Entuziasmul este una dintre cele mai importante calități care sunt studiate în cadrul unui interviu de angajare. Dacă vrei să ai șanse foarte bune de a fi ales este esențial să te concentrezi pe transmiterea impresiei potrivite. În acest mod va fi mai probabil să primești o ofertă de angajare și vei reuși să exprimi direct ceea ce simți. Deși pare evident că trebuie să fii foarte implicat și entuziasmat în timp de discuți cu persoana care te intervievează, nu este mereu simplu să reacționezi așa.
Din păcate foarte mulți candidați nu au succes pentru că viitorul angajator nu simte că sunt suficient de interesați de locul de muncă oferit, iar felul în care prezintă legătura dintre calitățile lor și aptitudinile necesare pentru noul job nu lasă o impresie suficient de puternică.
Dar de ce lipsa entuziasmului devine o problemă atât de greu de rezolvat?
Realitatea este că dacă nu arăți că îți dorești foarte mult jobul în cauză angajatorul nu va fi înclinat să te aleagă. În cazul în care tratezi poziția oferită ca și cum ar fi ceva de care ai nevoie, dar nu este un post care te va face să te simți activ și motivat, probabil că nici angajatorul nu va fi sigur că ești persoana potrivită.
Iată care sunt cele mai frecvente motive pentru care candidații dau impresia că nu sunt deloc entuziasmați de un post în timpul interviului:
- nu sunt foarte interesați de oportunitatea respectivă sau au o poziție ambivalentă;
- vin la interviu obosiți;
- sunt foarte stresați;
- sunt preocupați de alte probleme pe care le au de rezolvat;
- nu s-au pregătit suficient;
- au o încredere excesivă în propriile calificări.
Dincolo de aceste variabile un lucru care sabotează succesul foarte des este atitudinea relaxată, liniștită și contemplativă specifică unei persoane introvertite. Unele persoane au talentul natural de a-și exprima tot timpul entuziasmul, dar în cazul introverților poate fi foarte dificil să reacționeze în acest fel.
Din păcate persoanele introvertite sunt adesea catalogate drept dezinteresate, ceea ce le poate afecta serios oportunitățile profesionale.
Dacă și tu ești un profesionist introvertit nu trebuie să te descurajezi, ci să pui în aplicare măsurile propuse de specialiști pentru a nu rata joburile pe care ți le dorești:
1. Asumă-ți personalitatea pe care o ai și recunoaște problemele de bază
Ești foarte rezervat, timid și vorbești puțin? Este recomandat să remarci că ai acest tip de personalitate la începutul interviului și să explici că, deși uneori pari mai puțin entuziast, de fapt ești foarte interesat și calm. Explică și modul în care aceste calități pot contribui la succesul tău și la evitarea greșelilor. Dacă vorbești deschis despre acest lucru chiar de la începutul conversației vei avea sub control contextul și poți reduce consecințele negative, permițându-i intervievatorului să se concentreze pe celelalte calități ale tale.
2. Folosește puterea cuvintelor pentru a transmite entuziasm
Cuvintele sunt instrumente deosebite pentru a comunica emoțiile și interesul când participi la un interviu. Chiar dacă nu ești vorbăreț și foarte activ, conținutul mesajelor pe care le transmiți poate fi la fel de atractiv ca și în cazul persoanelor extrovertite.
Înainte de interviu realizează o listă cu lucrurile care ți se par interesante, speciale și care necesită întrebări legate de noua oportunitate profesională. Lângă fiecare scrie de ce ți-a atras atenția acel aspect. Folosește lista în timpul interviului pentru a puncta lucrurile esențiale și a arăta că te-ai informat în detaliu despre jobul dorit.Deși este adevărat că persoanele introvertite au parte de provocări suplimentare când trebuie să își arate entuziasmul, este posibil să-și evidențieze interesul și pasiunea pentru un anumit domeniu de activitate fără să-și schimbe felul de a fi. Folosește aceste sugestii pentru a-ți ameliora performanțele și a avea rezultate mai bune la următoarele interviuri la care vei participa.
Posteaza comentariu