Sarbatorile de iarna - cu copilul sau fara el?

Incercam sa abordam un subiect delicat si foarte controversat, dar foarte legat de perioada sarbatorilor de iarna. Multi parinti se intreaba daca sa plece in concediu de Craciun sau Revelion singuri sau cu copilul.

Incercam sa abordam un subiect delicat si foarte controversat, dar foarte legat de perioada sarbatorilor de iarna. Multi parinti se intreaba daca sa plece in concediu de Craciun sau Revelion singuri sau cu copilul.

 

Intrebarea este cu atat mai presanta cu cat copilul este mai mic. Unii parinti adopta varianta de a lasa copilul cu bunicii, considerand ca este dificila o plecare cu cel mic. Mai ales daca destinatia aleasa este suficient de departe de casa sau chiar in alta tara. Alti parinti obisnuiesc sa-si ia copilul peste tot cu ei. Unii au facut asta inca de cand copilul era foarte, foarte mic, vedem de altfel parinti cu copii de cateva zile facand cumparaturi sau plimbandu-se. Ei considera firesc sa mearga cu cel mic peste tot si au reusit sa obisnuiasca copilul cu acest ritm.

Sunt acei copilasi care isi insotesc parintii in calatorii, la petreceri, care au mers cu avionul in primul an de viata...

Asadar este vorba de a raspunde catorva intrebari:

  • Concediul cu copilul este mai degraba obositor sau relaxat?
  • Copilul poate face fata unor calatorii lungi sau unor petreceri care au loc strain?
  • Este mai bine pentru copil sa ramana in mediul lui si cu programul pe care-l are stand cu o bunica sau o bona sau sa fie cu parintii indiferent unde?
  • Pot parintii sa se simta bine de sarbatori fara cel mic?

Sigur ca sunt multe alte intrebari pe care nu le-am pus si care va vin probabil in minte. Toate raspunsurile depind de modul cum simtiti ca parinti acest "impreuna" sau acest "departe".
De asemenea, "odihnitor" si "obositor" sunt in functie de asteptarile fiecaruia. Pe de alta parte, adultii au o lume a lor si activitati diferite de cele desfasurate cu copiii. Asta este un lucru necesar si este foarte bine daca reusim sa-l acceptam.

Fiecare mama ramane si femeie, sotie, isi continua cariera, se desparte de copilul ei fie fizic pentru a fi in alt loc, fie psihic pentru a se ocupa cu altceva. In acelasi mod putem spune ca un copil mic are un program al lui, ore de masa, de somn, anumite activitati, o rezistenta la stimuli care nu trebuie depasite pentru ca acest lucru aduce o stare de discomfort, frustrare si chiar boala.

Deci "a trage" de copil peste posibilitatile lui de adaptare nu inseamna decat a ignora grosolan nevoile lui.
In acest context, parntii sau cel putin mamele stiu bine ce si cat poate face copilul lor, ce i-ar produce placere si ce i-ar aduce doar oboseala sau neplacere. De aceste lucruri este nevoie sa tinem seama cand organizam vacanta de iarna. Un copil mic nu poate fi tinut la o petrecere sau luat pe partia de schi.

Majoritatea parintilor impart timpul si activitatile astfel incat sa petreaca si cu copilul acele momente care il incanta si singuri momentele lor de intimidate. Unor parinti insa momentele placute petrecute fara copil le aduc un sentiment de vinovatie. "Am stat tot timpul doar cu gandul la copil, am regretat ca nu l-am luat", spune o mamica. "Decat sa plec fara el undeva, mai bine nu mai plec niciunde", spune o alta.
Sunt de obicei acele mame care nu se dezlipesc de micutul lor si n-au incredere ca se poate simti bine si poate fi ingrijit de o alta persoana in afara de ele.
 
In cazul in care copilul are deja 3-4 anisori, el se poate bucura de o vacanta in alta tara si chiar de sporturile de iarna. Daca Craciunul sau Revelionul va ofera o astfel de sansa, in functie de rabdarea pe care o aveti si de adaptabilitatea micutului, puteti petrece prima vacanta de iarna cu copilul departe de casa.

Psiholog Anca Pietraru

Ii puteti adresa intrebari autorului AICI
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mariana pe 26 Dec 2007, 14:34
    De acord

    Poti merge cu copilul peste tot, astfel acumuleaza si el mai multe informatii decat daca ar sta cu bunicii acasa. Desigur ai mai mare responsabilitate dar merita, mai tarziu ai un copil sociabil si descurcaret.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod