Tigarile iti afecteaza sarcina

Fumul de tigara contine mai mult de 2500 de chimicale, dintre care se stie ca cel putin 2, nicotina si monoxidul de carbon, sunt nocive pentru sarcina. Fumatul dubleaza riscul oricarei femei de a naste un copil sub greutatea normala fiindca incetineste ritmul de crestere al fatului. Se pare ca influenteaza si timpul de gestatie, provocand nasteri inainte de termen.
Alcool sau tigara?


La fel ca alcoolul, fumul de tigara face cu atat mai mult rau cu cat e in cantitate mai mare. Cu cat gravida fumeaza mai mult cu atat riscul pentru fat e mai mare. In rest, fumul de tigara lasa mai multe sanse de dezvoltare decat alcoolul. Daca o viitoare mamica reuseste sa renunte la fumat dupa primul trimestru de sarcina e ca si cum n-ar fi fumat deloc. Riscurile sunt foarte mici. Chiar si in ultimul trimestru de sarcina renuntarea la tigari poate ajuta la dezvoltarea copilului.


Fumurile celorlalti conteaza

Fumatul pasiv e contraindicat pentru gravide. Riscurile sunt aceleasi ca si in cazul fumatului activ. Viitoarea mamica trebuie sa evite locurile in care se fumeaza si sa fie protejata de cei din familie.


Complicatiile sarcinii, produse de fumat: 


  • Placenta previa(placenta joasa, care obtureaza deschiderea uterului);
  • Sangerari periculoase atat pentru copil cat si pentru mama;
  • Ruptura prematura de membrane(ruperea apei). Daca se intampla in primele 37 de saptamani determina nastere prematura.



Bebelusul poate ramane cu sechele care au rezonanta si in copilarie:


  • Nou nascutii din mame fumatoare risca de 3 ori mai mult sa moara subit dupa nastere(sindromul mortii subite);
  • Bebelusii sunt nervosi, agitati si foarte greu de linistit;
  • Nasterea prematura si greutatea foarte mica la nastere pot lasa sechele neuro-psihice, retardare mentala;
  • Daca parintii fumeaza dupa nasterea copilului il fac foarte sensibil la boli respiratorii, in special la astm.



Fumatul inaintea copilului?

Studiile afirma ca femeile fumatoare au mai multe dificultati in conceperea unui copil decat nefumatoarele. Fumatul afecteaza fertilitatea, care, spun studiile, revine la normal dupa abandonarea acestui obicei.



Sfatul specialistului


Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare iti recomanda sa renunti de tot la tigari si sa eviti pe cat posibil "fumurile" altora. "Nu este deloc indicat fumatul in aceasta perioada. Fumul de tigara contine dioxina, care are un efect nefast asupra copilului. Dioxina poate trece prin placenta la fat si are efecte teratogene (provoaca malformatii), cancerigene si neurotoxice." Specialistul avertizeaza ca substantele din fumul de tigare afecteaza starea de sanatate a bebelusului, facandu-l mai vulnerabil la boli.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod