Este cunoscută și ca medică alternativă, pentru că se folosesc practici diferite de cele ale medicinei convenționale.
Unele persoane susțin că eficacitatea acestor terapii nu este dovedită științific, dar medicina holistică este inspirată de medicina tradițională folosită de mii de ani în unele părți ale lumii. Scopul este echilibrarea energiei organismului folosind metode și practici naturale. Iată care sunt cele mai cunoscute opt tipuri de medicină holistică:
Homeopatie
Această terapie alternativă a fost creată de medicul Samuel Hahnemann la sfârșitul secolului 18 și presupune folosirea unor preparate diluate care dezvoltă într-o formă ușoară simptomele pe care le are pacientul. Principiul de bază constă în ideea că problemele de sănătate pot fi vindecate folosind ingrediente care provoacă aceleași simptome, dacă sunt folosite în doze mici. În homeopatie se folosesc remedii de origine vegetală, minerală sau animală, incluse în preparate diluate. De obicei nu au reacții adverse. Homeopatia nu este recunoscută științific, iar specialiștii consideră că efectul său este unul placebo.
Acupunctura
Acupunctura este o terapie folosită în medicina tradițională chineză, care are ca scop echilibrarea polilor organismului, zone energetice despre care se crede că afectează sănătatea și starea de bine. Este realizată prin înfigerea unor ace foarte subțiri în anumite puncte ale corpului, pentru a stimula circulația energetică și a restabili echilibrul.
Această tehnică este folosită în special în tratarea durerii. De asemenea, mai este folosită pentru a trata alergiile sau inflamațiile care apar în corp.Aromoterapia
Aromoterapia este o terapie alternativă care folosește uleiurile esențiale sub forma de masaj, inhalații, băi etc. pentru a vindeca afecțiuni fizice sau emoționale. Acest procedeu este folosit pentru a trata probleme precum stresul, insomnia, spasme musculare, probleme respiratorii, digestive sau afecțiuni ale pielii. Fiecare ulei esențial are efecte diferite, pentru fiecare problemă fiind utilizate anumite tipuri sau combinații de uleiuri esențiale. Efectul unora dintre acestea este dovedit științific. De exemplu, este recunoscut faptul că lavanda poate îmbunătăți somnul, iar aroma de citrice este benefică pentru energizare și tratarea stărilor de spirit negative.
Remediile florale Bach
Este un tratament alternativ care folosește o serie de esențe naturale obținute din flori, despre care se crede că au proprietăți vindecătoare. Acestea au rolul de a stimula capacitatea corpului de a-și restabili echilibrul. Prin terapia Bach sunt tratate probleme precum depresie, anxietate, insomnie etc., iar un alt rol al acestora este menținerea unei atitudini pozitive față de afecțiune și procesul de vindecare.
Doctorul Bach, cel care a creat această terapie alternativă, considera că bolile sunt un rezultat al dezechilibrului dintre corp, minte și spirit. Atunci când echilibrul este afectat, câmpul energetic al corpului este slăbit, permițând instalarea diverselor afecțiuni. Sistemul de remedii Bach include 38 de remedii florale care corespund unei serii de 38 de stări emoționale.Fitoterapia
Folosirea plantelor pentru a trata diverse probleme de sănătate este o practică veche de mii de ani. Plantele medicinale au proprietăți dovedite științific, confirmate de specialiști, iar numeroase medicamente moderne au la bază extracte din plante cu proprietăți vindecătoare. Fitoterapia include folosirea plantelor medicinale, a ciupercilor și a extractelor din plante.
Reiki
Originară din Japonia, Reiki este terapia alternativă bazată pe vindecarea și reechilibrarea enegiei unui pacient prin plasarea palmelor asupra zonelor afectate pentru a canaliza energia corpului. Emițătorul sau canalul este persoana care practică Reiki și care, folosind palmele, localizează și eliberează chakrele blocate de energia negativă. Parcticanții Reiki consideră că prin mâinile persoanei care vindecă, energia este canalizată asupra zonei afectate.
Nu există dovezi științifice care să ateste efectele acestei practici tradiționale japoneze.Shiatsu
Este un tratament alternativ originar din Japonia, care îmbină medicina tradițională chineză sau practici din medicina Occidentală (chiropractică). Constă în localizarea presiunii asupra unor puncte specifice ale corpului, pentru a debloca canalele meridiane care produc durere și disconfort fizic. Presiunea este aplicată pe aceste zone folosind palmele, degetele, dar uneori sunt folosite coatele și genunchi. Tratamentul include stretching, manipularea articulațiilor și alte tehnici.
Reflexologie
Numită și reflexoterapie, această tehnică presupune stimularea anumitor puncte situate în palme, pe tălpi, pe urechi sau nas, numite puncte reflexe, cu scopul de a provoca reacții benefice în alte zone ale corpului. Această terapie este bazată pe credința că fiecare organ din corp are propria sa zonă reflexă, situată în talpă, iar prin stimularea punctului său corespunzător, este posibilă vindecarea. Reflexologia este folosită pentru a trata dureri de gât, spate, gastrită, astm, migrene, dureri menstruale, constipație etc.
Medicina Ayurvedică
Acest tip de terapie alternativă este, de fapt, medicina tradițională folosită de mii de ani în India. Principiile de bază sunt restaurarea echilibrului energitc al corpului, care atunci când este în dezechilibru cauzează afecțiuni și boli.
Practica include diferite tehnici printre care masajul, meditația, realaxarea, dar și folosirea remediilor din plante medicinale sau urmarea unor diete. Scopul este alinierea centrelor energetice ale corpului, numite chakre, care redau sănătatea fizică, psihică și spirituală a unei persoane.
Comentarii (3)
Tot ce ne înconjoară emite energie, corpul nostru la fel. Înșelăciune este tot ceea ce sa inventat ca să fie înlocuită...
Ceva din complexul celor citite aici ca ar constitui medicina holistica imi suna a nestiinta, a inselaciune, a 'spirala' borfasului Bivolaru, a sarlatanie, asta raportat la ce stiu eu despre medicina.
Mai sunt și altele....
Posteaza comentariu