Mai multa mobilitate
Au trecut deja cateva saptamani de cand bebelusul tau este capabil sa se tarasca, numai ca in jurul varstei de zece luni, aceste abilitati sunt la apogeu. Nu are astampar nici o clipa si poate sa adune jucariile fara a fi nevoit ca pentru aceasta sa se aseze pe jos.
Coordonarea miscarilor sale este tot mai precisa. Este important sa-l sprijini ori de cate ori vrea sa mearga (si poti fi sigura ca va dori din plin acest lucru), pentru ca momentul cand va merge singur, fara a mai avea nevoie de ajutor, sa fie cat mai aproape.
Manutele lui nu stau nici o clipa...
Bineinteles ca jucariile si, in general, obiectele aflate la indemana lui nu mai au nici o sansa de scapare.
De aceea, se impune sa fii prudenta si sa nu lasi in apropierea micutului nici un obiect de mici dimensiuni (pe care l-ar putea inghiti) si nici o jucarie de plus, ai carei perisori i-ar putea obtura caile respiratorii (pentru ca o va duce la gura, inevitabil).In principiu, ceea ce nu cunoaste, il intriga si alt mijloc de a se lamuri decat de a duce spre gura obiectul respectiv, nu stie. De aceea, ai mare grija la ceea ce-i lasi la indemana, inclusiv cand este vorba de alimente (orice nu poate fi dizolvat in apa, constituie un pericol).
Personalitate infloritoare...
Micutul tau se individualizeaza tot mai mult, iar in ceea ce priveste reactia sa fata de ceilalti, sunt doua posibilitati: fie este foarte sociabil si le zambeste tuturor, fie este mai reticent la inceput, ascunzandu-si fata cand o persoana pe care nu o cunoaste incepe sa-i vorbeasca.
In cazul in care cineva se indreapta spre usa, nu e deloc exclus ca micutul sa-i faca un semn de "la revedere", spunandu-i "Pa".
Incepe sa-si manifeste si vointa: daca vrei sa-l asezi in patut sau in carucior, te-ai putea confrunta cu protestele lui vehemente...Ajuta-l sa pronunte corect
Au trecut cateva luni de cand bebelusul tau se exprima verbal, la inceput prin bolboroseli neinteligibile, apoi articuland grupuri de sunete (in special, vocale), si in cele din urma, pronuntand corect cateva cuvinte simple. Rolul tau, in continuare, esential.
Atunci cand vorbeste, repeta cuvintele lui, pronuntandu-le corect. De exemplu, daca iti cere "be-be", corecteaza-l, intrebandu-l rar: "Vrei biberonul?". stiu ca micutul este foarte simpatic atunci cand vorbeste "pe limba lui" si ca tentatia de a-l lasa sa pronunte cuvintele cum poate e destul de puternica, dar, pentru dezvoltarea vorbirii, este important sa auda cuvintele asa cum este corect.
Vorbeste-i cat mai des, explicandu-i tot ceea ce faci, indiferent daca are legatura cu el sau nu: "Acum vom manca piure de mar...
uite, acesta este un mar rosu". Arata-i fructul respectiv si lasa-l sa-l atinga. Nu peste multa vreme, va incepe sa faca diverse conexiuni, tot mai complexe, inclusiv in ceea ce priveste recunoasterea ta si a taticului sau (in acest moment, inca spune "mama" sau "tata" la intamplare, indiferent despre care dintre parinti este vorba).
Comentarii (3)
am un baietel de 19 luni,greutatea lui este de 11 kg. sunt fffoarte stresata,prin faptul ca nu vrea sa manance,ii gatesc diverse mancaruri pe zi,nu duce lipsa de nimic,dar fara folos.Ce sa mai incerc sau sa fac?
cu aimentatia cred ca toate mamicile au probleme... ajutatine cumva
mi-a-si dori foarte mult exemple de meniuri pt copil de zece luni nu stiu ce sa-i dau dimineata prinz seara nu cunosc mai multe sorturi sau cum sa-i gatesc va rog
Posteaza comentariu