Alaptarea: sfaturi utile pentru mamici

Fiecare mamica cunoaste beneficiile alaptatului. Laptele de la san contine tot ce are nevoie micutul tau. Este mai usor de digerat decat inlocuitorii acestuia, iar anticorpii din laptele de san intaresc sistemul imunitar al bebelusului tau. Si tu ai de castigat. Alaptandu-ti copilul vei reusi sa scapi mai usor de kilogramele aduse de sarcina.

Dar sa alaptezi nu este atat de usor precum suna. Ai nevoie de multe sedinte de practica si mai multa rabdare decat ti-ai imaginat vreodata. Iata cateva tips-uri pe care orice mamica trebuie sa le stie.


Cere ajutor

Cand incepi sa-ti alaptezi bebelusul (la scurt timp dupa nastere) cere ajutorul infirmierelor de la maternitate. Acestea te vor sfatui si te vor ajuta sa pozitionezi corect micutul pentru a putea fi alaptat. Daca inveti de la inceput tehnica corecta de alaptare, vei reusi sa eviti problemele care pot aparea mai tarziu.


Hraneste-l des

In primele saptamani, majoritatea nou-nascutilor se hranesc la fiecare doua - trei ore. Destul de des, nu? Insa aceste sedinte frecvente de alaptat stimuleaza sanii pentru a produce lapte si asigura linistea micutului tau. Fii atenta la semnele prin care bebelusul tau iti transmite ca ii este foame. Nu astepta ca acesta sa devina agitat sau sa planga.


Aseaza-te confortabil


Nu te apleca pentru a aduce sanul langa copil, ci adu-l pe acesta langa pieptul tau. Aseaza-te pe un scaun care sa ofere un bun sprijin spatelui dar bratelor tale. Foloseste si o perna daca este nevoie, pentru a te simti confortabil. Sau aseaza-te pe o parte si pozitioneaza si bebelusul in aceeasi pozitie, cu fata spre tine. Cand esti pregatita, mangaie buza de buza de jos a micutului cu mamelonul. Daca doresti sa inlaturi sfarcul din gura copilului, intai opreste suptul introducand un deget prin marginea gurii.


Acorda-i timp sa se hraneasca


Lasa-ti bebelusul sa se hraneasca de la un san, pana acesta devine mai moale (in jur de 15 minute). Apoi ajuta-l sa regurgiteze si ofera-i si cel de-al doilea san. Daca inca este infometat, nu-l va refuza, daca nu, poti incepe urmatoarea sedinta de alaptat cu acest san.

Daca bebelusul tau prefera un san si se hraneste frecvent de la acesta in primele saptamani, pompeaza laptele pentru a scapa de presiune si pentru a-ti pastra productia de lapte.

 
Cand ii dai suzeta?


Unii bebelusi se simt fericiti cand sug. Din acest motiv exista suzetele. Insa trebuie sa fii atenta. Daca ii dai copilului tau o suzeta prea devreme, acest lucru iti poate afecta programul de alaptat. Expertii iti recomanda sa astepti pana cand micutul tau implineste o luna.


Ai grija de sanii tai

Dupa fiecare sedinta de alaptat, este bine sa lasi laptele sa se usuce pe sfarcuri. Daca te grabesti, le poti usca tamponand usor. Incearca sa iti pastrezi sanii uscati si intre sedintele de alaptat, schimband des tampoanele de alaptare din sutien. In timp ce faci baie, evita ca sapunul, samponul sau alte produse sa-ti atinga sfarcurile. Daca iti simti sfarcurile uscate, incearca un unguent care sa contina lanolina. Si uleiul de masline iti poate fi de folos.


Alaptarea in public

Multe mamici care alapteaza obisnuiesc sa poarte bluze largi, cu nasturi pentru a alapta mai usor. Poti folosi si o paturica pentru a te acoperi atat pe tine cat si pe bebelus in timpul alaptarii. Daca iti doresti mai multa intimitate, roaga pe cineva sa tina o paturica sau sa stea in fata ta, in timp ce alaptezi.


Obiceiuri sanatoase

Alegerile pe care le faci sunt acum la fel de importante ca si in timpul sarcinii.

  • Consuma cat mai multe fructe si legume;
  • Bea multa apa;
  • Incearca sa te odihnesti cat mult posibil;
  • Nu lua medicamente fara sa-ti consulti medicul;
  • Fara tigari.

De asemenea limiteaza cantitatea de cafeina si alcool pe care o consumi. Prea multa cofeina iti va face bebelusul nervos si ii poate deranja somnul. Daca alegi sa consumi ocazional alcool, evita sa alaptezi timp de doua ore dupa.


Nu te descuraja

Daca alaptatul ti se pare mai greu decat te asteptai, nu te descuraja. Este normal ca inceputul sa fie mai greu. In timp, insa, veti ajunge sa va cunoasteti mai bine, iar procesul de alaptat va deveni mai usor pentru amandoi.

Daca intampini probleme, cere ajutor (in apecial daca procesul devine dureros pentru tine sau daca bebelusul nu ia in greutate). Desi este normal ca sfarcurile sa fie sensibile in primele saptamani, nu este normal sa ai dureri in timp ce alaptezi.