Multi tineri recurg la utilizarea muzicii in procesul de construire identitara a unui grup. Muzica poate deveni unul din instrumente principale in rebeliunea tinerilor fata de parinti. Ironic insa, de-a lungul cautarii individualismului prin intermediul muzicii, tinerii adopta un comportament asemanator cu cel al adultilor - al tinerilor de ieri.
Muzica fie devine elementul primordial ce a determinat aparitia anumitor subculturi (subcultura rave, metal, hippi, goth, punk, rasta, tehno, house, hardcore etc.), fie este o trasatura importanta, dar nu vitala, accentul stilului subcultural fiind atribuit altor factori (bikerii, skaterii, surferii etc.).
2. Familia
In timp ce in interiorul clasei muncitoare, relatia familie-tanar decurge mai pasnic, in alte comunitati sociale tinerii aleg deliberat un anumit grup subcultural pentru a-si proclama independenta sau pentru a-si acutiza opozitia fata de parinti. Tinerii clasei superioare dispun de un venit mai mare si au posibilitatea de a se angaja in mai multe activitati de recreere; implicit, ei au acces la o gama subculturala mult mai diversificata.
In cazul societatilor mici, caracterizate de o scurgere lenta a schimbarilor sociale, configurarea istorica a societatii tinerilor nu difera esential de cea a parintilor, tranzitia catre maturitate decurgand lin. Tinerii iti asuma pattern-urile parintilor pentru ca acestea se modeleaza situatiilor sociale, oferind o ghidare perfecta pentru strategiile de viata. In societatile de acest gen, opozitiile tanar-adult sunt abolite prin existenta unui puternic sens al unitatii intre generatia viitoare si generatia parintilor.
Antitetic insa, tranzitia catre maturitate in societatile contemporane decurge sinuos, pe fundalul schimbarilor sociale complexe. Datorita contextului social in care normele si valorile parintilor sunt considerate perimate, contradictiile si rebeliunile nu intarzie sa apara. Esuand in a oferi autoritate, orientare sau modele comportamentale, membrii generatiei adulte constituie un grup referential negativ, valorile si stilurile lor de viata fiind renegate si rejectate de tineri.
Identitatea parentala comporta acceptii negative din partea tinerilor, ce sunt in cautarea unor identitati "pozitive", complet diferite de aceea reprezentata de familie. Cu toate ca identitatea finala a tinerilor, pe cale sa devina adulti nu variaza exagerat fata de identitatea parintilor, drumul parcurs pana acolo este plin de obstacole.
3. Creatia vestimentara (moda)
Prin simbolurile ei, vestimentatia, ca sistem nonverbal comunicativ, dezvaluie unui privitor multe detalii despre "purtatorul" ei. Inainte de a ajunge sa utilizeze limbajul verbal ca forma principala de socializare, indivizii se definesc prin limbajul hainelor: acestea pot indica sexul, varsta, clasa sociala, ocupatia profesionala, personalitatea, precum si statutul reprezentativ al unei persoane sau statutul tranzitoriu cu care vrea sa se identifice intr-o anumita perioada.
Hainele subliniaza apartenenta la un grup social sau rolul pe care individul doreste sa si-l asume in diferite contexte. Latura vestimentara indeplineste un rol valorors in toate subculturile: unele se definesc prin moda, altele se rezuma sa adopte o tinuta "muzicala" sau "sportiva" in functie de elementul caracteristic grupului.
Iata cinci caracteristici privind tinutele vestimentare specifice adolescentilor:
- Hainele adolescentilor reprezinta o forma de comunicare. Ele se constituie ca mesaje nonverbale, fiind o modalitate subtila de interactionare in cadrul unui grup.
- Prin tinuta vestimentara etalata, tinerii se diferentiaza de adulti.
- Adoptand un limbaj vestimentar aparte, adolescentii se lupta pentru a-si castiga independenta.
- Hainele adolescentilor, diferite de cele ale adultilor, se constituie ca un fenomen istoric relativ recent. Pana in 1950, tinuta tinerilor imita moda adultilor. Stilul vestimentar, de fapt, manifesta o natura ciclica: ceea ce e aparent original pentru o generatie are derivatiile sale in trecut.
- In prezent, vestimentatia este influentata de media. Starurile muzicale produc un impact puternic in randul publicului tanar.
Tinerii versus adultii
Subcultura tinerilor manifesta doua functii principale: o functie dinamica si una latenta.
Functia dinamica
Presupune indepartarea tensiunilor ce apar intre tineri si parinti prin crearea unui sistem generational specific in asa fel incat conflictele din contextul interpersonal sunt plasate intr-un context colectiv si mediate printr-o serie de stereotipii verbale sau comportamentale. In acest mod, subculturile ofera solutii aplicabile individual unor dileme existentiale.
Functia latenta
Implica exprimarea si rezolvarea "magica", la un nivel iluzoriu, a contradictiilor experimentate colectiv de membrii unui subgrup prin asumarea unor identitati subculturale specifice unui anumit context (mediul familial, mediul profesional, mediul stradal etc). Prin intermediul vestimentatiei, activitatilor si a stilului de viata, subculturile tinerilor proiecteaza un raspuns identitar pentru problemele cotidiene determinate de includerea tanarului intr-o anumita clasa sociala. Tinerii experimenteaza si raspund acelorasi probleme principale cu care se confrunta indivizii oricarei societati, indiferent de statutul de membru al unei subculturi. Ei solutioneaza numai la un nivel imaginar problemele cu care se confrunta zi de zi, la nivel concret acestea ramanand nerezolvate.
Tinerii deseori vor apartine mai multor subculturi in acelasi timp; ei se vor muta dintr-o subcultura in alta mixand si potrivind variatele stiluri pentru a obtine unul caracteristic propriei persoane. Cu toate ca exista foarte multe tipuri de tineri, ei vor ramane coerenti si fideli unui anumit stil subcultural cu valorile, normele si cunostintele definitorii. Inca nu traim intr-o lume in care fiecare tanar inventeza de unul singur inedite retele semnificative de resurse comportamentale si estetice.
Comentarii (9)
intradevar ,din nefericire este adevarat k de multe ori tinerii nu se gandesc la raul kre le fac parintilor lor ci se gandesc numai la binele lor ei nusi doresc dekt sa fie ei in atentia tuturor sa se simta bine si sa fie apreciati de toti...dar dak nu incerci sa faci k sa fi fericit si apreciat de cei din jur...nu ai cum sa fi multumit..eu imi iubesc parintii..si ii ascult...poate mai trec peste cuv lor..dar ii iubesc enorm..si fara ei as fi un nimic....
Imi doresc sa aflu mai multe despre subcultura tinerilor de astazi!Fac lucrarea de licenta pe acest subiect...m-ati putea ajuta cu ceva? am bibliograie doar in engleza...si intampin anumite dificultati....
as dori sa aflu mai multe parerile in legatura cu moda. ce inseamna pentru tine moda.
dupa parerea mea majoritatea tinerilor asculta genul de muzica kre e la moda. Mai sunt si ceilalti care asculta propriul gen de muzica, indiferent ca e la moda sau nu, manele, techno, rock sau retro. Nu cred ca se poate spune de acestia ca sunt inculti... despre aia cu manelele poate...(sunt anti manele dar nu are nicio treaba cu ce scriu) parerea mea ca poti sa fi si puncker batut in cap (am dat exemplu punckerii pt ca de ei se ia toata lumea, eu n-am nimik cu ei, sut raver da ascult si punck pt ca imi place, asta e) si poti sa ai un grad de cultura foarte ridicat. Dimpotriva ei citesc mai mult decat altii, desi sunt priviti ca niste ciudati de multi (majoritatea manelisti). Singurii care sunt mai inculti sunt manelisti (pana si oamneii de stiinta au bagat de seama)pt ca ei nu prea au hobby-uri ca lectura sau grafica sau mai stiu eu... ei folosesc internetul (aia care il folosesc) mai mult pt a copia referate facute de altii, a face download la piese si videoclipuri cu guta&co., si sa se bage in seama cu altii pe messenger... nu cred ca trebuie sa fie nimeni asemanat cu altu... fiecare cu stilul lui, cu gradul lui de cultura. asta nu inseamna ca toti manelisti sunt inculti totusi, mai sunt si oameni ca lumea, dar prea putini care reusesc sa vada dincolo de ei insisi... iar in cea ce priveste moda, nu sunt de acord ca hainele spun ce fel de persoana esti, pt ca toti se imbraca la fel, la moda nu? Desi moda de azi e cam tampita... sunt adolescent si eu da' nu-mi place... prefer sa am stilul meu, sa ma imbrac cum imi place mie indiferent ca se poarta sau nu, parerea mea ca moda e pt aia care vor sa sara in ochii pe strada mai ales la trendurile de azi...conteaza personalitate a fiecaruia si nu felul in care arati, care azi nu mai spune mare lucru, inafara de impresii si alte chestii de suprafata...omul cat traieste trebuie sa invete altfek nu vad rostu' sincer, iar aia care marginalizeaza pe altii pt felul in care arata sau genul de muzica pe care il asculta, da aia sunt adevaratii inculti (majoritatea din cei care fac asta sunt maenlisti deghizati sau nu pt ca degeaba sari in club pe electro sau pe minimal daca acasa cand canta maneaua sari pe masa, astea sunt numite impresii, adica asculti ce e la moda doar pt ca e la moda, mi se pare o prostie... ).
poi sa incerc sa dau un raspuns cat de cat competent: manelele transmit doar depravare. femeia este atunci tratata ca o bucata de carne(nu, nu sunt feminista). daca muziac haouse, rave, punk, etc. duc la incultura atunci, si manelel la fel...atunci care este muziac ce duce la cultura...daca o persoana asculta un anumit gen de muziac sau mai multe, iar acest gen se incadreaza la "incultura", asta nu inseamna ca toti am fi inculti? nu e prea bine ce ati zis. incultura nu se refera la un gen de muzica. iar oricine gaseste in orice muzica indiferent cat de zgomotoasa sau nefireasca ar fi , o melodicitate aparte...tine doar de gusturile proprii... adolescentii incearca sa se revolte prin muzica, ok. cum? doar prin faptul ca dau la maxim sau ii inebunesc pe vecini cu muzica lor? nu..ei prin muzica doresc atentie si vor sa se integreze intr`un grup pe care nu il pot atinge decat cu muzica... moda tinerilor este impusa de staruri,ok.dar din pacate moda care este mediatizata este depravanta si fac ca o adolescenta sa arate ca o prostituata...acum o haian de pe podium cu cat este mai nepurtabila, incomoda si ciudata, cu atat este mult mai "cul". adolescentii incearca sa isi castge independenta, dar cand dau de un obstacol mai greu de sarit, isi dau seama ca inca sunt dependenti de familie, astfel, "rebelul" din ei se "revolta", si fac totu pe dos, ori cedeaza , ultima varinta este extrem de rara... sper ca m`am facut inteleasa, si daca are cineva un raspuns mai bun e poftit sa lase aici un mesaj...
nu imi pot da seama cum se poate afirma ca muzica house rave punk etc este o consecinta subculturala ...... daca toate aceste genuri duc oarecum la incultura ....manelele muzica lautareasca la ce duc ? pana la urma in acele stiluri de muzica nu se specifica iubirea de sine ....laudarea celor din jur ...... banii pe care ii au cei care o canta ..... si in nici unul din stiluri care au mai mult sau mai putin versuri nu se regasesc agramaticalitari de gen ...este o iubire ce sa este oare.......? sau versuri de gen ....cine este desteptul ...eu sunt desteptul ....toti pasii ii fac cu dreptul ....probabil nu am inteles eu bine ideea articolului si ma voi face de ras .....probabil sunt eu anti manele si putin rasist ....dar totusi sunt la parerea ca cel putin muzica house nu este rezultatul unei subculturi ....... sry pt deranj si cei care simt oarecum la fel si vad mesajul postat sa-mi dea un raspuns
muzica, familia prietenii..toate astea nu te ajuta neaparat sa te dezvolti ash cum ai vrea...cacio prietenii te determina uneori, prin faptul ca majoritatea actioneaza intr-un fel, sa actionezi shi tu la fel ca ei...familia nu vrea sa te lase sa faci asha cum iti doreshti unele lucruri pentru ca se tem pentru tine sa nu gresesti, mod se schimba in fiecre anotimp, shi parca te modeleaza in loc s modelezi tu moda dupa cum iti place iar muzica...tinerii asculta cele mai recente lbume shi incearca sa-i imite pe cantaretii, actorii sau idolii lor...cred ca trebuie sa incerci sa-ti gasesti un stil propriu, sa ai in vedere moda, muzica shi actiunile celorllti dar nu cred ca e obligatoriu sa faci c toti ceilalti...trebuie sa te regasesti in ceea ce faci...sa inveti din propriile greseli...oricat de grele ar fi aceste lectii, o data trecute iti raman intiparite in minte shi suflet shi a doua oar nu vei mai gresi din aceleasdi motive...cat traiestre omul invata shi daka toti te-ar determina sa faci numai cum vor ei...ce farmec ar mai avea viata?
fetita mea daca ii mai pot spune asa este indragostita de un baiat mai mare decat ea cu 4 ani si jumatate ea avand 12 ani iar el 17.problema mea este ca nu se pote spune ca este o iubire trecatoare deoarece de 7 ani de zile ea il place.ce sa fac?ea este in stare de orice ptr el,chiar se cearta cu noi ptr el si nu ii pasa daca este bine sau rau.practic este dependenta de el sau chiar il iubeste avand in vedere faptul ca ea era sa se sinucida pentru el.va rog sa ma ajutati..........
care etinuta vestimentara tricotata cea mai potrivita unei adolescente sportive de 17 ani?
Posteaza comentariu