Deocamdata, prietenii sai sunt constituiti de jucariile de plus, care ii populeaza camera. Si, ca orice prieteni, rolul lor este sa-l ajute sa se dezvolte si sa evolueze. Tocmai de aceea, prietenii trebuie alesi in raport cu varsta si necesitatile acesteia...
Jucarii "zgomotoase" si colorate
In aceasta perioada, bebelusul si-a dat seama deja ca una dintre cele mai simple si scurte cai spre cunoastere este atingerea (si dusul la gura, implicit). Tocmai de aceea este bine sa-i pui la dispozitie cat mai multe jucarii care sa-i stimuleze simturile tactil si vizual.
Figurine nostime
Culorile cat mai stridente si diferite, precum si luminitele, reprezinta cea mai buna modalitate de stimulare a vazului. Oferindu-i cat mai multe figurine de dimensiuni mici, pe care sa le poata tine in manuta, ii oferi tot atatea mijloace de a-si imbunatati acuitatea vizuala, de a-si forma propria "banca de date" in memorie si, nu in ultimul rand, de a-si stimula imaginatia.
Jucarii "prietenoase"
Bineinteles ca peste cativa ani, prichindelul tau se va arata foarte incantat de tot felul de monstruleti de jucarie, la care tu te uiti contrariata si incercand sa-ti dai seama ce-i poate placea la ei.
Insa pana atunci mai este, si deocamdata trebuie sa fie inconjurat numai de mutrite nostime si prietenoase, care sa nu-l sperie. Copilul este foarte receptiv la chipuri, si acestea au un rol important in dezvoltarea lui in plan emotional.
de Greta Harja
Posteaza comentariu