Aproape toate animalele au fost realizate prin metoda origami, cele mai cunoscute fiind cocorul, lebada, cocosul, papagalul. Flori ca: trandafirul (care cere multa experienta), laleaua, crinul, panseluta. Diferite obiecte, dintre care unele ne sunt cunoscute de cand eram mici: barcuta, coif, avion, solnita etc.
Sigur ca arta si tehnica origami sunt foarte complexe si ne-am departa de scopul nostru daca am incerca sa le aprofundam. In plus, mamicile nu au atat timp cat sa se apuce de asa ceva. Dar putem folosi origami pentru a dezvolta la puiul nostru multe calitati. Printre ele putem aminti rabdarea, atentia, coordonarea manutelor, coordonarea ochi-mana, indemanarea, sensibilitatea tactila si altele.
Apoi sa nu uitam ca este fascinant pentru copii (si pentru o parte dintre adulti) sa vada lucruri facute cu propriile maini. "Asta am facut eu!" - asa spun copiii si mamele lor pastreaza cu dragoste toate micile lor realizari.
O sa spuneti ca origami poate parea plictisitor sau monoton si poate descuraja micutul incepator. Nu si daca un adult este alaturi de el pentru a-l ajuta. Dreapta, stanga, sus, invers, pe fata si alte cuvinte si notiuni care dau de furca nu vor mai avea secrete.
Dar poate cel mai mare avantaj al acestei activitati este ca se poate desfasura oriunde si nu este nevoie decat de un patrat de hartie. Imediat se poate "naste" un elefant, o lalea, un cocos sau o barcuta. Copilul, chiar si mic va fi incantat si va spune cel mai adesea: "Mai vreau inca unul".
Multi parinti au iesit astfel din incurcatura in timpul calatoriilor lungi, timpul perioadelor cand micutul era bolnav sau era nevoie sa astepte la medic sau in alte locuri. Oricand si oriunde se poate gasi un patratel de hartie, caci doar ne aducem aminte de cate avioane faceam din foile din caiete!!!
Mai intai este necesar ca adultul sa "invete" anumite figure de origami. Este nevoie de putina dexteritate si vedere in spatiu chiar si pentru un adult. Exista in schimb carti unde sunt prezentate diagrame si scheme, pasii necesari realizarii fiecarei figure si multe site-uri in care puteti gasi si demostratii video. Un alt "secret" al acestei arte este ca toti pasii sunt necesari si trebuie facuti in ordinea respective. O "lectie" foarte folositoare pentru dezvoltarea ordinii si consecventei.
In afara acestor aspecte, bucuria reusitei este mare atat pentru adult cat si pentru copil, origami facand parte din acele jocuri intre 0 si 99 de ani (de multe ori si peste 99 de ani!).
Psiholog Anca Pietraru
Ii puteti adresa intrebari autorului AICI
Posteaza comentariu