Sterilitatea si raspunsul imun la lichidul seminal

Potrivit datelor statistice barbatii se confrunta din ce in ce mai mult cu probleme de infertilitate, desi se credea ca femeile sunt cele mai expuse riscurilor de a nu ramane insarcinate. Este foarte adevarat totusi ca varsta este un element care nu influenteaza sistemul reproducator la barbati, in schimb dupa 35 de ani la femei sansele de a procrea se reduc semnificativ.
Infertilitatea este o problema de cuplu intalnita din ce in ce mai des. Hipersensibilitatea sau raspunsul imun la lichidul seminal este unul dintre motivele invocate in sterilitate. Aceasta reprezinta o cauza rara, dar foarte dificil de tratat atunci cand apare.

Sterilitatea este dificultatea de a procrea cu care se confrunta un cuplu care intretine raporturi sexuale regulate timp de un an fara a folosi metode contraceptive, iar ejacularea se produce intravaginal. Are cauze multiple: pot aparea probleme ale sistemului reproducator al femeii, al barbatului sau ale ambilor parteneri.


Cum se produce reactia imunologica?

Printre cauzele infertilitatii se numara probleme ale sistemului reproducator feminin, de exemplu ale ovulatiei, ale uterului sau ale trompelor uterine, probleme ale sistemului reproducator masculin, dar si imunitatea la lichidul seminal.

Potrivit dr. ginecolog Hadi Rahimian, in principiu, daca injectam sperma de la o specie de animal la alta se produce o reactie alergica in care sunt imlicati IgG si IgA - ul (tipuri de imunoglobuline). Anticorpi antispermatici se gasesc atat la femei, cat si la barbati. IgG se intalneste local, dar si in circulatia sangvina, iar IgA se gaseste in mucoasa cervicala sau in lichidul seminal. Anticorpi cu greutate moleculara mai mare - IgM - nu pot trece din mucoasa sa ajunga in circulatie.

"Etimologia <<anticorpi antispermatozoizi>> nu este bine elucidata si poate fi multicauzala. In timpul actului sexual femeia vine in contact cu milioane de spermatozoizi, dar foarte rar se poate produce reactia imuna. Totusi, atunci cand se produce este cauzata de leziunile mucoasei vaginale preexistente", mai precizeaza specialistul.

La barbati bariera epiteliului vascular limiteaza contactul intre spermatozoizii produsi si sange, in caz de leziuni cum ar fi torsiunea. Anticorpii antispermatici se pot produce si ca urmare a unor operatii.

Este dificil sa apreciem rolul lor in sterilitate deoarece daca anticorpii sunt legati de capul spermatozoizilor impiedica cuplarea lor cu zona pellucida a ovulului, iar daca sunt legati de coada incetinesc miscarea acestora.


Teste pentru evidentirea anticorpilor antispermatozoizi

Potrivit specialistului, sunt multiple teste care pot evidentia anticorpii antispermatozoizi:
  • testul de aglutinatie de sperma sau Franklin-Dukes;
  • testul de imobilizare a treponemelor (Nelson) - se bazeaza pe identificarea anticorpilor imobilizanti (imobilizine) prin incubarea serului de la pacient cu o suspensie Treponema pallidum;
  • testul de aglutinare mixta (reactie specifica de aparare a organismului, caracterizata prin adunarea in mici gramezi a globulelor rosii, bacteriilor sau altor elemente, in prezenta anticorpilor corespunzatori).


Cum se poate trata?


Daca in cazul infertilitatii feminine si masculine care implica sistemul reproducator al partenerilor exista o serie de tratamente care se pot face, atunci cand cauza este imunitatea la lichidul seminal "tratament medicamentos nu exista", explica dr. ginecolog Hadi Rahimian. "Se pot folosi toate metodele care ocolesc bariera aceasta cum ar fi injectare de spermatozoizi dupa mucoasa cervicala (inseminare artificiala) sau IVF (inseminarea in Vitro) in ultima istanta", adauga specialistul.  
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nicoleta pe 2 Dec 2008, 11:27
    Referitor la ultimul articol

    As vrea sa stiu la ce doctor ati fost dvs, daca puteti sa-mi spuneti; si unde il gasesc.

    0
    0

  • Diana pe 1 Dec 2008, 18:02
    Exista totusi tratament

    Asa ni sa spus si noua ca nu exista tratament pt. imunitatea la lichidul seminal si doar IVF ne poate ajuta. Dupa 2 incercari fara succes ne-am gandit sa schimbam medicul. Acesta l-a trimis pe sotul meu la un specialst in Andrologie care i-a prescris un tratament cu CORTIZON, dupa 2luni am ramas gravida, (in timpul sarcinii nu e voie sex decit cu condom din cauza anticorpilor) acuma avem un baietel sanatos, multumim lui Dumnezeu.

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod