Sarcina - intre mit si realitate

Progresele medicinei si tehnologia specifica in domeniu au transformat experienta maternitatii intr-un fel de "poveste cu final cunoscut". Testele prenatale pot indica sexul copilului, cantitatea de lichid amniotic, greutatea bebelusului si multe alte aspecte. Dar, cu toate ca marja de eroare a acestor teste e destul de redusa, sarcina si nasterea continua sa fie un subiect generos de povesti si mituri, unele dintre ele chiar ciudate.

Paradoxal si, in acelasi timp interesant, este faptul ca avem tendinta sa acordam mai multa credibilitate acestor credinte mostenite "din generatie in generatie", decat argumentelor probate stiintific. Daca medicul iti spune ca vei avea o fetita, iar bunica ta iti studiaza abdomenul proeminent cu un ochi expert si decreteaza: "Asta e burta de baiat, asculta-ma pe mine!", cel mai probabil asta vei si face, spunandu-ti ca doctorul s-a inselat sau nu a fost foarte atent... Iata cum ar trebui sa faci diferenta intre cele doua puncte de vedere si la ce sa fii atenta.

- Nu da ascultare sfatului de a renunta la vitaminele prenatale recomandate de medic (de obicei, in acest caz, ti se va aduce argumentul urmator: "Eu am nascut de mai multe ori, n-am luat niciodata vitamine si am copii sanatosi!").

Numai doctorul este in masura sa stie ce este bine pentru tine si micutul pe care-l astepti.
- In aceeasi nota, nu bea ceaiuri si nu lua pastile recomandate de oricine altcineva in afara de medic. Chiar daca au fost bune pentru prietena ta, nu inseamna ca sunt indicate si pentru tine, dat fiind ca fiecare sarcina are particularitatile sale.
- Ignora orice mit sau poveste care este de natura sa te ingrijoreze cu privire la sanatatea copilului. Cu cat esti mai agitata, cu atat mai mult rau vei face bebelusului.


Cele mai cunoscute mituri referitoare la sarcina si nastere

Mit: Forma abdomenului poate fi un indiciu al sexului bebelusului

Realitate: Aceasta credinta larg raspandita, conform careia femeile care vor naste baieti au abdomenul proeminent in partea inferioara, iar cele care poarta o fetita se rotunjesc pornind chiar de sub stomac, este falsa.
Dimensiunea si forma abdomenului sunt determinate de musculatura abdominala si de pozitia bebelusului in uter. De obicei, abdomenul se rotunjeste mai mult in partea inferioara atunci cand momentul nasterii este foarte aproape, iar copilul a inceput sa coboare spre pelvis. Asadar, daca vrei sa stii ce sex va avea copilul, programeaza-te pentru un examen medical cu ultrasunete.

Mit: Ritmul cardiac fetal - alt indiciul al sexului micutului

Realitate: Pulsul normal al bebelusului din burtica se situeaza intre 110 si 160 de batai pe minut, cu toate ca unii considera ca, daca este mai rapid (peste 140), inseamna ca e fetita, iar daca este mai lent, e baiat. Insa, din punct de vedere stiintific, nu s-a demonstrat ca ar exista o legatura intre puls si sexul copilului.
Oricum, pulsul variaza in functie de varsta fetusului si de cat de activ este in momentul in care ti se face controlul medical respectiv.

Mit: Aspectul chipului femeii gravide - tot un indiciu al sexului celui mic!

Realitate: Orice femeie castiga in greutate in timpul sarcinii, iar schimbarile aspectului epidermei sunt ceva obisnuit. Daca ti se spune ca vei avea o fetita numai pentru ca te-ai rotunjit la fata si tenul tau are un aspect sanatos si in nuante de roz - ei bine, poate ca asa este, dar nu e deloc exclus sa devii mama unui baietel!

Mit: Daca ai arsuri la stomac in timpul sarcinii, bebelusul va avea mult par pe cap la nastere

Realitate: Arsurile la stomac apar la majoritatea femeilor gravide, asadar nu constituie un indiciu precis care sa-ti spuna daca micutul va avea mult par sau nu.



In cautarea adevarului

Pe masura ce sarcina ta avanseaza, poate ca este nostim sa asculti diferite povesti si mituri, unele incredibile, altele plauzibile, si altele ilare. Insa nu te lasa influentata de ele, singura opinie care trebuie sa conteze pentru tine fiind cea a medicului. Si nu uita ca fiecare femeie gravida reactioneaza altfel, nici o sarcina nu seamana cu alta.