Unele dintre ele erau foarte speriate de gandul ca cel mic nu se va adapta, nu va dormi sau manca, va plange, va refuza zilele urmatoare etc. Sigur ca o parte din nelinistea lor s-a transmis copilului dar vazand ca lucrurile merg bine, mamicile s-au linistit.
Apare adesea intrebarea: "Care este reactia fireasca, normala a unui copil intr-o astfel de situatie de inceput?".
Desi pentru adulti, pare o situatie asemanatoare si ei sunt tentati sa compare copiii intre ei, totusi copiii sunt diferiti si reactiile lor la fel. Fiecare simte si percepe noua situatie in functie de asteptarile pe care le avea, de modul sau de a fi, de usurinta sau dificultatea cu care se integreaza intr-un mediu nou.
Copiii care se exprima bine si sunt obisnuiti sa puna in cuvinte propriile trairi si ganduri, vorbesc despre "cum va fi la gradinita/scoala" dinainte de inceputul acesteia. Multi dintre ei se joaca "de-a gradinita / de-a scoala" si astfel se obisnuiesc cu ideea a ceea ce va urma. Altii incearca sa anticipeze sau pun intrebari despre cum va fi, cum este educatoarea/invatatoarea, care sunt activitatile desfasurate, daca este voie sa te joci si cu ce, ce este interzis, care sunt regulile, care este ora la care mama va veni sa-l ia etc.
Foarte importanta este insa si atitudinea parintilor si a celorlalti cunoscuti fata de respectiva institutie. Exista parinti care isi ameninta copilul cu gradinita sau cu scoala: "Vezi tu ce-ai sa patesti cand vei merge la scoala", "La gradinita va trebui sa mananci tot ca altfel vei fi pedepsit" etc. Desi sunt prezentate drept glume sau adultii cred ca cel mic nu tine minte, ele au o influenta asupra a ceea ce simte copilul in noul mediu.
Un alt aspect important este reprezentat de modul in care copilul si-a petrecut timpul pana atunci si cu cine. Pentru copiii care au stat doar cu mama pana la gradinita, schimbarea va fi foarte mare. Pentru cei care sunt obisnuiti si cu alte persoane, care au ramas fara parinti impreuna cu alti adulti si copii, noutatea situatiei nu va fi atat de mare. De altfel, uneori mamele prezinta copilului atmosfera din gradinita comparand-o cu petrecerile la care copilul a fost: "Va fi foarte frumos, cu multe jucarii, multi copii, o sa va jucati, desenati, cantati, dansati si niste doamne dragute vor avea grija de voi, va vor aduce de mancare, va vor ajuta sa mergeti la toaleta etc".
Reactiile copiilor
In privinta tipurilor de reactii ale copiilor, de obicei copiii plang in primele doua saptamani dimineata atunci cand se despart de mama sau sunt foarte incantati in primele zile si interesati de noile jucarii, apoi entuziasmul lor dispare incet-incet si ajung sa refuze sa se mai duca.
Atat plansul la despartire, cat si protestul de tipul: "Nu-mi place, nu ma mai duc, vreau sa stau cu tine acasa" sunt normale si dispar dupa trecerea perioadei de acomodare. Ingrijoratoare sunt reactiile de tipul plansului fara oprire mai multe ore in fiecare zi, reactiilor somatice de tipul: vomei, refuzului alimentatiei, insomniei sau cosmarurilor nocturne, enurezisului si encomprezisului, debutul balbaielii, plansului acasa, disparitiei jocului, mutismul, ticurile, fobiile, agresivitate exagerata sau autoagresivitate. In aceste cazuri, ajutorul din partea unui specialist devine foarte necesar.
Psiholog Anca Pietraru