Jucariile - o poarta a micutului spre lume...

Saptamanile trec, aproape ca nu-ti dai seama cand, iar bebelusul tau a implinit doua luni. Se dezvolta si creste "ca din apa", exprimandu-si starea de spirit in moduri tot mai variate si mai nostime. Astfel, cand este bucuros da din manute si bolboroseste sau "pedaleaza". Deocamdata este mult mai usor sa-si miste piciorusele daca sta la orizontala.

In continuare, jocul si comunicarea exercita un rol esential in evolutia micutului si in deprinderea capacitatilor de coordonare a miscarilor. Oricum, copilasul le zambeste tuturor celor cu care intra in contact, in special parintilor si invata sa asculte, sa-si astepte randul in "conversatia", metaforic vorbind, in care se antreneaza.

Abilitatile copilului si inteligenta acestuia pot fi stimulate semnificativ cu ajutorul jucariilor adecvate acestei perioade. Treptat, bebelusul afla ceea ce inseamna succesiunea evenimentelor si a intamplarilor, ca poate sa detina controlul asupra unor obiecte din jurul sau, pe care sa le actioneze in functie de preferinta (aici intra in scena jucariile).


De asemenea, copilasul incepe sa inteleaga faptul ca poate localiza, din punct de vedere vizual, un obiect care emite sunete melodioase, dar numai daca obiectul respectiv este situat undeva in fata sa. In cazul in care "emitatorul" este situat in spate sau lateral, copilul intoarce capul in directia sunetului, dar nu poate, insa, sa-si dea seama de unde provine acesta.

Bineinteles ca aceste insusiri si deprinderi ii par cat se poate de firesti unui om matur. Dar bebelusul este ca un mic burete, absorbind orice informatie.
Iar in acest moment, singurul mijloc prin care-i pot parveni aceste informatii consta in imagine si, dupa caz, in sunetul asociat acesteia. Tocmai de aceea jucariile si alegerea acestora in raport cu varsta prezinta o importanta majora.

de Greta Harja
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod