De regula, imediat dupa nastere bebelusii au reflexul de a suge, a tresari, a prinde in manute si de a-si intoarce capul. Aceste miscari sunt normale, in cadrul procesului de dezvoltare a copilului si dispar treptat - din majoritatea cazurilor, in jurul varstei de 3-6 luni.
Care sunt reflexele unui nou nascut?
Reflexele de a suge si de a intoarce capul il ajuta pe noul nascut sa se dezvolte si sa primeasca hrana. Reflexul de a intoarce capul il determina pe bebelus sa se orienteze in directia unei surse de hrana (indiferent ca aceasta este sanul matern sau biberonul).
Ii poti "evoca" acest reflex daca il atingi usor in apropierea gurii. Cel mai probabil, isi va intoarce capul in directia respectiva, cu gura deschisa si pregatit sa suga. In momentul in care biberonul sau sanul ii sunt introduse in gurita, bebelusul va incepe sa suga, din reflex.
De asemenea, copilul se naste cu reflexul de a tresari, cunoscut si sub denumirea de reflexul Moro. Un bebelus care este miscat din loc, asezat pe patut sau care aude un zgomot puternic va tresari, miscandu-si mainile si picioarele inainte si inapoi.
Micutul are si reflexul de a prinde in manuta tot ceea ce are la indemana - si, concomitent, daca-i atingi talpile, va indoi degetele de la picioare.
Cum l-as putea incuraja pe bebelus sa se miste cat mai mult?
In primele sale luni de viata, pe masura ce bebelusul creste si incepe sa aiba control asupra miscarilor sale, aceste reflexe vor fi din ce in ce mai putin vizibile, fiind inlocuite de gesturi intentionate, prin care micutul se exprima din proprie vointa.
Este o idee buna sa te asiguri ca are suficient spatiu la dispozitie, astfel incat sa se poata misca, flexandu-si mainile si picioarele dupa bunul plac. In felul acesta, musculatura sa se va tonifia. La fel de important este ca, atunci cand il ajuti sa-si miste gatul sau sa-si ridice capul, sa te asiguri ca-l sustii bine, pentru ca el nu are, deocamdata, capacitatea de a-si tine capul ridicat.
Nu lasa niciodata copilul nesupravegheat, mai ales daca se afla pe suprafete inalte - cum ar fi masuta de infasat. Nou nascutii, mai ales, se pot rostogoli pe neasteptate spre margine.
Cand ar trebui sa fiu ingrijorata referitor la miscarile copilului?
Medicul pediatru va verifica oricum aceste reflexe ale micutului, in cadrul examinarilor de rutina, se va asigura ca atat membrele inferioare, cat si cele superioare au aceste reflexe si va nota momentul disparitiei lor, cand vor fi inlocuite de gesturi intentionate.
© Copyright:
Miscarile reflexe ale nou-nascutului
Inca de la nastere, bebelusii au anumite reflexe, in sensul ca ei raspund in mod natural la stimuli precum lumina sau atingerea. De exemplu, daca pui un deget in manuta unui nou nascut, foarte probabil il va strange imediat. Analog, daca-l atingi usor in apropierea gurii, va gesticula ca si cum ar suge.
Comentarii (3)
CE VACCIN TREBUIE FACUT PENTRU BEBELUSI DE 4 LUNI: CEL GRATIS SAU CEL CUMPARAT?
Si mie imi era frica in timpul sarcinii de primele momente, primele luni ale copilului dupa nastere. Am tinut in brate un nou nascut de cateva ori, dar tot ma intrebam cum ma voi descurca cu propriul copil. Si, cu cat il am mai mult langa mine, cu cat il urmaresc mai mult, cu cat interactionez mai mult cu el, cu atat sunt mai sigura pe mine ca mama. In plus, este fascinant sa-l urmaresti, asa cum scrie si in articol, cum isi misca manutele si piciorusele cand are spatiu destul in patutul lui sau oriunde il pui. Cred ca avem ce invata de la copii nostri, oricat de mici ar fi. Ei au grija de corpul lor mai bine ca noi: se intind des, isi pun in miscare toti muschii etc.
Eu sunt in cele 40 de saptamani ale sarcinii si sincer imi este foarte frica de perioada aceasta care urmeaza, cand e copilul mititel. Nu am tinut in mana un nou nascut niciodata imi era frica sa nu i se intample ceva... abia astept sa fiu mamica, dar in acelasi timp imi este si foarte frica.
Posteaza comentariu