comentariu