4 mituri varatice... demitizate

Mai ales in perioada copilariei, parintii incearca sa ne protejeze si ne feresc de tot felul de situatii cu sfaturi mai mult sau mai putin medicale... Am auzit de atatea ori sa nu bem apa inainte de masa, ca facem "broaste in burta" (desi explicatia o reprezinta diluarea sucurilor gastrice) si altele asemenea, astfel incat putem considera ca le stim pe toate. Ei bine, din pacate, aceste sfaturi, desi bine intentionate, cel mai adesea nu sunt corecte din punct de vedere medical. Iata 4 dintre aceste mituri comune legate de starea de sanatate vara. Le stii, le crezi sau nici macar nu ai auzit pana acum de ele?



Aceasta este o supozitie unanim acceptata - la fel era in trecut, la fel este si in prezent. Mitul a evoluat in jurul posibilitatii de a suferi crampe musculare severe si de a te ineca din cauza stomacului prea plin si a greutatii. Desi este adevarat ca procesul digestiv "directioneaza" circulatia sangelui spre stomac si, intr-o anumita masura, "departe" de muschi, adevarul este ca nu exista documentat nici un episod de inec cauzat de inotul pe... burta plina.

Nici unul dintre forurile medicale de specialitate nu face vreo referire la timpul pe care trebuie sa il astepti dupa ce ai mancat, ca sa poti inota in voie si nestingherita. Teoretic, exista posibilitatea sa ai crampe in timp ce inoti imediat dupa masa, dar o persoana care inoata in piscina sau intr-o zona supravegheata poate iesi cu usurinta din bazin daca acest lucru neplacut se intampla. Ca orice exercitiu fizic imediat dupa masa, inotul s-ar putea sa fie inconfortabil, dar nu te va face sa te ineci...



Acest mit mai este cunoscut si sub expresia: "Mai intai trebuie sa te arda soarele ca sa te bronzezi...". Nimic mai fals! Si mai putin sanatos, daca este sa o spunem pe cea dreapta... Arsura solara este o arsura si nu o etapa premergatoare bronzului. Arsura solara duce la deteriorari si modificari ale pielii, inrosirea acesteia si, pana la urma, la excuamare.

Orice expunere la soare aduce cu ea un risc crescut pentru aparitia si dezvoltarea cancerului de piele si imbatranirea prematura a epidermei. Cand discutam despre arsurile solare, deja riscul este infinit mai mare din acest punct de vedere...



Persoanele cu tenul deschis la culoare au mai putina melanina in corp decat persoanele cu tenul inchis la culoare. Melanina este pigmentul care absoarbe radiatiile UV si protejeaza pielea. Desi persoanele cu "pielea alba" vor fi mai sensibile la efectele razelor UV ale soarelui, cele cu pielea inchisa pot fi la fel de mult afectate de efectele devastatoare ale radiatiilor solare.

Astfel, medicii dermatologi recomanda persoanelor cu tenul inchis protejarea frecventa a pielii cu crema cu factor de protectie cel putin 15. Acest lucru inseamna ca si expunerea zilnica la soare, in timpul amiezei, poate avea consecinte neplacute. Daca tu sau vreun membru al familiei tale are pielea mai inchisa la culoare, ar trebui sa va intre in rutina zilnica utilizarea cremelor protectoare impotriva radiatiilor solare.



Ei bine, da, exista si acest mit... Si, ca tot suntem la inceputul verii si pepenii "ne dau tarcoale", aminteste-ti de vorba pe care ti-o spuneau parintii cand erai mica: daca inghiti semintele de pepene, o sa iti creasca pepeni in stomac... Nu se va intampla asta, iti garantam!

Exista un foarte mic risc al deteriorarii intestinelor (inflamare, obstructie, o rana sau o mica ruptura) din cauza inghitirii unui obiect mic si ascutit, asa cum este o samanta. O samanta de pepene (ca, de altfel, orice alt tip de samanta) se poate "inchista" in apendice si poate duce la operatia chirurgicala de apendicita, dar este putin probabil ca acest lucru sa se intample. Beneficiile introducerii fructelor in regimul tau alimentar depasesc cu mult riscurile asociate cu inghitirea semintelor acestora...