Fumatul "la mana a treia" si sanatatea copilului

Te-ai intrebat vreodata daca scaunele din masina, covoarele, perdelele, canapele, lenjeria de pat si hainele impregnate cu fum de tigara afecteaza sanatatea copilului tau? Afla de ce este periculos sa fumezi in masina sau in casa daca ai un copil!

Stim cu totii despre efectele nocive pe care le aduce fumatul pasiv, cu atat mai mult cu cat persoana afectata este un copil. Potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii americani si publicat in revista medicala „Pediatrics”, fumatul "la mana a treia" - cum este numita contaminarea cu fum a obiectelor din jur - pune in pericol sanatatea copiilor.


Este la fel de nociv ca fumatul pasiv

Este dovedit! Chiar daca nu fumezi in aceeasi incapere cu familia, nu inseamna ca minimalizezi riscurile. Expertii atrag atentia ca riscul de cancer sau intarzierea dezvoltarii creierului la copii raman pe lista efectelor nocive, deoarece le poluezi mediul inconjurator, informeaza publicatia britanica Dailymail.

Inainte de a aprinde acea tigara, gandeste-te ca risti sanatatea copilului tau. Mai mult, potrivit aceluiasi studiu, parintii care isi imbratiseaza copiii imediat dupa ce au fumat o tigara le pun in pericol sanatatea din cauza particulelor toxice impregnate in haine.

"Pericolele fumatului la mana a treia sunt cat se poate de reale. Particulele toxice din fumul de tigara se impregneaza pe suprafetele din jur si persista multa vreme dupa stingerea unei tigari, ceea ce inseamna ca putem sa consideram canapeaua la fel de problematica precum scrumiera", explica profesorul Jonathan Winickoff de la Spitalul General Massachusetts din Boston si coordonatorul studiului.

Avertizarea tinteste si proaspetele mamici care continua sa fumeze, dar incearca sa protejeze bebelusul nefumand in camera lui.

"Chiar daca fumezi in fara copilului, trebuie sa stii ca el va intra in contact cu acele substante toxice din cauza fumului de tigara impregnant in hainele tale. Iar, daca fumezi in perioada in care alaptezi, laptele matern va transporta toate acele toxine la copil", mai precizeaza coordonatorul studiului. Pericolul se dubleaza in cazul in care copilul tau are probleme respiratorii, precum astmul.

Un alt studiu realizat in urma cu 4 ani a demonstrat ca un copil care traieste intr-o casa in care unul dintre parinti fumeaza (cu toate ca isi aprinde tigara afara) contine particule de nicotina in suvitele de par sau in urina. Iar mamele care au fumat departe de copil aveau la fel de multe particule de nicotina pe maini precum un fumator care isi aprinde tigara in aceeasi camera cu familia.


Un fumator inhaleaza 4.000 de substante toxice

Potrivit informatiile oferite in ghidurile elaborate de Societatea Romana de Pneumologie, odata cu nicotina, un fumator inhaleaza aproximativ 4.000 de substante chimice, dintre care peste 45 sunt implicate in aparitia cancerului si alte 400 au diverse efecte toxice asupra organelor corpului uman.

Cele mai nocive dintre aceste substante sunt:

  • gudronul/tar (e responsabil de petele maronii de pe dinti, unghii, plamani, dar si de pe textilele din incaperile in care se fumeaza);
  • monoxidul de carbon (tinde sa inlocuiasca oxigenul din sange, iar inima trebuie sa munceasca in plus pentru a asigura cantitatea de oxigen necesara);
  • acidul cianhidric (se acumuleaza usor in plamani);
  • radicalii liberi (afecteaza muschiul cardiac si vasele de sange);
  • compusi radioactivi si metale (cum ar fi poloniu, arsenic, cadmiu, plumb care sunt implicati in aparitia cancerului si in afectarea sistemului nervos, a rinichilor, a ochilor si a plamanilor);
  • nicotina (pe langa inducerea dependentei fizice, ea mai produce si vasoconstrictie, tahicardie si tulburari endocrine).


Ce masuri de protectie poate lua un parinte?

Este clar ca renuntarea la fumat este cea mai buna solutie pe care ar trebui sa o adopte fiecare parinte.
Insa daca acest lucru nu este posibil, Societatea Americana de Pediatrie recomanda:
  • cat mai multe plante in casa pentru ca au rolul de a improspata aerul prin absorbtia toxinelor;
  • zugraveste peretii cat mai des posibil pentru a acoperi particulele toxice. Foloseste o vopsea non-toxica;
  • spala hainele impregnate cu fum de tigara inainte de a intra in contact cu copilul;
  • curata cu regularitate canapelele;
  • intreaba un nefumator daca miroase a fum de tigara in casa ta! Expertii sustin ca in cele mai multe cazuri, un fumator isi pierde simtul mirosului.

Poti urma aceste cateva sfaturi pentru a diminua efectele nocive ale fumului de tigara si a-ti proteja copilul de substantele toxice din tutun. Insa, daca iti doresti cu adevarat sa te lasi de fumat, Societatea Romana de Pneumologie ofera cateva exemple de sfaturi practice des utilizate:

1. Trebuie sa stii sa refuzi prima tigara!
2. Arunca “trusa” de fumator: brichete, chibrituri, pachete de tigari;
3. Schimba rutina zilnica;
4. Evita consumul de cafea, cola, ceai;
5. Cand simti nevoia de a fuma, bea un pahar mare cu apa sau suc natural de fructe;
6. 3-5 mese/zi: la micul dejun (sucuri naturale, lactate, eventual carne, oua si mare atentie la obiceiul cafea-tigara), la pranz si cina (de preferat cruditatile, legumele verzi, fructele), inainte de culcare (un pahar cu apa sau ceai);
7.
De evitat: sa mananci intre mese, dulciurile si produsele de patiserie;
8. Nu ezita sa bei mai mult de 2 litri de apa/zi;
9. Exercitii fizice, plimbari in aer liber, invata exercitii de relaxare;
10. Incepe practicarea unui sport nou;
11. Evita contactul cu fumatorii sau cu situatiile in care ai fi tentat sa fumezi;
12. Economiseste banii cheltuiti pe tigari, cumpara-ti un cadou!


Care sunt beneficiile renuntarii la fumat?

In Ghidul Pacientului aparut la Editura Medicala Antaeus sunt enumerate cateva dintre efectele benefice de care te poti bucura in cazul in care te lasi de fumat:

  • dupa 20 de minute: tensiunea arteriala revine la normal;
  • dupa 8 ore: se normalizeaza nivelul monoxidului de carbon din sange;
  • dupa 24 de ore: scade riscul de producere a infarctului miocardic;
  • dupa 2-3 saptamani: se amelioreaza circulatia sangelui si functia plamanilor. Respiratia devine mai usoara;
  • dupa un an: riscul cardiopatiei ischemice scade la jumatate fata de un fumator, iar riscul unui accident vascular cerebral devine egal cu al unui nefumator;
  • dupa 10 ani: riscul cancerului pulmonar este la jumatate comparativ cu un fumator;
  • dupa 15 ani: riscul cardiopatiei ischemice devine egal cu cel al unui nefumator;
  • efecte imediate si vizibile: imbunatatirea gustului si a mirosului, disparitia mirosului neplacut al respiratiei ("halena"), hainelor si parului, ameliorarea aspectului tenului.