1. Obiceiurile alimentare. O dieta echilibrata te poate ajuta sa reduci severitatea simptomelor. Incearca sa consumi cereale integrale, fructe si legume proaspete. Este foarte important sa reduci consumul de sare si zahar!
2. Bauturile. Alcoolul si cafeina agraveaza simptomele sindromului premenstrual.
3. Activitatea fizica. Cateva exercitii fizice efectuate cu regularitate sunt benefice nu numai pentru usurarea simptomelor, cat si pentru sanatatea ta generala. Sunt indicate cel putin 30-60 de minute de aerobic de cate ori ai timp pe saptamana (4-5 ori).
4. Un program strict de somn. In zilele de dinainte de menstruatie organismul tau are nevoie de mai multa odihna decat de obicei. Tine cont de acest lucru!
In cele mai multe cazuri, o alimentatie echilibrata nu este suficienta si se recomanda suplimentele nutritive. Insa, trebuie sa stabilesti acest lucru in urma unui consult specialist.
- multivitamine - usureaza simptomele sindromului premenstrual;
- calciu (1200 mg/zi) - te poate ajuta sa reduci atat simptomele fizice, cat si pe cele emotionale;
- magneziu (200 mg/zi) - impiedica retentia apei in organism, reduce sensibilitatea sanilor si senzatia de balonare;
- vitamina B6 (50-100 mg/zi) - vitamina B6 sau alte vitamine din complexul de vitamine B iti pot alina durerile premenstruale;
- vitamina E (400 U.I. - reduce productia de prostaglandina (substanta derivata din acizii grasi) care cauzeaza crampele si sensibilizeaza sanii. zilnic)
Articole utile:
Ce este sindromul premenstrual?