Poate că auzi mai des de ceaiul negru sau cel verde, dar să știi că și crizantemele îți pot furniza un remediu foarte eficient dacă transformi florile în ceai.
Ceaiul de crizanteme are un efect antiinflamator puternic și îți protejează ficatul împotriva toxinelor. Pe măsură ce aroma sa devine din ce în ce mai populară nici beneficiile nu se lasă așteptate. O simplă ceașcă din acest ceai poate acționa împotriva răcelilor, previne bolile coronariene și devine un agent de detoxifiere. Este o băutură foarte apreciată în China și în Singapore datorită aromei speciale și a beneficiilor pentru sănătate.
Iată care sunt avantajele pe care le vei obține dacă vei savura ceaiul de crizanteme:
1. Combate răceala, febra și alergiile sezoniere
Ceaiul auriu foarte aromat este remediul ideal când ești răcit sau ai gripă deoarece stimulează sistemul imunitar și are proprietăți antioxidante. Conține fier, zinc, vitamina A și vitaminele din complexul B, fortificând organismul împotriva factorilor care declanșează simptomele alergice.
În plus, flavonoidele din acest ceai previn problemele respiratorii și reduc febra cauzată de alergii.
Poți pune și o linguriță de miere în ceaiul de crizanteme pentru a adăuga efectul ei antibacterian.
2. Ameliorează igiena bucală
Dacă îți dorești să ai mereu dinți albi și strălucitori cu siguranță ai nevoie de ajutorul pe care ți-l poate da ceaiul de crizanteme. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că un consum frecvent de ceai de crizanteme reduce foarte mult acumularea bacteriilor la nivelul gingiilor, prevenind gingivita, îngălbenirea dinților și cariile dentare.
3. Previne cancerul
Această infuzie florală stopează inflamațiile existente în organism, activând mecanismele care neutralizează stresul oxidativ și prevenind apariția și proliferarea celulelor maligne. Având în vedere faptul că inflamațiile cronice stau la baza declanșării cancerului, ceaiul de crizanteme este o băutură esențială în cadrul strategiei pentru reducerea riscurilor.
Flavonoidele din compoziția lui cauzează distrugerea celulelor canceroase, iar studiile realizate au relevat că este extrem de util pentru a stopa cancerul de colon.
4. Ține sub control anxietatea și stresul
Dacă vei bea ceai de crizanteme cald vei simți cum aroma lui specifică te relaxează și elimină tensiunea acumulată. Conține apigenină, la fel ca și ceaiul de mușețel, un flavonoid care acționează rapid împotriva anxietății. Acest ceai te calmează și previne insomnia.
5. Detoxifică ficatul
În loc să apelezi la regimuri drastice sau la diferite tratamente agresive, mai bine bea ceai de crizanteme pentru a elimina substanțele nocive din organism, în special de la nivelul ficatului. În cadrul medicinei tradiționale chinezești este utilizat ca remediu pentru a curăța corpul de orice exces de căldură în scopul de a răci și a proteja ficatul, creând un echilibru energetic la nivelul întregului organism.
Durerile de cap frecvente, amețeala sau hipertensiunea arterială pot fi semne că ficatul tău a acumulat o cantitate prea mare de toxine.
6. Îți protejează inima
Aprigenina și luteolina din componența ceaiului de crizanteme reduc riscul de afecțiuni cardiovasculare pentru că protejează inima și ameliorează circulația sângelui. De asemenea, ceaiul reduce tensiunea arterială, fiind foarte util pentru persoanele diagnosticate cu hipertensiune.
7. Te ajută să ai o privire odihnită
Dacă lucrezi multe ore în fața calculatorului ochii tăi vor beneficia dacă savurezi des ceai de crizanteme. Previne cataracta, îmbunătățește acuitatea vizuală și luminează privirea prin eliminarea uscării, a umflăturilor sau a înroșirii pleoapelor.