Craciunul adolescentului: cu parintii sau cu iubitul/a?

Iata ca am ajuns in pragul sarbatorilor de iarna, vorbind impreuna despre adolescenti si framantarile lor. Intotdeauna cand ne gandim la Craciun, ne gandim la familie si la modul traditional de a fi cu rudele de aceasta sarbatoare. Dar asta pune in prim plan multe probleme in cazul in care relatiile din familie sunt tensionate sau conflictuale.
Asa ajung multe sarbatori sa fie un adevarat chin pentru anumiti membrii ai familiei care "trebuie" sa stea acasa cu cei din familie desi le este foarte greu sau neplacut. Punem problema atmosferei familiale, relatiilor dintre adolescent si parintii sai, bunici, frati, unchi dar si cea a relatiei lui cu cei de aceeasi varsta, respectiv prieteni si iubit/a.


Reintalnirea rudelor de sarbatori: placere sau enervare?

La prima vedere, este nevoie de o alegere: sa stea de Craciun acasa cu familia, la masa sau sa plece cu iubitul in oras sau la munte? Cu toate acestea, dincolo de aceasta alegere gasim multe alte lucruri. Sentimentele fata de diferiti membrii ai familiei, atmosfera familiala, traditiile respectate in familie, amintiri de la sarbatorile din alti ani, relatia cu partenerul (iubitul, iubita), propriile dorinte, planuri, temeri, sentimente de vinovatie, de nedreptate, suferinte, conflicte interioare sau cu cei din jur, latente sau manifeste.


Cu ocazia Craciunului, se reunesc mai multe generatii si rude din cele doua ramuri familiale, cea materna si cea paterna. Este una dintre putinele ocazii in care familia se reuneste la masa de Craciun. Asta inseamna revederea unor rude, mai mult sau mai putin iubite de adolescent, in compania carora incearca diferite sentimente.

Poate fi surpriza, placere dar poate fi si enervare sau plictiseala. Unii dintre membrii familiei asteapta cu bucurie aceasta revedere si orele pe care le vor petrece impreuna, in care vor manca, bea, discuta si glumi. Cu toate aceaste, nu de putine ori, apar discutii in contradictoriu, reprosuri sau conflicte.


Cum face fata adolescentul "invaziei" de rubedenii?

Adolescentul este brusc in fata familiei lui asa cum este ea, cu aspectele calde, frumoase, placute dar si cu celelalte.
Se simte integrat, de-al lor sau se simte strain, nelalocul lui acolo? Unii adolescenti se simt mandrii de rudele lor, altii se simt rusinati.

Cealalta varianta este cea de a pleca de acasa sau de a nu merge in vizita la rude si de a pretrece Craciunul in alta parte, la film, la fast-food, intr-un loc de distractie, la o petrecere cu prietenii sau intr-o excursie cu iubitul. Fiecare se raporteaza altfel la aceasta modalitate de petrecere a zilei de Craciun si la alegerea celor cu care vrea sa imparta aceasta sarbatoare.

Sigur ca de multe ori, parintii sau bunicii doresc ca adolescentul sa stea cu ei in ziua de Craciun si aceasta dorinta se poate transforma repede intr-o impunere sau obligatie. Adolescentii reactioneaza vehement la impuneri si constrangeri, astfel incat ajunge o adevarata drama daca va ramane cu rudele sau va pleca cu cei de-o varsta cu el.



Cum este primit in familie partenerul adolescentului?

Uneori, exista si variante de mijloc, in care iubitul sau iubita este invitata in familia partenerului si aceasta solutie este pe placul tuturor. Alteori, conflictul se accentueaza din acest motiv, ajungand la o serie de critici, reprosuri, enervari, suparari etc.

Este vorba practic de trecerea la o alta generatie, la constituirea unei noi familii, unui nou cuplu. Adolescentul nu mai este un copil, nu mai sta cu mama, tata, fratii si buncii, ci incepe o noua etapa in viata sa in care isi constituie propria lui familie. Un nou membru este pe cale sa intre in familie si acest lucru produce intotdeauna o bulversare. Familia il analizeaza, il compara cu ce ar dori ei, ce li s-ar parea potrivit pentru fiul sau fiica lor, il critica sau il resping.

Asta inseamna ca orice noua legatura, orice "strain" care este pe cale sa devina membru al familiei se face cu dificultate, fiind angrenate multe sentimente si trairi contradictorii, reluate multe pareri si conflicte, multe povesti de familie, amintiri ale altor casatorii, istorii ale diferitilor membrii.


A imparti timpul este varianta cea mai folosita - prima zi de Craciun cu familia si apoi la munte sau la petrecere cu prietenii sau iubitul - iata un mod de a impaca pe toata lumea!

Dar cum simte adolescentul aceste zile, aceasta sarbatoare? Cum simt parintii sai? Asteptam experientele si parerile voastre pe adresa: contact@topsanatate.ro
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • DeeDee pe 23 Dec 2008, 08:00
    Uneori nici asa nici asa nu e ok

    Anul asta am hotarat de bunavoie sa-mi petrec sarbatorile cu parintii, pentru ca si daca le-as face cu prietenul, le-as face cu familia LUI. Asa ca... dintre un rau si un rau si mai rau, il aleg pe cel mai putin rau.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod