Bebelusul tau e deranjat la burtica?

Esti noua in meseria de mamica? Esti preocupata de alimentatia micutului tau, mai ales acum cand caldura favorizeaza aparitia problemelor? Am discutat cu dr. Mariana Mihai, medic primar pediatru despre problemele digestive care afecteaza sugarii in perioada verii, care sunt simptomele si ce masuri suplimentare trebuie sa luam.
Cum ne dam seama ca bebe are o problema digestiva?

Indigestia sau dispepsia se caracterizeaza prin mari tulburari digestive manifestate prin:
  • greata;
  • varsaturi;
  • pofta de mancare diminuata sau absenta;
  • dureri abdominale manifestate prin frecarea picioarelor si "neliniste" la san;
  • scaune modificate, de la diaree, scaune semilegate, constipatie si scaune numeroase.

Aceste manifestari clinice se pot complica, ajungandu-se la:
  • stare de deshidratare acuta;
  • apetit diminuat care persista saptamani sau chiar luni de zile;
  • stagnare ponderala sau distrofie;
  • anemie;
  • hipocalcemie pana la rahitism.

Dintre aceste simptome "impresionante sunt varsaturile si scaunele diareice, iar foarte frecvent intalnite sunt durerile abdominale", ne atrage atentie dr. Mariana Mihai, medic primar pediatru.


Din ce cauze pot sa apara problemele digestive la bebelusi?

1. Alimentatia: cele mai multe dintre simptome sunt cauzate de alimentatia inadecvata.
Dr. Mariana Mihai ne sfatuieste ca mama care alapteaza sa evite alimente bogate in fibre (varza, fasole, sucuri, cola), deoarece acestea duc la colici manifestati prin dureri abdominale si agitatie. De asemenea, cu toate ca sunt extrem de racoritori in zilele toride trebuie evitati castravetii si pepenele.

2. Schimbarea formulei de lapte care se face la cererea mamei si la indicatia medicului. Acest proces poate sa favorizeze aparitia tulburarilor de diaree la micutul tau. "Acest proces de trecere de la laptele matern la o formula de lapte trebuie sa se faca treptat, combinand in parti egale cele doua tipuri de lapte", ne sfatuieste dr. Mariana Mihai.

3. Deschiderea unei noi cutii de lapte. Este foarte important sa verifici data de expirare inscriptionata pe ambalaj si cel mai important lucru este sa gusti tu inainte putin din el.
Pentru orice eventualitate!

4. Diversificarea alimentatiei - probleme digestive la bebelusi. Dupa 6 luni de alaptare, este recomandat sa introduci alimente solide in meniul micutului tau. Insa, trebuie sa fii constienta de faptul ca unele alimente nou introduse (cum ar fi, untul, fructele, iaurturile) pot crea anumite dezechilibre digestive. Cum sa eviti acest pericol? Incepand cu niste cantitati mici: maxim 2 lingurite din alimentul nou introdus. De asemenea, dr. Mariana Mihai precizeaza ca iaurtul se introduce de la 8 luni si ca apa de la fantana este contraindicata.

5. Eruptia dentara poate sa constituie o cauza a problemelor digestive care se manifesta cel mai des prin scaune moi. Dr. Mariana Mihai recomanda alimentele fainoase (de exemplu, orezul)si tratarea acestei probleme cu ajutorul calmantelor pentru burta si dinti.

6.
Afectiunile respiratorii cu febra duc la tulburari digestive secundare. Febra duce la diaree, varsaturi si apetit diminuat. "Se trateaza afectiunea respiratorie, se tine un regim alimentar fara lapte si fructe pe parcursul a 3 zile si se administreaza antidiareice", explica dr. Mariana Mihai.


Boli care cauzeaza probleme digestive

  • pneumonia insotita de varsaturi;
  • otita;
  • constipatia;
  • fondul psihic: copiii agitati sunt mai predispusi la varsaturi si probleme digestive;
  • parazitozele la sugari: de pe sanul mamei, jucariile murdare si alimente contaminate.


Sfaturi practice pana ajungem cu micutul la medic

In cazul in care bebe prezinta simptome asociate cu tulburarile digestive, iata cateva sfaturi practice pe care le poti lua in considerare, iar daca starea lui nu se amelioreaza atunci trebuie sa mergeti imediat la medic.
Dr Mariana Mihai recomanda un regim alimentar la urmatoarele 2 mese: covrigei, orez fiert in apa si neindulcit, cereale dizolvate in apa fiarta, supa de morcovi si foarte important - fara lapte!

Atentie! Piersicile pot provoca diaree la primele administrari, de aceea sunt de evitat.

Deoarece nu este indicata autotratarea, cel mai intelept lucru este sa incerci cu un regim alimentar la 2 mese, insa daca starea nu i se amelioreaza trebuie sa mergeti imediat la medic.


Vara si diareea de calatorie

Daca pleci cu bebe in calatorie, dr. Mariana Mihai recomanda sa iei apa intr-o sticla in rucsac si sa tii biberonul intr-o cutie, nicidecum in mijlocul de transport.