Bolile cardiace sunt o cauză majoră a deceselor în rândul adulților și contează foarte mult să acționezi strategic pentru a diminua riscurile. La baza medicinei holistice se află ideea că sănătatea și armonia depind de obținerea echilibrului pe toate planurile prin stimularea capacității de autovindecare a organismului.
Iată cum poți diminua riscul de atac de cord folosind această abordare:
1. Fii atent la dietă
Afecțiunile cardiovasculare pot fi prevenite în primul rând prin modificarea stilului de viață și mai ales a tipului de mese pe care le consumi. Combustibilul pe care-l oferi organismului are un rol foarte imprtant pentru starea de sănătate generală. Astfel, este recomandat să ții un jurnal în care să-ți notezi ce mănânci în fiecare zi. După câteva zile îți vei da seama din ce alimente consumi o cantitate excesivă și ce lipsește din dieta ta.
Pentru a-ți proteja inima consumă des fructe și legume. Încearcă să incluzi 6-10 porții de fructe și legume în meniul zilnic. Fructele de pădure sunt o alegere ideală pentru că au multe fibre și antioxidanți.O cantitate ridicată de fibre te va ajuta să elimini rapid toxinele și, dacă nu consumi suficiente, poți folosi semințele de in pentru o doză suplimentară aromată. Evită grăsimile hidrogenate și pe cele de tip trans. Toate grăsimile oxidate sau care au fost gătite la temperaturi foarte ridicate vor favoriza dezvoltarea radicalilor liberi. Alege acizii grași de tip Omega-3 pentru a te menține sănătos. Peștele gras (somonul, tonul, macroul, heringul), nucile crude și ouăle de prepeliță sunt surse excelente de grăsimi sănătoase care creează mese consistente și mențin organismul puternic.
Dacă vei consuma o cantitatea suficientă de fructe și legume nu vei fi tentat de alimentele care conțin grăsimi nesănătoase.
Ca regulă generală nu trebuie să depășești 2 linguri de grăsimi saturate pe zi.Zahărul este o altă substanță cu potențial problematic. Majoritatea persoanelor subestimează consumul zilnic de zahăr, dar acesta este cauza principală a îngroșării și întăririi arterelor. Riscul de atac de cord crește în proporție directă cu excesul de dulciuri.
2. Alege suplimentele potrivite
După ce ți-ai analizat meniul și obiceiurile alimentare este recomandat să verifici dacă ai carențe din anumite vitamine și minerale. În multe cazuri persoanele care au un istoric familial de afecțiuni cardiovasculare au lipsă de crom sau colină. Cromul are un rol esențial în reglarea glicemiei și a producției de insulină. Colina este un mineral util în procesul de prelucrare a grăsimilor.
De asemenea, specialiștii îți recomandă să iei un supliment cu multivitamine pentru a preveni alte carențe nutriționale.
3. Învață să gestionezi stresul în mod eficient
Este foarte important să reduci intensitatea momentelor stresante. O producție ridicată de cortizol va crește presiunea asupra inimii și favorizează acumularea grăsimii în zona abdominală. Exercițiile fizice, plimbările în aer liber, excursiile sau ieșirile în oraș cu prietenii te pot ajuta să te relaxezi. Poți încerca și gătitul, pictura, cântatul sau cărțile de colorat pentru adulți. Meditația are un efect benefic asupra stării de spirit, precum și asupra arterelor, reducând riscul de atac de cord.
Unele persoane nu realizează cât de stresate sunt pentru că ne-am obișnuit cu toții să zâmbim și să pretindem că totul este în regulă.
Dacă însă ești mereu nervos, irascibil și îți pierzi ușor răbdarea sunt mari șanse ca presiunea să fie prea mare. Trebuie să iei măsuri pentru a te relaxa înainte ca sănătatea să fie afectată.Nu uita că reducerea stresului începe cu un somn liniștit. Odată ce te simți odihnit vei putea să îți alegi mai rapid prioritățile și să-ți faci timp pentru exerciții fizice și alte activități care-ți protejează inima.