Incepe cotrobaitul prin sertare, joaca cu obiecte interzise, maraiala cand cel mic se plictiseste, orele petrecute la desene animate sau la calculator si atunci mamele intreaba: "Ce sa facem in casa?", "Copilul nu vrea nimic, ce activitati putem gasi pentru perioadele cand nu iesim la plimbare?"
Daca este sa ne gandim la ceea ce deosebeste jocurile din casa de cele de-afara, mai intai ne vine in minte libertatea de miscare si apoi ceilalti copii cu care micutul se intalneste in parc. Sigur ca este distractiv sa vezi alte jucarii, sa te intreci cu alti copii, sa-i prinzi sau sa fugi de ei, sa te aliezi cu unii si sa te lupti cu altii. In casa nu exista atata spatiu, nici ceilalti copii si, in plus, mai sunt si interdictii..."Nu pune mana pe aia", "Vezi ca frige", "Nu ai voie cu intrerupatorul", "Nu rupe revista", "ai sa cazi daca te urci pe scaun", etc.
Cum sa facem sa petrecem timpul in mod placut si folositor cu copilul in casa? Iata intrebarea careia incercam sa-i gasim astazi raspuns!
In primul rand, este cazul sa ne uitam bine la copilul nostru si sa vedem ce poate face el in acest moment, care este dezvoltarea lui din punct de vedere fizic si psihic pentru a-i permite diferite activitati. Cat isi poate pastra atentia? Ce il atrage? Ce poate face cu manutele? Care sunt activitatile care l-ar pune in pericol? Ce am vrea sa-l invatam? Ce jocuri stim sau putem cumpara? Ce posibilitati de timp si de effort are persoana care se ocupa de el in casa?
Asta pentru ca deosebirile dintre copiii sunt destul de mari pentru ca si deosebirile dintre familiile lor sunt mari. Sunt micuti care coloreaza cu placere chiar si o ora intreaga, altii care prefera peretele in locul cartii de colorat... Sunt copii carora le place sa construiasca din piese si isi ocupa mult timp cu aceasta activitate dovedind multa indemanare, precizie si rabdare. Altora le place sa asculte muzica sau sa danseze. Sunt copiii foarte atrasi de povesti, care asculta cu atentie ceea ce le citeste mama, bona sau bunica sau chiar povesti inregistrate pe casete. Ce ii place copilului, ce il atrage si la ce se pricepe sunt astfel de intrebari la care este nevoie sa raspundem pentru a gasi activitati placute, folositoare si, mai ales, posibile in casa.
Un alt aspect important este starea adultului care isi petrece timpul impreuna cu copilul. Pentru a te juca cu cei mici, este nevoie de o anumita stare, de rabdare, de capacitatea de a intra in jocul lor, de toleranta, de creativitate si umor. Nu e un secret pentru nimeni faptul ca nu intotdeauna avem timp, chef sau energie pentru a ne juca "de-a politistii", "de-a doctorul", "de-a mama si de-a tata", "de-a scoala", etc.
Poate nici indemanarea de a face din piese de lego robotei sau castele, navete spatiale sau masini de curse. Ne plictisesc jocurile de carti pentru copii, papusile cu multele lor accesorii minuscule sau jocurile de puzzle. Copiii au capacitatea de a ne simti starea si nu se simt bine in compania unui adult nervos sau plictisit.
In acest context, este necesar ca ei sa fie invatati de mici sa se joace si singuri si astfel sa aiba activitati pe care sa le poata face fara adult si activitati comune cu adultul. De asemenea, de la o anumita varsta, 2-3 ani, copiii pot respecta anumite limite de timp si spatiu, pot astepta cateva minute, pot chiar sa dea o mana de ajutor mamei sau bunicii.
Vom reveni asupra activitatilor care pot fi desfasurate in casa si a "micilor secrete" atat de necesare mamelor in lungile zile cu ploaie sau ger.
Psiholog Anca Pietraru
Ii puteti adresa intrebari autorului AICI
Comentarii (3)
naspa urat caut jocuri in aer liberr
F F F F F FOARTE PROST
Vreau mai multe jocuri sa nu ma plictisesc. Cele mai multe jocuri din lumea asta si daca e sa nu ne mai plictisim.
Posteaza comentariu