Pulberea de turmeric este folosită pentru a prepara curry-uri, lapte cu turmeric, orez, dar şi în supe/ciorbe sau smoothie-uri. Ea are un puternic efect antiinflamator, ameliorând diverse tipuri de dureri. Pe lângă efectele sale antiinflamatoare, turmericul are grijă de sănătatea inimii, a creierului şi creşte imunitatea.
De asemenea, datorită substanţei active, numită curcumină, turmericul împiedică formarea, proliferarea şi invazia cancerului.
1. Când iei medicamente pentru tensiune şi diabet
Potrivit speccialiştilor, o cantitate mare de turmeric poate să potenţeze efectele medicamentelor pe care le iei pentru hipertensiune şi diabet, acest lucru determinând o serie de efecte adverse negative, cum ar fi: bătăi neregulate ale inimii, vedere înceţoşată şi o stare de confuzie.
Ai mare grijă atunci când iei suplimente de turmeric în cazul în care urmezi şi un tratament pentru diabet şi hipertensiune arterială. Nu exagera cu turmericul în aceste situaţii!
2. Când ai o problemă legată de coagularea sângelui
Turmericul poate diminua capacitatea de coagulare a sângelui şi provoacă hemoragie, prin urmare este de preferat să nu îl consumi în cantităţi mari dacă iei medicamente anticoagulante. Aceste efecte au fost constatate în cazul unui consum foarte mare de turmeric, prin urmare dacă îl foloseşti în mâncăruri sau iei suplimente încearcă să te limitezi la o cantitate mică.
De asemenea, este recomandat să încetezi administrarea suplimentelor cu turmeric cu două săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală pentru a preveni efectele sale asupra coagulării sângelui.