Astmul in sarcina

Tratament In primul rand, cel mai simplu mod de a trata astmul este prevenirea unui atac de astm. De asemenea trebuie sa eviti factorii care pot da nastere unui atac de astm, cum sunt: fumatul, refluxul gastoesofagian, lucrurile la care esti alergica etc.

Tot tratamente sunt considerate si vaccinurile pentru gripa si alergii, deoarece acestea pot forma o bariera protectiva impotriva bacteriilor si virusilor si pot preveni alergiile, astfel, esti ferita de un atac de astm din cauza acestora.


Pentru monitorizarea functionala pulmonara este recomandata o spirometrie initiala care apoi va fi repetata periodic (lunar), cel putin cu ocazia vizitelor prenatale. Monitorizarea debitului expirator de varf (PEF) la domiciliu are indicatie majora in timpul sarcinii pentru urmarirea evolutiei bolii, a raspunsului la tratament si, mai ales, pentru a detecta precoce deteriorarea astmului.

Cheia tratamentului se baseasaza pe recomandarea de a trata astmul, atat in ceea ce priveste medicatia de fond cat si exacerbarile, la fel de agresive ca in cazul pacientelor fara sarcina.


Calea de administrare ideala va fi cea inhalatorie; se va evita pe cat posibil calea orala de administrare a medicatiei sau aceasta va fi rezervata doar in exacerbari si pe perioade scurte de timp.

Cu toate ca nicio medicatie folosita in astm nu a fost considera absolut sigura, ca atare, clafisicata in categoria A de risc confrom agentiei Nationale a Medicamentului (FDA) din SUA, putand avea efecte adverse asupra fatului (cercetarea mortalitatii perinatale, prematuritate, greutate scazuta la nastere), marea majoritate a medicamentelor antiastmatice au fost clasificate in categoriile B si C, in care beneficiile depasesc potentialele riscuri.

S-a constatat ca prin folosirea cortisteroizilor inhalatorii, riscul exacerbarilor astmatice este mai scazut in functia pulmonara imbunatatita si nu au fost raportate cresteri ale malformatiilor fetale sau efecte adverse perinatale.


Informatii preluate si din "Ghid Actualizat pentru Managementul Astmului", al Societatii Romane de Pneumologie, 2008
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod