Ce stim despre magnetoterapie?

Magnetoterapia este un tratament natural si usor de suportat de organism. Aceasta terapie se bazeaza pe actionarea directa asupra tesuturilor a unui camp magnetic pulsatil (CMP). Este cunoscut faptul ca acest CMP lucreaza la nivelul celulelor, activand producerea enzimelor, transferul metabolic si avand un rol important in functionarea membranei celulare.

Prin supunerea organismului la CMP, respiratia celulara este sporita, acest camp magnetic actionand in mod pozitiv asupra sistemului imunitar al pacientului, in vasodilatarea arterelor capilare si descresterea coagularii sangelui.

Acest tratament, odata urmat, ar putea duce la diminuarea pana la disparitia completa a unor probleme de sanatate. Magnetoterapia poate fi folosita in tratarea a numeroase boli, acute sau cronice, deseori ducand si la disparitia durerii si a edemelor.

CMP imbunatateste circulatia sangvina la nivelul creierului, creste nivelul oxigenului din neuroni, creste flexibilitatea vaselor de sange si dizolva colesterolul. Este deseori folosit pentru tratarea insomniei, a migrenelor, aterosclerozei, a unei memorii slabe si a traumelor capului. S-a dovedit ca magnetii sunt de ajutor in tratarea a numeroase afectiuni, cum sunt: artrita, durerile de spate, durerea in articulatii, accidentele in sport, o circulatie proasta a sangelui, lipsa de energie, etc.  Este benefic pentru oricine (atentie, insa, la copii) chiar si dupa varsta de 50 de ani.

Magnetoterapia ajuta la alinarea simptomelor epilepsiei, a bolii Parkinson, Alzheimer, a migrenelor, a sindromului PMS si a depresiei.

Campul electromagnetic pulsativ de joasa frecventa (CEMP - folosit acum in magnetoterapia moderna) se pare ca are rol in cresterea capacitatii de concentrare.

De asemenea, CEMP imbunatateste capacitatea creierului de a transporta oxigenul in sange, microcirculatia sangvina si procesul neurologic, reducand anxietatea.

Dispozitivele moderne cu un camp electromagnetic pulsatil de joasa frecventa genereaza diferite frecvente, modulatii sau impulsuri si au posibilitatea de a stabili si o durata de expunere diferita. Frecventele folosite sunt intre 1 si 100 de Hz.


Este magnetoterapia o tehnica recenta?

Acum sute de ani, indienii aveau obiceiul de a dormi cu capul catre nord si de a tine post in zilele cu luna plina. Aceste obiceiuri antice isi au baza lor: campurile magnetice care strabat pamantul au un impact major asupra organismelor vii. In acelasi timp, corpul nostru este investit cu magnetism. Cel mai puternic camp magnetic este creat de creier in timp ce dormim si dormitul cu capul indreptat catre nord faciliteaza trecerea campului magnetic al Pamantului prin corpul nostru.
Obiceiul de o posti in zilele cu luna plina si-a gasit o explicatie logica in timpurile noastre. Pe timpul lunii pline, fluidele sunt transportate mai rapid prin corp, astfel ca un post ajuta la echilibrarea nivelului lichidelor din corp. De ce organismul reactioneaza la luna plina? Pentru ca fiecare planeta aflata in miscare, prin campuruile sale magnetice, influenteaza si celelalte planete.

Istoria magnetoterapiei este destul de veche. Cel mai vechi caz de vindecare cu ajutorul magnetilor este intalnit intr-una dintre cele patru Vede, in care regasim un fel de tratat de medicina: Atharvaveda. Se pare ca si egiptenii erau familiarizati cu puterea vindacatoare a magnetilor, deoarece ii foloseau pentru conservarea mumiilor. Se zice ca regina Cleopatra purta un magnet pe frunte, pentru a-si mentine frumusetea si sarmul.

In secolul al 16-lea magnetii au devenit obiect de studiu stiintific. Un alchimist - fizician suedez, Paracelsus, a fost acela care a demonstrat puterile vindecatoare ale magnetilor in diferite boli.


Cum actioneaza magnetoterapia?

Terapia cu magneti consta in introducerea anumitor parti ale corpului (in functie de afectiune) intr-un camp magnetic pentru a accelera diminuarea durerii, a inflamatiei sau a altor afectiuni ale sistemului locomotor.

Exista trei mecanisme fizice prin care campul magnetic interfereaza cu organismul:

1.
Inductia magnetica
1. Efectele magnetomecanice
3. Interactia electronica


Campul magnetic are urmatoarele actiuni asupra organismului:

1. Vasodilateaza
2. Actiune analgezica
3. Actiune anti-inflamatoare
4. Actiune spasmolitica (suprimand starea spasmodica)
5. Accelereaza cicatrizarea ranilor si vindecarea organismului


Cat de indicata este magnetoterapia

Magnetoterapia este benefica in cazul femeilor insarcinate, al purtatorilor de pacemaker, al bolnavilor de hipertiroidism, al celor cu disfunctii ale glandei suprarenale. Acest tratament este indicat in tratarea miasteniei grave, a afectiunilor legate de sangerari incontrolabile, a tuberculozei active, a afectiuniulor virale acute, anemiei si a psihozei.


Te mai gandesti daca apelezi la o asemenea terapie daca:

  • ai o afectiune micotica severa;
  • ateroscleroza severa;
  • afectiuni neurologice cu atacuri frecvente.

Nu exista efecte secundare in urmarea unei astfel de terapii, dar trebuie sa iti iei, totusi, cateva masuri de siguranta. Astfel:

  • nu ai voie sa faci dusuri sau bai reci sau sa mananci mancare rece dupa tratament;
  • nu ar trebui sa porti ceas pe parcursul tratamentului;
  • magnetii nu ar trebui folositi pe copii mici (doctorul va decide in ce masura iti poate recomanda un astfel de tratament);
  • femeile insarcinate nu ar trebui expuse unui camp magnetic ridicat.

In Romania, acest tip de terapie este foarte intalnit.
Numai medicul tau de familie iti poate da o trimitere la un cabinet sau spital unde poti urma tratamentul cu CMP.