Sfaturi pentru recuperarea dupa cezariana

Mamicile care nasc prin cezariana au nevoie de mai mult timp de recuperare fata de mamicile care nasc normal. Cu o alimentatie potrivita, odihna si exercitii fizice, recuperarea poate fi mai usor de suportat si poate dura mai putin decat te astepti.

1. Miscare

Asta este cea mai grea parte a procesului de recuperare. Odata ce efectele anesteziei au trecut si noaptea ai avut parte de un somn linistit si odihnitor, incearca sa te dai jos din pat si sa faci cativa pasi. Profita de sprijinul asistentei sau al partenerului pentru o scurta plimbare (5-10 pasi). Daca nu apar complicatii, medicul te va sfatui sa cobori din pat inca din a doua zi dupa operatie. Dupa externare, asculta sfaturile medicului si executa exercitiile recomandate de acesta, pentru a-ti recupera forma fizica normala.


2. Pozitia corecta

Concentreaza-te asupra inciziei si vei observa toate centrele de durere din sau din din jurul ei.
Ai mare grija cand te asezi, te ridici sau cand dormi. Foloseste o pernita special creata pentru hranirea bebelusului sau adopta o pozitie de culcat pe o parte cand iti hranesti copilul. Nu te ridica brusc, evita orice miscare brusca si protejeaza-ti rana cu orice pret.


3. Alimentatia

Cezariana este o interventie chirurgicala care afecteaza intestinele si "supara" tractul digestiv. Corpul are nevoie de timp pentru a se vindeca si isi va lua energia si nutrientii din alimentele pe care le consumi. In prima saptamana, incearca sa consumi alimente usoare pentru stomac si mareste consumul de lichide pe cat posibil (apa, supe, sucuri).
Si laptele este bun, insa nu este la fel de usor ca alte lichide si din acest motiv nu trebuie sa faci excese. La inceput este recomandat sa mananci mai putin la masa si, foarte important este, sa mananci la timp. Gazele produse de stomac iti pot provoca dureri puternice in jurul inciziei, asa ca fereste-te de alimentele care iti produc astfel de gaze si de cele greu de digerat. Fereste-te de raceala, pentru ca si tusea si stranutul pot fi dureroase. Anumite legume pot grabi vindecarea si pot fi usor incluse in dieta ta. Mancarurile uleioase si picante nu vor fi bine primite de stomacul tau. Evita-le pentru cateva saptamani.



4. Igiena

Igiena este foarte importanta in procesul de refacere dupa o nastere, mai ales daca aceasta s-a facut prin cezariana. Trebuie sa fii foarte atenta sa nu "deranjezi" rana si in acelasi timp trebuie sa pastrezi zona curata si ferita de infectii. Daca apare o umfatura sau o secretie in aceasta zona, trebuie tratata imediat. Urmeaza instructiunile oferite de medic si ai grija de aceasta zona pana se vindeca.


5. Odihna

Ideal este sa ai pe cineva care sa te astepte acasa gata sa-ti ofere ajutorul de care ai nevoie. Evita treburile menajere si odihneste-te cat de mult iti permite noul venit.
Acorda-i corpului tau odihna de care are nevoie pentru a se reface.


6. Calmantele ajuta

Daca simti nevoia, ia calmante. Nu ezita si intreba-ti medicul ce medicamente poti folosi pentru a scapa de dureri si pentru a grabi vindecarea.


7. Bucura-te de maternitate

Fii o mama fericita. Doar privindu-ti bebelusul cum doarme, vei realiza ca bucuria pe care o simti in aceste momente a meritat toate durerile pe care le-ai trait.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ana maria pe 15 Aug 2009, 22:45
    cezariana

    totul foarte frumos descris

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod