Umbrelute la inima, pe viata

Tehnica noua de Inchidere a defectelor cardiace

Un set de interventii cu totul deosebite au fost efectuate pentru prima data la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu". Este vorba despre montarea unor dispozitive in forma de umbrelute pentru corectarea unor malformatii congenitale ale inimii.
Trei pacienti cu varste intre 7 si 50 de ani au inimile "reparate" datorita specialistilor de la Departamentul de Cateterism Cardiac, Angioplastie si Cardiologie Interventionala si Clinica de Cardiologie de la Fundeni, sub indrumarea prof. dr. Avraham Lorber (Haifa – Israel) si dr.

Dan Deleanu, seful departamentului. Doi pacienti aveau defect septal interatrial si unul persistenta de canal arterial. "Este vorba despre existenta unor orificii in peretele ce desparte camerele inimii", ne–a declarat prof. dr. Carmen Ginghina, seful Clinicii de Cardiologie de la Institutul "C.C. Iliescu".  Metoda  consta in inchiderea defectului septal cu ajutorul unui dispozitiv in forma de "umbreluta" care se deschide in cord si inchide orificiul. Indicatia terapeutica se aplica pentru cazurile in care defectul septal nu este prea mare (marginile lui sa nu depaseasca 35 de milimetri).
"Umbreluta" este confectionata din otel inoxidabil, nichel sau nitonol. Interventia consta in introducerea "umbrelutei" inchise prin vena de la picior (sub ghidaj radioscopic) pana in spatele defectului si apoi deschiderea ei pentru a acoperi orificiul peretelui ce desparte camerele inimii. "Este o rezolvare a defectului, si nu o vindecare a bolii. Dispozitivul ramane implantat pacientului toata viata", ne-a explicat prof. dr. Carmen Ginghina. Procedeul inlocuieste cu succes interventia chirurgicala clasica, traumatizanta. Medicii de la institut vor face demersuri catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru decontarea acestui procedeu, al carui cost se ridica la 1.000 de euro sau 5.000 de euro, in functie de patologia cardiaca.



Depistare precoce
In Romania, se nasc anual intre 800 si 1.000 de copii cu malformatii congenitale de cord. Boala se poate depista intrauterin prin ecocardiografie fetala de catre medicul ginecolog.

Fara putere
Primele simptome apar la varsta copilariei. Daca defectul este mare, micutul nu creste si oboseste la eforturi fizice mari (joaca, alergare).

Depistare precoce la medicul de familie
InsuficienTa cardiaca
Afectiunea se poate manifesta si la 30–40 de ani. Pacientul oboseste la eforturi fizice medii sau mici. Poate prezenta si fenomene de insuficienta cardiaca.


Vindecare
Exista si o veste buna: in unele situatii, defectul septal se inchide spontan.
La 3 ani
Varsta optima pentru interventia chirurgicala este dupa 3 ani, iar rolul medicului de familie este foarte important in depistarea precoce a malformatiei.



 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ntalia pe 1 Sep 2014, 17:19
    Diagnosticare

    Catalina incearca un consult la cardio pediatrica. nu poti sa lasi asa lucrurile

    0
    0

  • Katallina pe 19 Aug 2014, 14:41
    ajutor!

    Buna, sunt din Braila si am 2 gemene minunate. Problema este ca una din ele nu ia in greutate. Au varsta de 5 ani, dar e vizibil cu ochiul liber diferenta dintre ele. Am fost la doctorul de familie si mi a spus ca poate fi din cauza faptului ca uneori unul din gemeni nu se dezvolta la fel de repede. Acest lucru l am mai auzit si eu din diferite imprejurari, insa sunt putin speriata...credeti ca e normal?

    0
    0

  • MArianaeu pe 29 Iul 2014, 16:16
    malformatii cardiace

    LAvi45, In primul rand trebuie sa mergi cu baietelul la un consult. Ar fi bine ca acest doctor sa fie cardiolog pediatru parerea mea, iar din ce stiu eu cam cea mai profi pe asa ceva este Dna. Dr. Silvia Iancovici. O vei gasi in cadrul unei clinici. Dansa lucreaza cu o echipa de specialisti care realizeaza si interventii minim invazive asa ca nu trebuie sa iti faci griji odata ce ai ajuns acolo. Iti urez bafta.

    0
    0

  • LAvi45 pe 24 Iul 2014, 15:26
    malformatii cardiace??

    Am un baiat in varsta de 3 ani si jumatate si de o perioada transpira foarte tare chiar si daca mananca si in plus de asta plange foarte mult si se invineteste la fata...nu inteleg de ce.. el spune ca nu il doare nimic.. credeti ca ar putea fi vorba de o malformatie? Mentionez ca la nastere nu i-au gasit nimic si nici in timpul sarcinii, iar pana de curand nu se intamplau toate astea! Acum sunt foarte dezorientata...din ce am citit pe net pare a fi o afectiune grava. Un doctor puteti sa imi recomandati sa il duc sa il vada?

    0
    0

  • JuliaTuna pe 22 Iul 2014, 11:48
    malformatii cardiace

    Buna..am si eu o fetita de 4 ani si 3 luni si de o scurta perioada am fost anuntati de la gradinita sa fim atenti la fetita ca se intampla cva ciudat. Intr adevar fata mea oboseste la cel mai mic efort, transpira abudent si se invineteste pe langa gurita. Am dus o la consult la pediatru, de aici la cardiolog. Concluzia: DSA 6 mm si doctorul ne spune sa ii facem operatie clasica. Intre timp am auzit de aceasta tehnica cu umbreluta care suna mult mai bn dekt o operatie pe cord deschis. Am fost la consult in centrul din Bucuresti care e primul ce a realizat astfel de operatii (din cate am inteles eu). Aici am intalnit o pe dna dr Silvia Iancovici e super femeie care a avut rabdare sa ne arate desene,filmulete. de toate ca sa intelegem exact ce se intampla. Interventia a fost realizata de o echipa intreaga, cel care ii conducea era un dr grec ft in varsta cu o mana deosebita si rabdare. Totul a decurs ft bn, dupa 24 de ore am plecat cu buburuza mea acasa. s a refacut ft usor si repede, iar acum se joaca in curte alaturi de alti copii sanatosi. :) Sa va dea Dumnezeu multa sanatate!

    0
    0

  • lacrima pe 17 Iun 2012, 15:11
    si eu

    dragi meii la fel ca voi am si eu acest defect, mi sa propus o operatie de cateterist dar in acelasi timp mi-au spus ca depinde f mult de modul de viata dak va mai creste sau nu acest defect dar....scumpii mei mergeti in cluj napoca,acolo este singurul institut al inimii unde gasiti doctori cu adevarat profesionisti care se intereseaza de sanatatea noastra nu de bani.....eu sunt la doamna doctor STRAMBU LELIA

    1
    0

  • oren_iancovici pe 5 Mar 2012, 10:24
    Cardiopatiile Congenitale

    Defectele cardiace congenitale se pot trata si in Romania pentru cei care au nevoie de ele,in spitalul privat din Bucuresti, "Delta Hospital".In cadrul acestui spital dotat cu sala de angiografie, o echipa de medici straini si romani cu experienta in domeniul cardiopatiilor congenitale si cardiologiei interventionale a inceput sa efectueze acest tip de proceduri incepand din luna februarie 2012.Echipa de medici este formata din profesor Avraham Lorber din Israel, medic cu renume international gratie multitudinii si complexitatii de proceduri realizate ,dr.Dan Deleanu, seful sectiei de Cateterism cardiac Institutul "C.C.Iliescu",Fundeni, dr.Bogdan Popescu, renumit pentru experienta sa in domeniul ecocardiografiei, membru in boardul Societatii Europene de Ecocardiografie.

    0
    0

  • FLOREA GETA pe 1 Oct 2009, 15:49
    FELICITARI

    D-NA DOCTOR PINTE , IMPREUNA CU D-L DOCTOR CRISTIAN AU MONTAT ACUM 4 ANI FIULUI MEU, ACUM IN VARSTA DE 25 ANI ,O UMBRELUTA DE 22.5MM , MA DECLAR FF MULTUMITA DE PROFESIONALISMUL D-LOR SI DE OMENIA CU CARE M-AU INCONJURAT PE MINE SI FIUL MEU IN ACELE MOMENTE . LE MULTUMESC SI MA ROG PT SANATATEA D-LOR ACELEASI LUCRURI LE POT SPUNE SI PT D-NA ASISTENTA NUTI. CONSIDER CA D-NA DOCTOR PINTE E A DOUA LUI MAMA PT FIUL MEU ;L-A RENASCUT MII DE MULTUMIRI GETA FLOREA TARGOVISTE

    0
    0

  • camelia pe 20 Iul 2009, 14:14
    dr pinte

    buna ziua, dragii mei sapt trecuta am fost la spitalul militar sa-mi implanteze aceasta umbreluta asa de mult dorita de toti cei care au un DSA si a fost o experienta foarte neplacuta. Pe scurt ….luna trecuta d-na Pinte ( daca o pot numi doamna ) mi-a facut cateterismul si a zspus foarte mandra de ea ca imi poate pune acea umbreluta, apoi s-a sfatuit si cu dr Cristian in fata ecografului cu mine de fata si m-a programat pe 14 julie la interventia propriu zisa. Buuun , pe 14 la ora 13,00 ma cheama si imi spune ca nu poate azi sa imi faca ca e stresata si ca imi face maine la ora 8,30 …..iata ca a venit si maine 15 jul ora 8,30 …12…la 13 ,00 m-a pus pe masa si am stat ca o caraghioasa 1 ora si 10 min p emasa pregatita de interventie si ea discuta la telefon cu fiica ei si cu it-ist-ul ca i se arsese calc fiicei ei si era intre 2 telefoane si dupa 1 ora de stat la tel vine la masa si ii spune dr crtian ca acum vede el o imagine in care observa ca nu are de ce sa se prinde cu umbreluta pe o portiune de 30% si ca el e de parere ca mai bine nu imi fac si m-au dat jos de pe masa ca niste idioti ce sunt , vand iluzii si nu sunt siguri pe meseria lor. asa ca sincer aceasta ”vestia dr Pinte ” nu este decat o ametita de cap in rest nu are habar de ea.

    0
    1

  • kamiska pe 22 Mai 2009, 15:26
    si eu dsa

    buna ziua, in urma cu 2-3 sapt am aflat si eu ca am un DSA cam mare la 25 mm la eco normala si 35 la eco transesofagiana si astept acum cateterismul la sp militar la dr Pinte. Nitu spune-mi te rog cum a fost interventia ta? am inteles ca se face astfel de interventie din 2007 la noi tu tot umbreluta ai de acum 9 ani?

    0
    0

  • ROXANA pe 28 Nov 2008, 20:32
    PARERE

    SI FETITA MEA ARE DEFECT SEPTAL ARE APROAPE 4 ANI DAR NU A OBOSIT NICIODATA.

    0
    0

  • tania pe 16 Oct 2008, 10:52
    Persistenta de canal

    si baietelul meu are acest defect... desi are doar o luna oboseste cand mananca si transpira abundent asteptama sa repetam eco dupa 4 luni poate Dumnezeu ne va ajuta si se va inchide..

    0
    0

  • ionela pe 9 Oct 2008, 01:13
    Nitu

    Umbreluta am o umbreluta de 18 mm ce mi-a fost "daruita" in urma cu 9 ani la Spitalul Militar de catre Domna Doctor Florentina Pinte. Acum am 26 de ani. Duc o viata cat se poate de normala. Interventi achirurgicala nu este complicata, dureza aproximativ 25-35 minute.

    0
    0

  • flori pe 9 Aug 2007, 16:46
    si eu la fel

    urmeaza k luni sa fiu si eu operata de defect septal interatrial dar nu prin umbrelute.imi poate spune cineva cat de complicat este va multumesc

    0
    0

  • Maria pe 9 Aug 2007, 16:24
    persistenta de canal arterial

    Ma numesc Maria , am 26 de ani .Am descoperit la 26 de ani ca nu mi s-a inchis artera pulmonara de aorta.Ce parere aveti este complicata operatia? multumesc frumos

    0
    0

  • frumushika2007 pe 28 Iun 2007, 23:41
    persistenta de canal arterial

    si fetei mele i s-a depistat acest lucru la varsta de 1 an si 9 luni, iar la recomandarea medicului cardiolog, este bine sa inchidem acest canal prin interventie chirurgicala. Cica nu ar fi o operatie complicata, insa pe mine ma sperie oricum! Sa dea Dumnezeu sa se termine cu bine!

    0
    0

  • delia luta pe 5 Iun 2007, 09:55

    da...si eu am un baietel ...la nastere medici au depistat ca are Canal Arterial Persistent ....am fost cu el la o reevaluare la patru luni si era inchis...Slava Domnului, nu ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod