Lucrurile care ii ingrijoreaza pe parinti

A fi parinte nu-i lucru usor si cu asta sunt de acord multi dintre cei care traiesc aceasta experienta dar si cei care n-au trait-o inca.
In ultimul timp se vorbeste tot mai  mult despre "a deveni" parinte, ceea ce presupune luarea in considerarea a unui intreg proces prin care ne pregatim sa fim parinti. Cu atat mai mult cu cat, oricat ar fi evoluat tehnologia, copii nu vin cand vrem noi si nici nu se comporta asa cum ne asteptam. Sunt vii si ne iau prin surprindere inca din momentul conceptie, de-a lungul intregii perioade de sarcina, toata copilaria si adolescenta.

Toata viata invatam sa-i cunoastem desi uneori consideram ca-i stim cel mai bine intrucat sunt ai nostri, ii stim dintotdeauna sau "sunt facuti de noi".

Nu face scopul acestui articol sa vorbim despre cat este innascut si cat este dobandit la un copil, nici despre influenta pe care o au parintii in aparitia si dezvoltarea copilului lor.
Vrem sa ne referim mai degraba la acele lucruri care ii nelamuresc pe parinti, care ii uimesc, care ii pun pe ganduri, care ii ingrijoreaza.


Ce fac parintii cu aceste lucruri pe care nu le inteleg?

O parte dintre ei incep sa caute o explicatie, citesc carti despre copii, despre crestere si dezvoltare, cauta site-uri, articole, teorii, argumente, specialisti care s-au ocupat de respectiva problema.

O alta parte, cauta alti parinti care au intrebari sau probleme asemanatoare, se sfatuiesc cu ei, schimba experienta, isi dau sfaturi, incearca sa profite de faptul ca si altii au trecut prin situatii asemanatoare. In afara de aceasta, a nu fi singurul intr-o anumita situatie, dificultate este incurajator pentru parinti. Chiar si in situatii foarte grele a fi alaturi de altii este un sprijin foarte important.

 Astfel au aparut numeroase grupuri de parinti, forumuri, site-uri pe care parintii scriu despre copilul lor, despre metodele prin care incearca sa-l ajute, despre specialistii la cer au apelat, medicatie, sfaturi, carti si alte materiale referitoare la subiect.


Exista si parinti care, chiar daca apeleaza la aceste modalitati de informare si sprijin, nu se multumesc cu ele. Ei prefera o modalitate foarte personalizata, fie ca adreseaza intrebari direct specialistilor de pe forum, fie ca apeleaza la o consultatie pentru copilul lor. Este vorba atat despre probleme de sanatate fizica sau psihologica, cat si la aspecte de dezvoltare si maturizare si de asemenea despre comportamente ale copilului sau adolescentului pe care nu le inteleg sau pe care nu le considera in regula.

Dincolo de ce afla din diferite carti, reviste, site-uri, pareri ale altor parinti, diagnostice sau recomandari si sfaturi de la specialisti, exista si propria parere a parintilor care este foarte importanta atat pentru ei cat si pentru copiii lor. Cu atat mai mult cu cat, unii dintre ei renunta la a mai avea o parerea proprie si sustin ca "nu mai stiu ce sa creada".


Aceasta parere este importanta intrucat parintii sunt cei care se afla cel mai aproape de copilul lor, atat din punct de vedere fizic, cat si psihologic si relational. Sunt cele mai importante persoane pentru copil si de cele mai multe ori, cele mai in masura sa depisteze o eventuala problema sau dificultate si sa caute ajutor. De aceea, ceea ce cred parintii, ceea ce isi amintesc, ceea ce simt in legatura cu copilul lor, temerile, sperantele, ideile lor, propunerile lor sunt lucruri de care nu trebuie niciodata sa uitam sa tinem seama.

Descurajarea parintilor, scaderea increderii in ei insisi si in capacitatile lor de a fi parinti buni pentru copiii lor nu duc niciodata la rezolvarea problamelor copiilor. Pe de alta parte, in ultimul timp constatam cu bucurie ca din ce in ce mai multi parinti isi pun intrebari despre dezvoltarea copilului si nu mai lasa timpul sa le rezolve pe toate.
Ei prefera sa se intereseze si sa intrebe decat sa considere ca "asta este", sau "cu timpul, speram sa fie mai bine".

Psiholog Anca Pietraru

Ii puteti adresa intrebari autorului AICI
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod