Protejeaza vederea micutului tau!

Iti lasi copilul sa se joace liber prin casa si prin parc, sa alerge si sa se se catere in copaci, dar nu te-ai gandit niciodata cat de periculoase pot fi aceste jocuri ale sale. O simpla cazatura sau o mica neatentie si vederea baietelului sau fetitei tale are de suferit... In fiecare an, mii de copii de cinci ani sau chiar mai mici ca varsta sufera tot felul de accidente acasa, la locul de joaca sau atunci cand merg cu autoturismul. Sunt accidente nefericite, care le pun in pericol vederea. Aceste accidente pot vatama ochii sensibili ai copiilor si pot duce chiar la orbire.

Urmand insa niste pasi pe cat de simpli, pe atat de eficienti, poti preveni accidentele si, de ce nu, chiar salva vederea copilului tau:

Intelege care sunt pericolele la care este expus micutul.
Identifica si indeparteaza pericolele.
Supravegheaza-ti prichindelul indeaproape.

Printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor care pericliteaza vederea copiilor se numara:

Utilizarea inadecvata a jucariilor.
Cazaturile din pat, de pe scari, impactul cu elementele de mobilier sau accidentele petrecute in timp ce se joaca cu alti copii sau cu jucarii.
Utilizarea incorecta a obiectelor si ustensilelor (uneltele folosite in casa sau in gradina, cutite si furculite, stilouri si creioane etc.).
Contactul cu produse si substante periculoase sau toxice (detergenti, vopseluri, lipiciuri etc.).
Accidentele rutiere.




Acasa: Desi ai senzatia ca locuinta este unul dintre cele mai sigure locuri pentru copilul tau, pentru ca este spatiul pe care il cunosti cel mai bine si in care il poti supraveghea nestingherita, totusi pericolele si accidentele pandesc chiar si aici.

Tocmai de aceea, este preferabil sa iti iei anumite masuri de precautie. In cazul in care stai la casa sau intr-o vila cu scari, foloseste porti de siguranta la ambele capete ale scarilor. Capitoneaza marginile ascutite ale mobilierului. Sertarele si rafturile la care micutul poate ajunge trebuie sa fie prevazute cu incuietori cu cheie, pentru a impiedica accidentele nefericite - copilul se poate rani atunci cand trage de aceste sertare, care ii pot cadea in cap sau care ii pot aluneca din mana, ranindu-i fata si/sau ochii.

Obiectele sau ustensilele ascutite si contondente trebuie tinute departe de accesul celui mic. De asemenea, substantele cu potential toxic, inclusiv produsele destinate curateniei, nu trebuie sa fie la indemana prichindelului. Copilul nu trebuie sa aiba acces nesupravegheat in zonele de lucru ale casei, cum ar fi bucataria - exista oricand posibilitatea sa se impiedice de ceva, sa cada sau sa "traga" de tacamurile aflate pe masa, in joaca, si sa se raneasca.

La joaca: Citeste toate avertismentele precizate pe instructiunile jucariilor celui mic.
Este obligatoriu ca acestea sa fie insotite de precizari si recomandari exacte pentru grupele de varsta carora li se adreseaza. Evita sa ii cumperi jucarii cu margini ascutite sau dure, cu tepi sau biele. Mai ales daca micutul are o varsta foarte mica, nu ii face cadou jucarii care zboara sau... impusca - la varsta aceasta nu are reflexele foarte bine conturate si risca sa se accidenteze.

In ceea ce priveste parcurile si locurile de joaca publice, destinate copiilor, fii atenta la toate posibilele pericole ce pot pandi "din umbra" - leaganele care nu iti inspira incredere, casutele de poveste in care micutii se pot ascunde, toboganele etc. Asigura-te ca baiatul sau fetita ta poarta echipamentul sportiv adecvat si, in mod special, echipament care sa ii protejeze ochii, atunci cand se implica in diferite activitati sportive.

Cand vine vorba de sporturi, trebuie stiut faptul ca, in Statele Unite ale Americii, peste 40.000 de oameni sufera anual accidente in urma carora vederea le poate fi pusa in pericol. Pentru toate grupele de varsta, cele mai multe accidente legate de sport si in urma carora vederea este afectata, sunt cele care implica foarte multa energie si, eventual, jocul cu diferite obiecte - printre aceste sporturi se numara baseball-ul, hocheiul, baschetul si orice fel de sporturi cu racheta sau paleta - tenis, bedminton, ping-pong etc.


Aproape toate accidentele de vedere produse in urma activitatilor sportive pot fi prevenite. Oricare ar fi jocul preferat al copilului tau, orice varsta ar avea, trebuie sa ai grija sa isi protejeze cat mai bine vederea! Poti face acest lucru urmand pasii de mai jos:

Cumpara-i si "obliga-l" sa poarte ochelari de protectie adecvati, speciali pentru sporturile cu racheta sau baschet, cu lentile protectoare policarbonate.
De asemenea, in cazul sporturilor mai dure, cum ar fi hocheiul, trebuie sa tii cont de protectia fetei si a ochilor - aceasta se poata realiza cu ajutorul unor casti cu "scut" policarbonat.
Este important de stiut ca ochelarii obisnuiti nu ofera suficienta protectie, in cazul accidentelor sportive.
Jucariile destinate copiilor de varste mai mari nu trebuie sa se afle la indemana copiilor de varste mai mici, putand fi periculoase pentru acestia.
Evita sa ii cumperi copilului jucarii "zburatoare" sau care arunca diferite proiectile - acestea reprezinta un adevarat pericol pentru toti micutii, in special pentru cei mai mici de cinci ani.

Cand plecati cu masina in calatorii: Asigura-te ca cel mic este bine "prins" in scaune speciale pentru copii sau hamuri si ca centurile de siguranta de la brau si de pe umar sunt bine fixate. Copiii de 12 ani si chiar mai mici de atat nu ar trebui sa calatoreasca niciodata pe locul din fata al autoturismului.


Obiectele din masina, pe care nu le folosesti in mod obisnuit si care se misca foarte mult in timpul condusului, trebuie inchise in portbagaj sau fixate de podeaua masinii. Orice obiect care nu este fixat corespunzator - o sticla, un termos, o cutie din plastic etc. - poate deveni periculos in cazul unui accident rutier.



Daca observi oricare dintre aceste semne, apeleaza imediat la sfatul medicului!

Copilul are dureri evidente si/sau dificultati la privit.
Micutul are o taietura sau o pleoapa zgariata, rupta etc.
Un ochi nu se inchide si nu se misca la fel de bine ca celalalt.
Un ochi este mai umflat sau mai iesit in evidenta decat celalalt.
Pupila are o marime sau o forma neobisnuita.
Albul ochiului, din jurul irisului, este plin de vinisoare de sange si foarte iritat.
Copilului i-a intrat ceva in ochi sau sub pleoapa - un fir de praf, de par, o insecta etc. - ce nu poate fi indepartat cu usurinta.

Daca suspectezi ca prichindelul are o problema cu vederea, mergi la doctorul oftalmolog si programeaza-i un consult medical de specialitate.