Probleme cu stima de sine? Parintii toxici pot fi cauza

Rolul parintilor este foarte important in dezvoltarea stimei de sine a copilului – conceptia sa despre sine se datoreaza mediului familial si proiectelor pe care parintii le fac pentru copilul lor.

Un copil crescut intr-un climat cald, suportiv, care primeste iubire si incurajare din partea parintilor, va dezvolta o inalta stima de sine, dar exista si parintii toxici care altereaza stima de sine a copiilor prin urmatoarele comportamente abuzive:
      
1.  Controleaza intruziv viata copilului, considerand ca doar ei stiu ce-i mai bine pentru copilul lor, caruia nu ii lasa nici un pic de autonomie - la cea mai mica incercare de a se opune, copilul este santajat afectiv: "este spre binele tau" si astfel invata ca nu este capabil de nimic fara parintii lui si ajunge dependent de acestia chiar si in perioada adulta. Evident, un astfel de adult va fi dependent in continuare de sotul sau sotia sa si nu va reusi sa ia singur nici macar deciziile curente de zi cu zi.

2.

Parintii sunt alcoolici, iar copilul este obligat sa suporte schimbarile lor de dispozitie si chiar degradarea lor fizica si mentala: acesti parinti nu sunt atenti la nevoile si starile sufletesti ale copilului, care se culpabilizeaza pentru starea lor si nu poate prevedea reactiile parintilor la diversele sale comportamente. Un astfel de copil poate declansa furia parintelui alcoolic prin simpla lui prezenta, iar greselile sale pot fi trecute cu vederea cu mare toleranta, astfel ca nu are posibilitatea sa invete care sunt comportamentele dezirabile in familie, in societate. De asemenea, poate dezvolta un sentiment de vinovatie fata de starea parintilor (poate din cauza mea e asa, am facut eu ceva rau) care il va insoti si in viata adulta, impiedicandu-l sa aiba o viata multumitoare si linistita.

3.
Parintii abuzivi verbal isi devalorizeaza copiii prin remarci crude asupra greselilor lor,
a punctelor lor sensibile sau chiar a infatisarii acestora. Ei sunt ironici si sarcastici cu proprii lor copii, care invata in acest fel ca toata viata trebuie sa se conformeze la dorintele celuilalt si ca dorintele lor personale nu au nici o valoare si nici macar nu merita sa fie exprimate. In categoria acestor parinti intra si mamele care nu suporta sa-si vada fiica devenind frumoasa si dorita sau tatii care sunt gelosi pe succesul la femei al fiului lor. Acesti copii, odata deveniti adulti, vor fi foarte sensibili la orice remarca din partea celor din jur si vor avea o stima de sine foarte vulnerabila.

4. Parintii abuzivi fizic, care au propriile lor carente afective, isi agreseaza copiii in mod necontrolat si acestia ajung  la varsta adulta sa se devalorizeze si sa considere ca nu merita nimic bun in viata.

5.
Parintii abuzivi sexual,
care au comportamente incestuoase, in general tatal fata de fiica vitrega, determina aceste fiice sa creada despre ele ca sunt rele, sa sufere deteriorari grave ale stimei de sine si uneori chiar tulburari psihiatrice, de exemplu personalitatea borderline. Aceasta personalitate se caracterizeaza printr-o instabilitate severa a relatiilor lor afective, hipersensibilitate la respingere sau abandon, comportament impulsiv, dificultate in stabilirea relatiei cu ceilalti.

In toate aceste situatii, vindecarea presupune in primul rand regasirea stimei de sine, deoarece o stima de sine scazuta sta la originea mai multor tulburari, printre care depresia, timiditatea, fobia sociala, bulimia. Carentele stimei de sine la acest nivel sunt greu de compensat si numai cu ajutorul psihoterapiei este posibila dezvoltarea acesteia.
        
Stima de sine are trei componente principale: iubirea de sine, conceptia despre sine si increderea in sine.
Daca ai reusit sa te iubesti, sa ai o conceptie buna despre tine si esti increzator in tine, inseamna ca ai depasit dificultatile create de existenta unor parinti toxici in viata ta.

Articol realizat de Steliana Rizeanu, psihoterapeut
Clinica AQUAMARINcontact@aquamarin.ro