Prevenirea si tratarea iritatiilor cauzate de scutece

Majoritatea mamicilor se confrunta, la un moment dat, cu aceasta problema: chiar si bebelusii cel mai bine ingrijiti pot sa aiba iritatii cauzate de scutece. Poti preveni sau, daca s-a intamplat, nu trebuie sa te sperii: copilasul va scapa in curand de aceasta neplacere.

Iritatiile de acest gen apar, de obicei, dupa introducerea hranei solide in alimentatie, mai ales daca pielea bebelusului este foarte sensibila. Epiderma lui va fi mai putin expusa acestei probleme dupa prima aniversare, dar pana atunci ar trebui sa fii foarte precauta.

Cea mai eficienta metoda de prevenire a iritatiilor consta in a te asigura ca scutecul este mereu curat si uscat. In cazul in care, in ciuda masurilor de precautie, iritatia s-a instalat in toata "splendoarea" ei, este recomandabil sa-i schimbi scutecele de mai multe ori pe zi, de fapt din ora in ora.

Chiar daca acestea nu s-au udat, pielea transpira, si procesul de vindecare intarzie din acest motiv.

De asemenea, este bine ca, in masura in care acest lucru este posibil, sa tii copilul fara scutec, macar cateva minute la fiecare ora. Ai grija ca micutul sa stea pe o suprafata moale, de bumbac, pentru a nu se irita suplimentar.

In farmacii exista numeroase produse de ingrijire a pielii, special concepute in acest scop. Nu aplica, pe zona afectata, servetele umede, pentru ca si acestea pot agrava iritarea.
Un prosop foarte moale si pufos, umezit cu apa calduta, este mult mai indicat. Cand ii faci toaleta, ai mare grija la sapunul pe care il folosesti.

Inainte de a-i pune noul scutec, maseaza usor zona iritata cu o crema calmanta. Pudra fara talc este si ea indicata pentru absorbirea umezelii si stimuleaza absorbtia cremei in piele. Acopera-i fata atunci cand aplici pudra, pentru a preveni inhalarea produsului. Nu folosi in nici un caz pudra cu talc, pentru ca ar putea provoca mari probleme copilului, daca inhaleaza.


In cazul in care, dupa trei-patru zile, iritatia nu a disparut, exista posibilitatea sa fi aparut o infectie. Acest lucru este cu atat mai probabil cu cat zona afectata este de un rosu intens si exista si mici pustule cu lichid. Adreseaza-te medicului, care va recomanda un tratament adecvat.

Infectiile bacteriene constituie o alta posibila complicatie a iritatiilor si sunt insotite de febra. Tratamentul, care de obicei implica antibiotice, va fi stabilit si condus de medic.