Multi copii povestesc ca la scoala sau gradinita li s-a spus "tampiti", "idioti", "handicapati". Cuvinte cum ar fi "curva", "poponar", "hahalera" au ajuns sa fie pronuntate frecvent iar ziarele sunt pline de ele. Este ingijorator pentru ca cei mici invata sa le foloseasca, nu le cunosc sensul, si le considera un lucru firesc. Pe de alta parte, efectele lor sunt la fel de nocive ca intotdeauna. "Obisnuirea" cu ele nu inseamna ca ele sunt mai putin daunatoare ci doar ca noi ne facem mai mult rau unii altora folosindu-le tot timpul.
Ne gandim in special la efectul violentei verbale asupra copiilor si adolescentilor. Ne intrebam ce simte si ce gandeste un copil caruia i se spune: "idiotule"? Va incepe sa creada ca este idiot? Dar oare ce insemna "idiot" in mintea lui? Il va dispretui pe cel care l-a numit asa? Se pregateste sa se razbune sau de-abia asteapta sa ii dea o replica asemanatoare?
Adultii sunt deranjati daca li se adreseaza astfel de cuvinte. Ele atrag dupa sine replici si violente de alte feluri. Razbunarea este una dintre reactiile cele mai frecvente. Putini oameni se lasa mai prejos si nu raspund in acelasi mod. Este firesc in acest context ca adolecentii si copiii sa vorbeasca la fel cum li s-a vorbit sau la fel cum i-au auzit pe cei mari vorbind. O fetita spunea: "De-abia astept sa ma fac mare si sa am voie sa spun ce spune mami cand este la volan!" Amuzanta fraza ei la prima vedere si totusi...
In adolescenta cand a brava si a fi "cel mai..." este foare important, acest limbaj infloreste. Ba chiar cuvintele isi pierd aparent conotatia negativa si devin "cuvinte de alint" sau "intre prieteni". "A fi pe bune cu cineva" implica folosirea acestui limbaj atat la adulti cat si la adolecenti. Pe de alta parte, vocabularul se rastrange drastic, noi folosind din ce in ce mai putine cuvinte si expresii.
Este drept ca injuraturile par sa aiba ca efect momentan descarcarea. Ne simtim mai bine daca injuram alti soferi sau ii injuram pentru ca nu ne putem abtine? Este in mod cert o forma de violenta si probabil singura posibila in acel moment. Intrebarea pe care o veti pune va fi: "Ce facem cu agresivitatea din noi, cum o descarcam, cum o exprimam?"
Psiholog Anca Pietraru
Ii puteti adresa intrebari autorului AICI
Comentarii (6)
cum se ajunge de la o dragoste mare la cuvinte urate?
Vai mersi mult char imi trebuia la dirigentie si nu mai gaseam altundeva mai mult !!!!! si mai concret !!!!!
Mersi mult de tot. Mi-a folosit la ora de Dirigentie si e foarte tare. Am experienta in astfel de violenta.
Parerea mea este ca golani trebuie aspru pedepsiti deoarece ei injura pe strada iar copii nostri aud si repeta.
Cred ca marea problema este cea a copiilor, faptul ca ei invata sa foloseasca astfel de cuvinte este ingrijorator. De vina aici sunt parintii care nu se sfiesc sa vorbeasca "murdar" in fata copiilor desi stiu ca nu este bine. Nu stiu cat este de importanta parerea mea si poate gresesc, am 17 ani doar... insa mi se pare dezgustator sa aud, mergand in tramvai, copii de clasa a 3a vorbind urat fara sa-si dea seama ce insemnatate au intr-adevar cuvintele lor.
este foarte adevarat ca uneori oamenii uita cu desavarsire sa -si aminteasca ca educatia si civilizatia sunt doua valori fara de care echilibrul personalitatii nu poate exista si ca atare ramanem doar asa niste fiinte care trecem prin viata fara sa lasam nimic semnificativ in urma noastra
Posteaza comentariu