Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade pentru o viitoare mamica, mai ales daca are marele noroc ca cele noua luni de sarcina sa fie usoare. Chiar daca intampina greutati pe parcurs, ideea unui bebe mic ii ofera atat de multe satisfactii, incat uita de toate durerile si neplacerile in clipa in care isi vede micutul in brate... Probabil ca te framanta si alte aspecte ale acestei experiente - acum, ca tocmai ai nascut, te gandesti cand ai putea sa iti reincepi viata sexuala si ce lucruri ar trebui sa te preocupe din acest punct de vedere. O problema la care se gandesc foarte multe mamici si care isi poate gasi rezolvarea foarte usor...
Cand poti intretine din nou relatii sexuale?
Nu este o problema de timp, neaparat, ci una asupra careia cadeti de comun acord tu si partenerul tau: oricand simtiti ca este momentul potrivit pentru apropierea fizica, este in regula. Important este ca amandoi sa va doriti acest lucru si sa fiti pregatiti - mai ales tu...
Exista presupunerea ca tot ceea ce trebuie sa astepti este ca medicul tau ginecolog si generalist sa iti dea ok-ul la controlul medical general efectuat la 3 si 6 saptamani dupa nastere. Dar alti specialisti recomanda sa faceti dragoste inainte de vizita la doctor (daca simtiti nevoia), pentru a putea discuta apoi mai usor toate problemele pe care le-ati intampinat.
Foarte multe cupluri isi reincep viata sexuala in prima luna de la sosirea pe lume a copilului, iar altele in perioada de 1 pana la 3 luni de la nastere. Exista insa o minoritate care amana pana la 6 luni sau chiar 1 an reinceperea vietii sexuale. Trebuie sa retii ca acesta este un pas pe care il faci in functie de ceea ce simti si ai nevoie, de situatia si felul in care te simti in cuplu - nu exista o limita sau un obiectiv pe care sa fie obligatoriu sa il atingi.
De ce dureaza atat de mult pana la reinceperea vietii sexuale?
Proaspetele mamici se simt refractare sau nu manifesta un prea mare interes fata de acest subiect din mai multe motive. Cea mai evidenta motivatie o reprezinta durerea pricinuita de nasterea normala si senzatia de disconfort cauzata de firele care au cusut taietura (epiziotomie). Chiar daca nu ai trecut prin aceasta procedura, zona perineului va fi mai sensibila si mai "traumatizata" o perioada de timp. Este normal sa lasi rana sa se vindece si firele sa se absoarba inainte de a avea relatii intime.
Un alt factor care te impiedica sa te apropii din punct de vedere fizic si intim de partenerul tau este oboseala. Faptul ca ai grija de un copil timp de 24 de ore este epuizant fizic si emotional, asa ca nu vezi o alta utilizare a patului in afara de somn...
De asemenea, felul in care iti imaginezi ca arati si in care iti vezi corpul s-ar putea sa te dea inapoi - nu te mai simti atragatoare, corpul ti se pare foarte schimbat din cauza sarcinii si a nasterii si este posibil sa ai nevoie de mai mult timp pana sa te simti din nou... tu. Multe femei povestesc ca libidoul lor este foarte scazut in aceasta perioada a vietii lor si ca "sexy" este un calificativ care nu li se mai aplica...
Daca partenerul tau vrea sa faca sex inainte ca tu sa iti doresti acest lucru?
Aceasta situatie se intampla sa apara uneori si este nevoie de foarte multa dragoste si intelegere din partea ambilor parteneri pentru a impiedica transformarea sa intr-o problema. In primul rand, este important pentru fiecare dintre voi sa discutati despre ceea ce simtiti. Partenerul tau poate crede ca este respins daca vede ca nu il doresti, astfel incat iti revine tie sarcina de a-i explica situatia, disconfortul fizic pe care il resimti si toate gandurile, framantarile si anxietatile ce te tin departe de el.
Prioritatea ta in ceea ce priveste relatia de cuplu este sa petreceti cat mai mult timp impreuna - foarte multe perechi se plang de faptul ca nu mai au timp unul pentru celalalt in primele saptamani si luni de cand a aparut pe lume bebelusul. Apropierea de partener o poti face prin cuvinte si imbratisari, care iti vor conferi mult mai multa afectiune si vor fi sursa mai multor emotii decat ai putea crede in acest moment...
Atat tu, cat si partenerul puteti beneficia de aceasta apropiere ce va leaga mai mult la nivel spiritual, emotional si psihic decat actul de sex in sine. In ceea ce priveste sexul, acesta nu trebuie sa insemne neaparat penetrare completa - stimularea data de atingere poate sa fie suficient de placuta.
Sfaturi practice care te pot ajuta sa faci fata mai usor acestei perioade
Exista anumite ponturi care va pot ajuta, in cuplu, sa faceti fata mai usor acestei perioade:
Un lubrifiant se poate dovedi de mare ajutor daca zona perineului este sensibila si dureroasa. De asemenea, poate ajuta lubrifierea vaginului, a carui secretie nu este foarte abundenta la multe femei in perioada imediat urmatoare nasterii.
Actul sexual nu trebuie sa se intample prima oara cand te simti excitata. Este mai bine sa iei in calcul varianta imbratisarilor si a cuibaritului in bratele partenerului tau si, treptat, sa te reobisnuiesti sa fii atinsa in sens sexual.
In timpul actului sexual, alege o pozitie care sa nu exercite o prea mare presiune in zonele care sunt mai sensibile.
Daca oboseala este dusmanul tau principal, incearca sa faci dragoste in timpul somnului bebelusului, cand nu esti prea obosita sa te bucuri de experienta.
Fa exercitii fizice pentru pelvis, pe podea, care sa readuca tonusul muscular al vaginului la forma sa anterioara. De asemenea, incepe un program de exercitii fizice postnatale, care sa te puna pe picioare si sa iti ridice moralul.
Urmeaza o dieta sanatoasa si bea multe lichide. Odihneste-te de fiecare data cand timpul (sau bebelusul...) iti permite. A avea grija de un nou-nascut este o sarcina epuizanta si coplesitoare uneori, mai ales pentru mamicile care nasc pentru prima oara si care nu stiu la ce sa se astepte. Pentru a mai avea o urma de energie, trebuie sa ai grija de tine cu foarte mare atentie.
Alte probleme care sa te ingrijoreze?
Daca actul sexual si penetrarea continua sa fie dureroase - in ciuda faptului ca v-ati facut timp pentru acest lucru, v-ati luat toate masurile si totul s-a petrecut cu foarte mare tandrete - este preferabil sa ai o discutie cu medicul tau de familie sau cu ginecologul tau. Uneori, felul in care s-a realizat epiziotomia poate cauza disconfort o perioada indelungata de timp, iar o noua procedura chirurgicala poate indrepta lucrurile.
Daca secretia vaginala are un miros ciudat si neplacut, este posibil sa ai o infectie care sa necesite atentia medicului. Daca dupa patru saptamani inca mai ai sangerari vaginale sau ai o sangerare brusca si accentuata, medicul tau personal trebuie sa stie de acest lucru.
Comentarii (1)
IMI SIMT UTERUL CA NEFIIND LA LOCUL LUI DUPA NASTERE.....NU STIU CUM VA SUNA ASTA DAR IN TIMPUL ACTULUI SEXUAL IL SIMT MULT INTR O PARTE...IN STANGA SI DOARE UN PIC LA PENETRARE......UN SFAT?
Posteaza comentariu