Sfarsitul anului este pentru multi dintre noi o ocazie buna de a ne re-energiza, de a ne cauta in interior forta de a incepe noi lucruri sau de a le rezolva pe cele abandonate in trecut. E un moment bun, si cu cat credem mai mult in el, cu atat avem mai mult sansa de a ne mobiliza pentru a transforma gandurile in realitate.
Si daca te hotarasti sa iti fixezi niste lucruri pe care doresti a le duce la indeplinire in anul urmator, atunci fa-o in mod organizat:
1. Obiectivele trebuie raportate la posibilitatile si disponibilitatile pe care le ai!
Un an pare foarte mult, si din aceasta cauza avem tendinta, mai degraba, de a elabora vise si nu obiective. Din pacate insa, mare parte din timp o petrecem dormind sau lucrand, asa ca dintr-un an nu iti raman decat 3-4 luni in care sa poti face alte lucruri pentru tine, lucruri pe care ti le doresti. Si asta in cel mai bun caz.
Atunci cand iti fixezi obiectivele, gandeste-te la acest aspect, pentru a nu risca sa fii dezamagita la sfarsitul anului. Caci, daca iti doresti un lucru pe care nu o sa poti sa il indeplinesti, din conditii care nu depind numaidecat de tine, e posibil ca la sfarsitul anului sa nu te simti prea bine, gandindu-te ca uite, a mai trecut un an, ti-ai propus atat de multe si... nu prea ai facut nimic din ele.
2. ! Chiar daca iti alegi obiective simple, nu uita ca e o limita de cantitate
Incearca sa iti fixezi un numar magic de lucruri pe care sa le poti realiza. Daca iti vei dori prea multe, din nou, risti sa te dezamagesti, deoarece nu vei avea timp sa le faci pe toate, si incercand sa le duci la capat risti ca unele sa fie abordate superficial.
Daca iti alegi prea putine, risti sa ai la sfarsitul anului sentimentul ca ai pierdut timpul; si asta nu e prea placut, in ajun de an nou.
3. Imparte obiectivul pe pasi!
De exemplu, daca vrei sa economisesti 3000 lei anul viitor, va fi destul de greu sa faci acest lucru in decembrie, inainte ca anul sa se termine. Daca insa imparti suma la 12, o sa vezi ca ai o suma de 250 lei lunar, care poate deveni rezonabila la veniturile tale.
Oricare ti-ar fi dorinta, cu siguranta ca fiecare luna, poate chiar fiecare saptamana, poate fi una in care sa contribui cate putin pentru a o duce la indeplinire. Gandeste-te doar cum!
4. Fii consecventa, dar si flexibila!
Nu renunta la dorintele tale doar pentru ca nu ai chef sa depui efort si ai vrea sa se intample de la sine. E o ocazie buna sa incepi sa te mobilizezi sa sa inveti sa faci lucruri pentru tine. Pe de alta parte insa, nu fii incapatanata. Uneori dorintele se pot schimba, pentru ca noi insine ne-am schimbat intrucatva.
5. Nu esti o masina!
Asa ca dincolo de cateva lucruri pe care ti le propui pentru anul viitor, lasa loc si neasteptatului. Poate chiar asta sa iti fie unul din obiective: sa fii deschisa la nou, sa iti dai voie sa observi si sa te bucuri de lucrurile neasteptate care apar in viata ta.
Gandeste-te pentru o clipa ca esti la sfarsitul anului viitor deja. Care ar fi lucrurile care te-ar face sa te simti bine, gandindu-te ca le-ai facut in acest an? Vezi, deja ai inceput sa faci lista.
© Copyright:
Obiectivele pentru noul an: o necesitate?
Au vreun rost dorintele pe care ni le punem la trecerea dintre ani, promisiunile pe care ni le facem? Cu siguranta, da. Doar ca trebuie sa le punem cu intelepciune si cu convingerea ca sa le putem indeplini.
De Lena Rusti
Comentarii (1)
Minunat articol, e bine sa il luati inconsiderare. Eu la fiecare sfarsit de an ma intreb cum a fost anul care a trecut si imi propun obiective pentru anul urmator,le chiar scriu inagenda... sa nu le pierd sirul .Recunosc ca uneori ,prinsa de alte probleme ,ivite pe parcurs ,nu reusesc sa fac tot ce mi-am propus ,dar asta este ceea ce ma tine mereu treaza.Singurul lucru pe care mi-lreprosez este ca spun uneori ..."voi face maine ,asta" ...Mi-as dori ca in 2009 sa scap de acest "sindrom"..deja a aparut un obiectiv 2009!.Va doresc sa va indepliniti obiectivele si de ce nu toate visele programate pentru 2009!
Posteaza comentariu