Daca micutul tau face iritatie din cauza scutecelor, vei sti ca aceasta a devenit o problema... Pentru ca bebelusul nu se va sfii sa iti arate acest lucru cu toata puterea si prin toate mijloacele de care este capabil - agitatie, nervozitate, lipsa de rabdare, plansete... In plus, o astfel de iritatie este vizibila cu ochiul liber. O parte din pielea pe care o acopera scutecul - probabil zona genitala si partea care acopera fesele si coapsele - vor deveni rosii si inflamate. Zonele afectate pot fi uscate sau umede sau pot avea basicute.
Daca o astfel de iritatie banala nu este tratata, poate evolua in ceva mult mai rau - spre exemplu, o infectie cauzata de o ciuperca sau o infectie bacteriana. Asa-numitele infectii cu drojdie (candida) apar frecvent la bebelusii care urmeaza un tratament cu antibiotice - aceste medicamente distrug bacteriile "bune", care de regula pastreaza candida in limite normale - si apar initial ca mici pete rosii care se multiplica si se transforma intr-o masa solida de pustule rosii.
Principala cauza care duce la astfel de probleme o reprezinta umezeala. Nou-nascutii urineaza des si au scaune frecvente si moi. Chiar si cel mai absorbant scutec pastreaza o anumita umezeala pe pielea delicata a unui bebelus. Un copil caruia nu i se schimba scutecul ud o perioada prea mare de timp are cele mai multe sanse sa ii apara iritatii de la scutece. Totusi aceasta problema poate aparea si la copiii care au o piele in mod special sensibila si in ciuda faptului ca ii schimbi scutecul foarte des.
Copiii de o varsta mai mare, care urmeaza un tratament medicamentos cu antibiotice pot face diaree din aceasta cauza (un efect secundar), care poate duce, mai departe, la iritatii de acest tip.
Cel mai bun remediu impotriva acestei neplacute situatii este sa ii schimbi frecvent scutecele copilului, pastrandu-l in acest fel curat si cat mai uscat posibil. Daca vremea este calduroasa si micutul se poate juca in afara tarcului sau intr-o camera pe care ai parchet (in consecinta, o suprafata care se poate curata usor...), lasa-l in funduletul gol cat mai mult timp, pentru a permite aerului sa ii aeriseasca zonele afectate de iritatii si, astfel, sa grabeasca procesul de vindecare.
De asemenea, poti incerca sa inlocuiesti marca de scutece si detergentii pe care ii folosesti cu marci fara parfum sau aditivi - acest lucru ar trebui sa rezolve problema, mai ales daca iritatia de la scutece este cauzata de o alergie la astfel de substante.
O iritatie obisnuita de la scutece se vindeca in 3-4 zile de tratament ambulatoriu. Daca iritatia persista, se extinde sau se inrautateste, aplica pe piele timp de cateva zile o crema impotriva infectiilor candida.
Cea mai buna strategie si aparare impotriva acestei probleme o reprezinta... un fundulet uscat! Pune in aplicare acesti pasi simpli si cu siguranta tu si copilul tau veti fi mult mai fericiti: