Intr-adevar in perioada sarbatorilor de iarna se fac multe urari si ne simtim mai liberi ca in restul anului sa ne dorim diferite lucruri, materiale sau nu, posibile sau nu. O parte din aceasta libertate de a ne dori, de a spera, de a face urari, de a ne gandi la anul care vine este data de magia Craciunului.
Desi mult prea pline de tot felul de obiecte si podoabe, magazinele, strazile, restaurantele, scolile, casele, salile de spectacole, parcurile arata total diferit de restul timpului. Globuri, beteala, beculete, crengute de brad, colinde, braduti sau brazi uriasi, fulgi, geamuri pictate, urari la tot pasul - sunt toate ca o costumatie speciala in care ne imbracam. Niciun alt moment din an, nicio sarbatoare nu arata asa. In fiecare casa exista o cutie cu globuri si dcoratiuni de Craciun. Asezate in brad, pe o crenguta, la geam sau intr-o coronita, puse pe masa de Craciun sau atarnate prin camere.
Ce sau cine ne face pe toti sa cumparam o crenguta de brad, sa mancam ceva special, sa daruim cate ceva celor dragi, sa impodobim si sa uram? Traditia, spun unii, Craciunul spun altii, bucuria sarbatorilor, partea buna din noi... Putem spune gandindu-ne la ce si cum facem in acele zile ca Mos Craciun ne aduce o stare aparte, diferita de restul starilor din timpul anului? O stare sufleteasca, o energie, o incantare si deopotriva o asteptare, o nerabdare, o speranta pe care adesea nici nu stim sa o exprimam in cuvinte. Cu totii asteptam ceva bun... noroc, sanatate, ciocolata, perle, parfumuri sau saruturi...
Copiii il asteapta pe Mosul cel imbracat in rosu, cu barba mare si cu sacul plin de cadouri. Nu exista un personaj mai extraordinar ca el, cu atat mai mult cu cat apare atat acasa, cat si la gradinita, la scoala, uneori in magazine, in parcuri sau pe strada. Mai incolo, cand copii cresc, incep sa se intrebe: "E un singur Mos Craciun sau sunt mai multi?", "Care este Mos Craciun adevarat?". Raspunsul este de cele mai multe ori: "Nu cel de la magazine, nici cel de la gradinita, nici cel care prezinta vremea la televizor, ci cel care aduce cadourile acasa.
Darurile primite acasa in seara de ajun, sub brad sunt de la Mos Craciun cel adevarat! Si cel care dispare primul, am putea spune dat fiind faptul ca sub brad apar cadouri desi nimeni nu vine sa le puna acolo. Copiii mari, adolescenti, adulti si batrani descopera obiecte sub brad. Pentru toti, exista un Mos Craciun care le cumpara si le aseaza acolo. O fi mama, o fi tata, bunicul sau fiica, sora sau iubitul? Fiecare primim ceva de la cineva. Pe acest cineva il cheama Mos Craciun pentru ca aduce daruri in seara de Craciun.
Psiholog Anca Pietraru
Ii puteti adresa intrebari autorului AICI
Posteaza comentariu