Somnul insuficient poate cauza simptome surprinzătoare care nu te vor face să te gândești neapărat la oboseală. Dacă nu caști nu înseamnă neapărat că ești odihnit, ci organismul îți poate trimite alt tip de semnale pe care trebuie să știi să le interpretezi. Lipsa cronică a somnului te poate face să fii obosit mereu și ți-ai putea periclita sănătatea. Dacă știi să recunoști surmenajul în toată varietatea de manifestări nu vei prelungi această stare și vei lua măsuri pentru a avea din nou energie.
„Dacă primești o simplă întrebare probabil vei fi tentat să spui că te simți foarte bine, dar creierul te poate înșela, la fel ca în situația în care ai impresia că poți conduce chiar dacă ai băut câteva pahare. Este foarte dificil să recunoști oboseala, mai ales dacă te-ai obișnuit să dormi prea puțin și nu realizezi care este durata normală a somnului”, potrivit dr.
Jedidiah Ballard, osteopat și profesor la Universitatea Augusta din Georgia.
Iată care sunt principalele semne că ești obosit:
1. Ai pofte ciudate
Dacă până de curând nu erai un fan al alimentelor de la fast food dimineața devreme, dar după ce ai început să lucrezi ore suplimentare sau tura de noapte te simți foarte tentat de acest tip de mese, oboseala ar putea fi explicația. „Lipsa cronică a somnului stimulează apetitul și îți va fi poftă tot timpul de alimente hipercalorice. Acest lucru îți poate pune sănătatea în pericol pe termen lung prin favorizarea hipertensiunii arteriale, a diabetului sau a obezității”, potrivit dr. Ray Raymann, psihoterapeut.
2. Rămâi în urmă la serviciu
Majoritatea calităților de care ai nevoie pentru a avea succes în carieră, cum sunt memoria bună, puterea de concentrare, motivația și creativitatea pot fi neutralizate dacă nu te odihnești atât cât ar trebui. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că dacă stai treaz timp de 20 de ore concentrarea și capacitatea de a conduce vor fi diminuate la fel ca și în cazul în care ai băut alcool peste măsură.
Dacă vei continua cu un asemenea program se poate ajunge chiar și la halucinații. „Atunci când am realizat studii asupra persoanelor care dormeau numai 45 de minute pe noapte am văzut că aveau adesea tendința să se adreseze tufișurilor ca și cum ar fi fost persoane”, potrivit dr. Ballard.
3. Te cerți cu persoanele dragi
De multe ori ești nevoit să-ți ceri scuze pentru ce ai spus când erai obosit? Empatia, răbdarea și stabilitatea emoțională sunt afectate negativ de lipsa odihnei, iar starea de dispoziție se poate modifica rapid. „Absența somnului are un efect negativ asupra părții creierului care gestionează emoțiile. În aceste condiții, pacienții care suferă de oboseală cronică ar putea deveni pesimiști, impulsivi, vor fi prost dispuși sau se pot răsti la ceilalți aparent fără motiv”, explică dr. Camilo A. Ruiz, purtător de cuvând al Academiei Americane de Somnologie.
4. Nu poți depăși apatia
Pesimismul favorizat de oboseală îți poate provoca apatie, lipsa energiei sau îți va da sentimentul că sarcinile zilnice te copleșesc și că nu ai cum să rezolvi tot ce ți-ai propus. Adesea se poate ajunge până la depresie.
Potrivit specialiștilor, persoanele care nu dorm minimum 7 ore pe noapte au un risc de suicid și depresie de trei ori mai mare.
5. Nu vezi rezultatele antrenamentelor la sală
Odihna insuficientă poate afecta nivelurile hormonale, iar aceste fluctuații vor avea un impact negativ asupra masei musculare și a ritmului de ardere a grăsimilor, chiar dacă mergi des la sală. Ar putea apărea lipsa de coordonare în timpul antrenamentelor și vei fi predispus la accidentări. În plus, organismul nu va avea baza necesară pentru a se reface după terminarea exercițiilor fizice.
6. Te îmbolnăvești des
Dacă te îmbolnăvești mereu într-un moment nepotrivit, de exemplu exact când ai de finalizat un proiect complicat sau când ai decis să lucrezi peste program pentru a termina tot ce ai de făcut înainte de vacanță, tot oboseala ar putea fi cauza. „Lipsa somnului slăbește sistemul imunitar și te face mult mai vulnerabil în fața gripei, răcelilor sau a infecțiilor mai grave”, spune dr.
Ballard. Învață să te organizezi și nu te teme să spui „nu” atunci când nu ai cum să realizezi atribuții suplimentare.
Posteaza comentariu